Çanakkale Zaferi'nin 102’nci Yıldönümünde Şehit Torunlarının Şehit Dedeleriyle Buluşması Projesi

Üniversitemiz ile Mersin Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yılı anıldı. “102 Çanakkale Şehit Torununun, Şehit Dedeleriyle Buluşması” adlı etkinlik 13 Mart Pazartesi günü gerçekleştirildi.

Geniş katılımın sağlandığı etkinliğe; Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Mersin Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çamsarı başta olmak üzere il protokolünden kişiler, üniversitemiz akademik ve idari personeli, şehit yakınları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, açılış konuşmalarıyla devam etti.

Çanakkale Savaşı’nın, bir dizi yenilgi ve başarısızlıklardan sonra gelen büyük bir zafer olduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer “Çanakkale Savaşı’nın derin kapsayıcılığı, maddi ve manevi kazanımları ve tüm bunları sağlayan askerlerin benzersiz fedakarlıkları, Türk vatandaşların varoluş referansıdır” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Yıldızer sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi tarihine sahip çıkan milletler, yenilseler de yok edilemezler. Bunun için ülkemizin geleceğinde büyük roller alacak genç kuşaklara Çanakkale Savaşı’nın tarihteki doğru yeri ve önemi aktarılmalıdır. Canları pahasına savaşan başta Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor ve onların manevi huzurunda Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünde yapılan bu etkinlikte emeği olanlara teşekkür ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. Çamsarı ise yaptığı konuşmada, “Aziz milletimizin, şanlı tarihine baktığımızda unutulmaz zaferlerle dolu olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de Çanakkale Zaferi’dir. Çanakkale, sıradan bir savaş değil, bir ruhtur. Çanakkale bir milletin yeniden şahlanışıdır. Çanakkale, aziz milletimizin iman gücüyle düşmanı bertaraf etmesidir. Çanakkale tarihin tekerrür etmesidir. Çanakkale Muharebesi'nde geçen ve bizzat Mustafa Kemal'in anlattığı "Bomba Sırtı" hadisesinde; siperler arası mesafenin 8 metreye kadar düşüp, en öndeki siperden hiç kimse kurtulmadan ölürken, ardındaki siperde Kur'an okuyarak sıranın kendisine gelmesini bekleyen askerlerdeki tevekkül ve vatan bilinci; 15 Temmuz gecesinde tekerrür etmiştir” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Çamsarı, 102 Çanakkale Şehit Torununun, Şehit Dedeleriyle Buluşması’ projesinin önemini şu sözlerle açıkladı: “Çanakkale savaşındaki diriliş ruhunu bugünün gençliğine taşımak, gelecekte olacakları görebilmek için; gençlere geçmişin ışığının nasıl kullanılacağını öğretmek ve binlerce yıldır birlikte şehit olduğumuz, aynı vatanı paylaştığımız farklı dil ve kültürdeki insanların neden kardeşlerimiz olduklarını anlamaları için, böyle bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle ayrıca; vatan binasının harcını kanlarıyla sulayıp, üzerinde bizim yaşam ve gelecek inşa etmemizi sağlayan şehitlerimizin, üzerinden asırlar geçse de unutulmayacaklarını göstermek ve bunu da torunlarıyla paylaşarak  bu  hissiyatımızı daha da somut ortaya koymak istedik.”

Konuşmasında gençlere de seslenen Prof. Dr. Çamsarı “Atalarınız sizlere gurur duyacağınız şanlı bir tarih bıraktı. Bu tarihi yaşamak ve yaşatmak, gelecek nesillere Çanakkale ruhunu aktarmak sizin mesuliyetinizdir. Lütfen tarihinizi okuyun, anlamaya çalışın ve yaşatın. Canlarını; toprakları, bayrakları, dinleri namus ve şerefleri için vermiş dedelerimizden güç alarak onların bize emaneti olan bu cennet vatana sahip çıkmaya hep birlikte devam edelim” dedi. Prof. Dr. Çamsarı, organizasyonun gerçekleştirilmesinde desteklerini esirgemeyen Gülnar, Mut ve Silifke kaymakamları ile belediye başkanlarına ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Programda, Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı İrem Yunkuş’un piyano çaldığı ve Opera Anasanat Dalı öğrencileri Soprano Dilara Kaymak, Bariton Metin Tofur, Bas Emin Özdemir’in performanslarını sergilediği müzik dinletisine yer verildi.

Etkinlik, Prof. Dr. Serap Ergene’nin proje hakkında bilgi vermesiyle devam etti. “Çanakkale Zaferi dünyaya verdiğimiz en büyük derstir” diyen Prof. Dr. Ergene; gerçekleştirilen projeyle Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinden başlayarak tüm Mersin’de Çanakkale şehitleri, torunlarıyla bir araya getirileceğini belirtti. “Bizi bugünlere taşıyan tarihimizi bilmeli, tarih bilincimizi yükseltmeliyiz” diye konuşan Prof. Dr. Ergene, herkesin ana görevinin vatanını korumak olduğunun altını çizdi.

Projeye katkı sunanlara plaket, teşekkür ve onur belgelerinin taktim edildiği etkinlik, şehit yakınları ve onlara refakat edecek öğrencilerin Çanakkale’ye uğurlanmasıyla sona erdi.

• 2017-03-14 07:05:04