Engelsiz Yaşam Birimi Ankara ve Zonguldak’ta

Mersin Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi 2 Mayıs tarihinde Ankara'da, 8-9 Mayıs tarihlerinde ise Zonguldak’ta yapılan iki ayrı çalıştaya katıldı. Ankara'daki çalıştay Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 'Engelsiz Erişim" başlığıyla yapılırken, Zonguldak'taki çalıştay, bu yıl 11'incisi düzenlenen "Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı" oldu.

2016-2017 eğitim öğretim yılını yükseköğretimdeki engelli bireyler için "Engelsiz Erişim" yılı olarak kabul eden YÖK tarafından, yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekanlara erişimleri konusunda farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla "Engelsiz Erişim Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda üniversitelerdeki engelli öğrencilerin mekansal ulaşılabilirlik konusu ele alındı. Yükseköğretim kurumlarının, engelli bireyler için fiziksel ulaşılabilirlikle ilgili yaptıkları düzenlemeler konusunda paylaşımlarda bulunulduğu çalıştayda, bütün yükseköğretim kurumlarının yapması gereken düzenlemeler masaya yatırıldı.

Çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu üyeleri, devlet üniversitelerinin rektör veya rektör yardımcıları ile engelli öğrenci birim temsilcileri ve yapı işleri daire başkanları katıldı. Çalıştaya üniversitemizden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Pakize Özgür ile Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu Ayhan Gökmen katıldı. Çalıştaya davetli konuşmacı olarak katılan Gökmen, yaptığı sunumda Mersin Üniversitesi'nin engelli öğrencilere yönelik çalışmalarını ve üniversitenin engellilere yönelik vizyonunu anlattı. Hedefin 'erişilebilir bir üniversite' olduğunun altını çizen Gökmen, gönüllülük esasıyla çalışmanın başarı getirdiğini vurguladı.

Zonguldak'taki çalıştaya 74 üniversite katıldı

Her yıl farklı üniversitelerde gerçekleştirilen ve bu yıl on birincisi düzenlenen Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı ise Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde Zonguldak'ta yapıldı. 74 üniversiteden 200 civarında akademik ve idari personel ile üniversite öğrencisilerinin katılımıyla gerçekleşen çalıştaya üniversitemizi temsilen Engelsiz Yaşam Birimi sorumlusu Ayhan Gökmen katıldı.

8-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştay kapsamında; çeşitli panel ve konferanslar yapıldı, bildiriler sunuldu. Engelliler için yapılan düzenlemelerin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasının öneminin vurgulandığı çalıştayda, eğitime erişimdeki yeni teknolojiler, bu teknolojilerin nasıl üretildiği, engelli eğitimine ne tür katkılar sağladığı tartışıldı.

• 2017-05-16 11:51:19