Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

++
slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü


Unlu mamuller üzerine araştırma-geliştirme ve laboratuvar çalışmaları yürüten Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2008 yılından bu yana ürettiği unlu mamullerle üniversitemiz personel ve öğrencilerine hizmet veriyor.

Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanları ile öğrencilere araştırma ve uygulama imkanı sunan merkez; gıda endüstrisiyle uğraşanlara hizmet ve eğitim de veriyor. Merkez bünyesinde ayrıca isteyen tüm kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerin ürettiği veya tükettiği gıdaların analizi yapılıyor ve laboratuvar ölçeğinden işletme boyutuna kadar üretim, planlama ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Gıda üretim ve araştırmalarında yeni teknolojileri uygulamak, bölgesel ve ulusal problemler için çözüm üretmek, üretim girdileri ve son üründe kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek alt yapıyı oluşturmak gibi çalışmalar yürüten merkezde; yurt içi ve yurt dışı kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ortak projeler üretiliyor.

Üretim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere 3 adet laboratuvarı bulunan merkezde; laboratuvar tipi valsli değirmen, hektolitre ağırlığı ölçüm cihazı, sedimentasyon cihazı, elek sarsma cihazı ve elek takımı, gluten index cihazı, yaş gluten tayin cihazı, çekiçli değirmen, ekmek hacmi ölçüm cihazı, kuru gluten tayin cihazı, hububat temizleme cihazı, laboratuvar tipi ekmek pişirme fırını ve fermantasyon dolabı, düşme sayısı cihazı, hızlı viskozite ölçer (RVA) cihazı, un test cihazı (farinograf) ve hamur test cihazı (ekstensograf) kullanılıyor.

Merkezin hedefleri içinde; üretime ayrılan tesislerde katma değer getirecek gıda maddelerinin üretimini gerçekleştirmek, standart kalitede gıda üretmek ve standardizasyonu sağlayacak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak yer alıyor. Ayrıca Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü başta olmak üzere ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarında öngörülen mesleki uygulama, pratik çalışma, staj ve tez projeleri ile araştırma projeleri için yer, materyal ve hizmet sağlanıyor. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri başta olmak üzere her bölümden öğretim elemanı yürüttükleri bilimsel araştırma projelerinde, merkezden yararlanabiliyor.

Merkezin müdürlüğü görevini Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Sayar, müdür yardımcılığı görevini ise Yrd. Doç. Dr. Salih Aksay ile Yrd. Doç. Dr. Serpil Yalım Kaya yürütüyor.   

2014 yılından beri merkezin müdürlüğünü yapan Doç. Dr. Sayar; merkez bünyesinde aylık tahmini üretim kapasitesinin 50.000 adet ekmek ve toplamda 100.000 adet unlu mamul üretim tesisinin mevcut olduğunu söylüyor. Merkezin 2007 yılında bilimsel araştırma projesi olarak kurulduğunu kaydeden Doç. Dr. Sayar, endüstriyel üretimin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yapıldığını belirtiyor.

Gerek yemekhanelerde gerek kantinlerde bulunan her türlü unlu mamulün merkez bünyesinde yapıldığını söyleyen üretim birimi sorumlusu Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Eyyup Güler; günde yaklaşık olarak 6000 roll ekmeği, 1000 tane kepekli roll ekmeği, 500 döner ekmeği, 800-1000  arası simit, 1600 civarı poğaça, 150-200 tane sandviç, 5 tepsi kadar ıslak kek ve tiramisu üretildiğini kaydediyor. Güler ayrıca sipariş üzerine ekmek ve yaş pasta da yapıldığını sözlerine ekliyor. 


Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü


  • 2017-11-28 10:39:23
  • 930

Güncel Haberler