Biyonik Kulak Uygulamasında Dalya Kutlaması

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı tarafından 100’üncü (dalya) Biyonik Kulak (Koklear İmplant) uygulanmasının kutlaması ve Aile Eğitimi toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Özcan, Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Onur İsmi, Mersin İşitme Engelliler Eğitimine Destek ve Kalkındırma Derneği Başkanı Abuzer Öner, öğretim görevlileri, öğrenciler, biyonik kulak takılan hastalar ve aileleri katıldı.

5 Mayıs Cumartesi günü yapılan etkinlikte, açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Cengiz Özcan, “Yaklaşık iki yıl önce ilk biyonik kulak uygulamaları için ilk işlemlere başlamıştık. Biyonik kulak uygulamaları ekip işidir. Bu ekibin içerisinde radyoloji uzmanları, çocuk nöroloji uzmanları, psikiyatristler, odyologlar ve daha sonraki aşamalarda çocukların eğitimi için öğretmenler bu sürecin olmazsa olmazıdır. 2 yılda çok şey öğrendik, hepinizi kutluyorum” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından; Prof. Dr. Kemal Görür “Nasıl İşitiyoruz, Biyonik Kulak Nedir?”, Uzm. Ody. Hanife Turan “İşitme Kaybılı Çocuklarda Koklear İmplant Öncesi ve Sonrası” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Görür, “Günümüzde canlı doğan her 1000 çocuğun 1 ila 3’ünde işitme kaybı saptanmaktadır. Bunlar zamanında saptanmaz ise konuşma anlama ve öğrenme becerileri gelişmemekte veya yaşıtlarına göre geri kalmaktadır. Bunları büyük kısmı işitme engelliler okulunda yetersiz bir eğitim ile topluma tam olarak uyum sağlayamadan yaşamaktadırlar. Biyonik kulak ameliyatı ile işitme kaybı erken dönemde düzeltilmekte ve normal yaşıtları gibi eğitim görerek askeriye hariç her türlü alanda çalışabilmektedirler” diyerek işitme kaybı yaşayan bireylerin sosyal hayattan geri kalmaması için erken teşhisin ve tedavinin önemine değindi.

Yapılan toplantı, merak edilen soruların cevaplanması ve konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.

• 2018-05-08 14:07:05