Ahilik ve Sosyal Güvenlik Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Kariyer Merkezi işbirliğinde, 25. Ahilik Haftası kapsamında “Ahilik ve Sosyal Güvenlik” konferansı düzenlendi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde, 4 Ekim Perşembe günü yapılan etkinliğe; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Pürhan Barbaros Tuncer, Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ile akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Pürhan Barbaros Tuncer, Ahiliğin araştırmalarda insan haklarına saygı, kadının toplumdaki yeri, misafirperverlik, birlik olma, dayanışma, yardımlaşma gibi birçok insani değerlerin mevcut olduğu bir düşünceyle hareket ettiğine değindi. Prof. Dr. Tuncer, “Ahiliğin özünde altı ilke bulunmaktadır ve bu ilkeler; elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözünü bağlı tut, beline sahip ol, diline sahip oldur.” diyerek katılımcılara hayatlarının her anında Ahilik anlayışını ve kültürünü benimseyerek yaşamalarını temenni etti.

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ise, akademik olarak Ahiliğin anlatılması istense ansiklopedilerin yetmeyeceğine vurgu yaparak, “Ahilik Türk toplumumuzun mayasıdır. Ahilik Teşkilatı vatanına, milletine, bayrağına sahip çıkıyordu. Biz de Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bu çizgide ilerlemeye çalışıyoruz.” dedi. Özellikle son birkaç yıldır üniversitemizle daha yakın ilişkiler kurabildiklerine de değinen Dinçer, “Bizim odamızın ve odamıza kayıtlı işletmelerin üniversite ile iş birliği içerisinde olabilmesine ve böyle etkinliklere destek vermelerinden dolayı üniversitedeki herkese teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Moderatörlüğünü Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Rifat Aytar’ın yaptığı konferansta; İİBF öğretim üyelerinden Doç. Dr. İlhan Ege Ahilik konusunda, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Gülcan ise Sosyal Güvenlik konusunda sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından İİBF Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İlhan Ege’ye ve Dr. Öğr. Üyesi Erhan Gülcan’a Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından ‘Ahilik Kaftanı’ giydirildi. Konuşmacılara, teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

• 2018-10-05 10:52:14