Üniversitemizde Dünya Koah Günü Etkinlikleri Düzenlendi

Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından, Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) günü kapsamında 23 Kasım Cuma günü, Üniversitemiz Cumhuriyet Meydanı’nda tanıtım ve farkındalık standı açıldı. Açılan stantda katılımcılara KOAH hastalığı ile ilgili broşürler verilip, etkinlikler düzenlenerek hastalık ile ilgili farkındalık oluşturuldu.

KOAH hastalığı genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmakta ve kendini uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile göstermektedir. Bu belirtiler hastalık ilerledikçe artmaktadır. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH bulunmakta ancak 10 KOAH hastasının sadece biri hastalığının farkındadır.

KOAH Günü ise, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Küresel İnisiyatifi (GOLD) tarafından sağlık profesyonelleri ve dünyadaki KOAH hasta grupları ile işbirliği içinde düzenlenmektedir. Amacı, KOAH konusunda farkındalık yaratmak ve tüm dünyada KOAH’ın gelişmesini önlemek ya da erken tanı konmasını arttırmaktır. GOLD her yıl bir tema seçmekte ve dünya KOAH günü kapsamında her ülkede başta ilgili bakanlık, sağlık çalışanları, eğitimciler ve ilgili sivil toplum kuruluşları dünya KOAH günü etkinlikleri düzenlemektedir. GOLD, bu yıl tema olarak “Ne Çok Erken Ne De Çok Geç: Hava Yolu Hastalıklarını Ele Almak İçin Her Zaman Doğru Zaman” belirlemiştir.

• 2018-11-29 08:12:35