Üniversitemizde Yasal Haklarımızı Öğreniyor ve Engelleri Aşıyoruz Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörlüğü ve Mersin Barosu avukatlarının katılımlarıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelliler ve onların hayatına destek olan aile, eğitimci ve sağlık personellerinin yasal hak ve yükümlülüklerinin konu edildiği ‘’Yasal Haklarımızı Öğreniyor ve Engelleri Aşıyoruz’’ paneli üniversitemizde gerçekleştirildi.

4 Aralık Salı günü, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engeliler Daire Başkanı Hasan Celal Taş, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlunisa Ünaldı Coral, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, engelli vatandaşlarımız, aileleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında söz alan ve engelli öğrencilerin eğitim ve ulaşım haklarının en iyi şekilde sağlanması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı; ‘’Artık, kamu kurum ve kuruşları ile üniversitelerin engelli vatandaşlarımız için çok daha fazla sorumluluk alacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Bizim de Mersin Üniversitesi olarak, fiziksel ortamın düzenlenmesi açısından çalışmalarımız oldu ve olacak. Rampalar, asansörler vb. şeyler ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Farklı engel türündeki vatandaşlarımız için de çalışmalarımız sürüyor. Engelli öğrencilerimizi okula taşıyoruz, kitap okuma hizmetlerini vermeye çalışıyoruz. Bu konuda çok ciddi eksiklikler olmasına rağmen, duyarlılık göstermeye devam edeceğiz. Yasal düzenlemeleri sağlasak da, uygulama noktasında hala sıkıntı yaşıyoruz. Bugün bu toplantının da, bu farkındalığın oluşmasına katkılarda bulunacağını düşünüyor, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Gülcan Boyraz ise; ‘’183 engelli öğrenci, 61 personel ile engelli vatandaşlarımızın hem eğitimi hem de istihdamı konusunda büyük katkılar sunan Üniversitemiz, engelli vatandaşlarımızın her zaman yanında olmaya devam edecek. Engelsiz yaşam birimi olarak 400 gönüllü öğrencimiz var. Gerek ulusal, gerek uluslararası organizasyonlara katılıyor ve ev sahipliği yapıyoruz. Engelli öğrencilerimizin üniversiteye ulaşım ve eğitim olanaklarını geliştiriyoruz. Bugün de, Mersin Barosu işbirliği ile, engelli vatandaşlarımızın yasal haklarını daha iyi öğrenmesi amacıyla bu paneli düzenliyoruz. Panelin faydalı olacağını düşünüyor, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.’’ dedi.

Konuşmaların ardından, Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Gülcan Boyraz’ın moderatörlüğünde,  Av. Tufan Özarslan, Av. Egemen Çınar, Av. Ece Aktaş’ın sunumlarıyla panel gerçekleştirildi.

Engelli vatandaşların, sağlık alanındaki haklarından bahseden Av. Tufan Özarslan; ‘’Engelli kimlik kartı, muayene öncelik hakkı, sigorta kapsamında olmayanların Genel Sağlık Sigortası’nda faydalanması (GSS) gibi hakları var. Tüm bunların bilinmesi ve farkındalık oluşturulması gerekiyor. Tüm engellilerin sağlıklı birey olma hakkı olduğunu belirtiyor, etkinliğe katkı sunanlara teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Av. Egemen Çınar ise; engelli vatandaşların ulaşım ve iletişim hakları hakkında katılımcıları bilgilendirerek, ‘’Belediyeler ve özel firmaların indirimli bilet tarifeleri,  MTV ve ÖTV indirimleri,  telekomünikasyon firmalarının engellilere özel tarife uygulamaları ile engelli vatandaşlarımız bu haklardan faydalanabilir.’’ ifadelerini kullandı.

Engelli vatandaşlar ve ailelerinin istihdam hakları konusunda konuşan Av. Ece Aktaş ise; ‘’5378 sayılı kanun ile, engelli vatandaşlarımızın istihdamlarını engelleyen kişiler hakkında 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası istenebilir. Bunun yanı sıra; engelli vatandaşlarımız veya ailelerine engelli aylığı, muhtaç aylığı, evde bakım ücreti veriliyor. Engelli çocuk sahibi annelere; erken emeklilik, mazeret izin hakkı, bir kereliğe mahsus tayin hakkı gibi haklar tanınıyor. Engelli vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarında da istihdam hakları var. E-KPSS sınavına girerek, bu kadrolara başvurular gerçekleştirilebilir.’’ dedi.

Etkinlik sonunda panelistlere, çiçek ve plaketleri Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Gülcan Boyraz  tarafından takdim edildi.

Haber videosu için lütfen tıklayınız!

• 2018-12-05 08:31:13