Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü

Su, dünyada insan hayatının devamı için en önemli yaşam gerekliliklerinin başında gelen ancak özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle tehlikeli bir biçimde azalmaya başlayan bir kaynaktır. Özellikle de sucul alanlarda yaşayan canlıların tür kompozisyonunda ve biyolojilerindeki olumsuz değişimler sucul ekosistemlerdeki dengenin bozulmaya başladığını göstermektedir. Kuşkusuz, suyu önemli kılan bir diğer unsur da suyun ekonomik bir meta haline gelmesi, ağır sanayi ve enerji üretiminde kullanılan temiz bir kaynak olmasıdır. Dünyanın artan nüfusu, üretim imkânlarının artması gibi pek çok etken suya olan ihtiyacı sürekli artırırken, küresel iklim değişikliği ve çevreye verilen zarar ile birlikte su kaynakları azaltmaya başlamış, bu durum da suyu her zamankinden daha önemli bir hale getirmiştir.

Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi büyük ölçüde temiz ve yeterli su arzına sahip olmaya bağlıdır. Su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktadır. Öte yandan, nüfus ve ekonomik faaliyetler arttıkça birçok ülke hızla su sıkıntısı çeker duruma gelmekte ya da ekonomik gelişmeleri kısıtlanmaktadır.

Su Ürünleri Mühendisliğinin temel faaliyet alanı; sınırlı olan su kaynaklarının korunması, sürdürülebilir olarak kullanımının planlanması ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi ve etkin üretim yöntemlerinin oluşturularak uygulanmasıdır.

Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü ayrı bir bölüm olarak lisans eğitimi vermeyip, akademik yapılanma çerçevesinde Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bilimsel araştırma, öğretim elemanı yetiştirme ve danışma hizmetleri faaliyetlerini yürütmektedir. Bölüm derslerinde öğrencilere Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği ve Kafes Balıkçılığı konularında teorik ve uygulamalı bilgiler verilmektedir.