Farmasotik Toksikoloji Anabilim Dalı

Toksikoloji, kimyasal maddelerin canlı organizma üzerindeki olumsuz (negatif, advers) etkilerini araştıran, çok eski zamanlardan beri var olan, gelişen ve öngörüsel niteliği olan bir bilim dalıdır. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik ajanlara (maddelere) maruz kalan canlılarda maruziyetten sonra oluşabilecek toksik etkileri, bu toksik etkilerin hangi mekanizmalarla oluştuğu (toksik mekanizmaları) ve oluşan bu toksik etkilere karşı nasıl korunacağı (antidot tedavi), maruz kalınan kimyasal maddelerin hangi aralıklar arasında (zararsızlık limitleri) güvenilir olduğunu belirleyen multidisipliner bir bilimdir. Toksikolojinin klinik toksikoloji, çevre toksikolojisi, moleküler toksikoloji, analitik toksikoloji ve mesleki toksikoloji gibi alt dalları da bulunmaktadır.
Endüstrinin ve teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak insanlar gerek işyerlerinde gerekse günlük yaşantılarında birçok toksik maddeye maruz kalmaktadır. Günümüzde büyük bölümü sentetik olmak üzere 70 bine yakın kimyasal madde vardır ve her yıl yeni kimyasal maddeler insan hayatına girmektedir. Dolayısıyla, bu kimyasal maddelerin zararsızlık limitlerini belirleyen bir bilim dalı olarak toksikolojinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Ana Bilim Dalımızda bir adet öğrenci laboratuvarı ve bir adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Araştırma laboratuvarımızda, moleküler toksikoloji, analitik toksikoloji, adli toksikoloji, genetik toksikoloji, çevre toksikolojisi, genetik polimorfizm konularında çalışmalar yapılmaktadır. Lisansüstü programımız, Ortak Yüksek Lisans Programı kapsamında Ana Bilim Dalımız ve Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüFarmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.