Botanik Anabilim Dalı


MERA Herbaryumu:

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumu, 1996 yılında kurulmuştur. Toplamda Akdeniz Bölgesi’ne özgü 8000 bitki barındırmaktadır. Bunların tamamına yakını tohumlu bitki olup toplamda 550 kadarı tohumsuz yani deniz algleri, liken, karayosunları, ciğer otu ve eğreltilerden oluşmaktadır.


    Herbaryum çeşitli doğal alanlardan toplanmış bitki örneklerinin kurutulup, preslenip, ilaçlanıp veya şoklanıp, kartonlar üzerine yapıştırıldıktan sonra, etiket bilgilerinin (tür veya cins ismi, ailesi, toplayan kişi adı, toplama tarihi ve yüksekliği, toplama alanı, hediye ise nereden geldiği ve adını tanımlayan kişi bilgisi) yazıldığı ve belli bir evrimsel sıra ya da alfabetik sıra ile çelik dolap bölmelerine yerleştirilerek günümüz araştırmacı, kolleksiyoner, merak veya hobi gidermeye ve bilgilenmeye yönelik olarak kullanılan ve gelecek kuşakların bilgisine ve korumasına sunulan, bir tür gen bankası ve bitki müzesidir.


    Açlık probleminin giderilmesi, ıslah ile pazarlama açısından büyük önem taşıyan, insan ve hayvan besini pek çok bitki türünü bünyesinde barındıran Baklagiller, Buğdaygiller ve Ayçiçeğigiller ailesi ve tıp ile kozmetik alanında önem taşıyan Ballıbabagiller ailesi ile doğada giderek kaybettiğimiz Orkidegiller gibi yumrululara ilişkin bitki ailesi herbaryum materyalleri arasında yer almaktadır. Mersin’deki parkların süs bitkileri de müzenin ayrı bir değeridir. Ayrıca bir örneği Gazi Üniversitesi Herbaryumu’na hediye edilmiş Jurinea cypria’nın da Mersin’de bulunmuş yıllar sonraki ilk kaydı herbaryumumuzda korunmaktadır. Bu tür daha önce bir Kıbrıs endemiği olarak Güney Kıbrıs florasında tanımlanmış ise de bu düzeltme ile Kıbrıs adasının Mersin kıyılarından koptuğuna önemli bir delil teşkil eder. Flueggia anatolica relik endemik bitki üçüncü zaman tersiyerden bugüne gelmiş bir tür olup, Tarsus Yalamık köyünde toplanıp kurutulmuş örneği MERA Herbaryumu’nda bulunmaktadır.


    Index Herbariorum’a kaydı bulunan MERA Herbaryumu, Bölüm lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz, lise öğrencileri ile Leonard Ellis (Londra Doğa Tarihi müzesi), İbrahim Atalay (Dokuz Eylül Üniversitesi), Sırrı Yüzbaşıoğlu (İstanbul Üniversitesi), Atilla Ocak (Eskişehir Üniversitesi), Emine Erman Kara (Niğde Üniversitesi) ve Harran, Erciyes, Selçuk Üniversitesi’nin Coğrafya, Biyoloji, Çevre Mühendisliği Bölümü’nden çeşitli araştırmacılar, TRT ve Mersin’den meraklı bir kısım rehber tarafından ziyaret edilmiştir ve araştırmalara açıktır.