Harita Mühendisliği Bölümü

Özgörüsü (Vizyon)

Mersin Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünün vizyonu; teknoloji ile birlikte hızlı ilerleyen iletişim ağında ulusal ve uluslararası bütün paydaşları ile iletişim halinde daima ileriye bakan ufku geniş bireyler yetiştirmektir. Bu bağlam da ders planları ve müfredatları güncel tutulup gelişen teknoloji ile birlikte son kullanılan aletler öğretilmesi hedeflenmektedir. Modern ölçüm cihazlarının kullanımından ziyade üretimi konusundan ön ayak olmaları teşvik edilecektir. Mersin Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun öğrencilerine de vizyon katmak hedefler arasındadır.

Özgörevi (Misyon)

Eğitsel ve mesleki olmak üzere iki amaç edinilmiştir. Eğitsel amaçta mühendislik terbiyesi dikkate alınarak Harita Mühendisi adaylarının;

  • Bilgi ve teknolojide özgür gelişmelerini,
  • Mühendisliğin getirdiği disiplin, düzen ve etik davranışlarına haiz olmalarını,
  • Projelerde fayda/maliyet gözeterek toplumsal refah düzeyini artırmayı hedeflemelerini,
  • Çevre ve toplum gereksinimlerini öncelikli olarak ele alıp sorunlara çözüm odaklı bakmalarını,
  • Problemleri çözme kabiliyet ve yeteneğine sahip olmalarını,
  • Milli ve ilmi kaynakları faydalı kullanmalarını,
  • Adalet, güven ve hassasiyetten ödün vermemelerini,
  • Birlikte çalışma ruhuna (ekip çalışmasına) sahip olmalarını,
  • Bilgide özgüveni yüksek birey yetiştirilmelerini,
  • Sorumluluk alarak liderlik vasfı kazanmalarını ve
  • Hayat boyu öğrenme isteği kazandırıp mesleklerini severek yapmalarını sağlamayı hedeflenmektedir.
  • Mesleki amaçta ise Harita Mühendisliği uygulamalarını gerçekleştirebilmektir.
  • Ulusal ve uluslararası bazda yersel ölçme,
  • Jeodezik ölçüm,
  • Fotogrametrik ve uzaysal görüntüleri değerlendirme,
  • Küçük ve büyük ölçekli harita üretme,
  • Arazi yönetimi, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi

gibi çalışmaları sürdürebilen Harita Mühendisleri yetiştirmektir.

Tarihçe

Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümünün; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 30.06.2015 tarihli yazısı ile açılmasına karar verilmiştir. Prof. Dr. Murat YAKAR, kurucu Bölüm Başkanı olarak görevlendirilmiştir. Yükseköğretim Genel Kurulunun  07.03.2019 tarihinde aldığı karar doğrultusunda,Mersin Üniversitesi bünyesindeki Harita Mühendisliği Bölümünün 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında 20 kontenjan ile öğrenci alması ve 2019 YKS kılavuzunda bulunması uygun görülmüştür.

Ünvan

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Harita Mühendisliği alanında lisans diploması verilir ve Harita Mühendisi ünvanını alır.

Çalışma Olanakları

Harita Mühendisliği mezunları mesleki faaliyetlere altlık oluşturacak yatay ve düşey kontrol ağlarının oluşturulması, yeryüzü hareketlerinin izlenmesi ve mühendislik yapılarının kontrolü için deformasyon ölçmeleri ve değerlendirilmesi, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projeleri ve araziye uygulanması, uydulardan yararlanarak konum belirleme sistemleri (GPS), araç takip sistemleri, hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri yardımıyla veri toplama ve işleme, yersel fotoğraflarla restorasyon faaliyetlerine altlık oluşturacak planların çizimi, çeşitli çalışmalara altlık oluşturacak büyük, orta ve küçük ölçekli sayısal (dijital) ve basılı topografik ve tematik haritaların üretimi, mekânsal verilere ve haritalara ilişkin çeşitli multimedya, görselleştirme çalışmaları ve internet tabanlı sunumları, çeşitli konulara ilişkin mekânsal veri tabanlarının ve coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri ve ilgili hukuki çalışmalar, imar uygulamaları, kadastro çalışmaları, kamulaştırma, taşınmaz (gayrimenkul) değerlemesi üzerine faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında ile özel sektörde çalışmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlardan bazıları; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile il müdürlükleri, Harita Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), Devlet Su İşleri (DSİ) G.M., Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM),  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) G.M., Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Maden Tetkik Arama (MTA) G.M., Orman Genel Müdürlüğü (OGM), belediyeler gibi. Özel sektörden bazıları; harita, inşaat, toplulaştırma alanlarında faaliyet yürüten şirket ve mühendislik-müteahhitlik büroları, SPK kapsamındaki Gayrimenkul Değerleme Şirketleri ve çözüm ortakları, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları işlemlerinde gayrimenkul portföy yönetim şirketleri vb. Ayrıca kendi iş yerlerini açma yetkileri de bulunmaktadır.

Derslikler

Harita Mühendisliği Bölümü, profesyonel, eğitim ve entelektüel bir deneyim sunmaktadır. 2015 yılında kurulan bölüm ilk öğrenci alımını 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında yapmıştır. Programda 4 öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Harita Mühendisliği Bölümüne özel; Yersel ve havadan ölçümlerin yapıldığı cihazların muhafaza edildiği ve eğitimin verildiği alet laboratuvarı Öğrencilerinin proje ve arazi çalışmalarını gerçekleştirebilmeleri için 20 kişi kapasiteli bilgisayar laboratuvarı Fotogrametri ve Kartografya alanındaki uygulamaların yapıldığı, uydu, hava ve yersel resimlerin değerlendirildiği, haritaların üretildiği ve harita çiziciden (Plotter) çıktılarının alındığı teknik laboratuvarın yanısıra Arazi çalışmalarının yapılabileceği uygulama alanları Çiftlikköy Kampüsünde bulunmaktadır.

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Çiftlikköy Kampüsü, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, F Blok, 33343/ Yenişehir / MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 361 0100 / 17361
  • Birim Sekreterlik e-mail: haritamuhendisligi@mersin.edu.tr