Jeoloji Mühendisliği Bölümü


Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Mersin Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul edilen 3837 sayılı Kanun ile Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. İlk olarak 1994-1995 eğitim-öğretim yılında 20 öğrenci ile lisans seviyesinde eğitim-öğretime başlayan Jeoloji Mühendisliği bölümü, ilk mezunlarını 1998 yılında vermiştir.

Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü, ülkemizdeki yeraltı ve yer üstü zenginliklerinin bilimsel ve ekonomik açılardan incelenmesinde ve işletilmesinde;  mühendislik projelerinin planlanmasından uygulanması aşamasına kadar süreçlerde görevler alabilecek; doğal afetler, çevre kirliliği, kentleşme gibi sorunlara çözümler üretebilen; görevlerini mesleki etik bilinci ve sorumluluğu ile yerine getiren mühendisler yetiştirebilmek amacıyla bir eğitim-öğretim programı yürütmektedir.    

 
Mezunların İstihdam Profilleri
 
Jeoloji Mühendisleri kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır. Kamu sektöründe başta Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olmak üzere, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), İller Bankası, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), İl Özel İdareleri, Karayolları Genel Müdürlüğü (TCK), Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler, Bayındırlık, Etibank, çimento fabrikaları ve üniversitelerde; özel sektörde ise madencilik (metalik ve metalik olmayan endüstriyel hammaddeler), petrol şirketleri, zemin etüdü ve sondaj şirketleri (yeraltı suyu, enjeksiyon, vb.) ile değişik mühendislik şirketlerinde (yol, tünel, baraj, nükleer tesisler, vb.) çalışmaktadırlar. Ayrıca, Jeoloji Mühendislerine verilmiş olan imza yetkisi kullanılarak değişik alanlarda hizmet veren tüzel kişiliğe sahip özel bürolar açılabilir. 
 
Bölüm Olanakları

Eğitim-öğretim faaliyetleri Mühendislik Fakültesi D Bloktaki laboratuvarlar ve 15 kişilik bir sınıf ile A Bloktaki teknik  donanımlı 50 kişilik bir sınıfta yapılmaktadır. Lisans öğrencilerine yönelik uygulamalar  10 adet polarizan mikroskop bulunan bir mikroskop laboratuvarı, 20 adet masaüstü bilgisayar bulunan bilgisayar laboratuvarı ve bir uygulama laboratuvarında (mineral, kayaç, fosil örnekleri) yapılmaktadır. Lisansüstü ve ileri araştırmalar için 5 laboratuvar (Jeokimya, İnce Kesit, Deniz Bilimleri ve Sedimantoloji, Örnek Hazırlama ve Mühendislik Jeolojisi) mevcuttur. Ayrıca, Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (MEİTAM), konularında uzman ve eğitimli araştırıcılar tarafından ileri düzeyde araştırma ve analiz hizmetleri verilmektedir. MEİTAM web sayfasında (meitam.mersin.edu.tr); laboratuvarlarda faaliyet gösteren cihazlar, özellikleri ve bu cihazların kullanıldığı alanlar ile bu cihazlarla yapılan analizler hakkında bilgi verilmiştir. 

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü 33343 Çiftlikköy Yenişehir Mersin
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 361 00 01 / 17300
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 324 3610032
  • Birim Sekreterlik e-mail: jeolojimuhendisligi.sek@mersin.edu.tr