Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı

Histoloji ve Embriyoloji bilim disiplini, farklı hücre tiplerini mikroskobik ve moleküler yapıyla bağlantılı işlevlerini tanımlayan temel bilim alanıdır. Biyolojik bilimlerin temel alanlarından olup, hücre yapısı, hücre genetiği ve biyokimyasının oluşturduğu multidisipliner kavramın içinde yer alırken, tanı amaçlı elektron mikroskobik incelemelerin yapılmasına ve yardımlı üreme merkezlerinde in vitro fertilizasyon tekniklerinin uygulanmasına yönelik, klinik hizmetlerin verilmesini de sağlamaktadır.
Anabilim Dalımız, Ekim 1998'de ilk öğretim üyesinin atanmasıyla kurulmuştur. Halen 4 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 2 araştırma görevlisi doktor, 8 asistan doktor, 1 teknisyen ve 1 doktora öğrencisiyle faaliyet göstermektedir.
Öğretim Üyeleri
- Prof. Dr. Banu Coşkun Yılmaz
- Prof. Dr. Ş. Necat Yılmaz
- Prof. Dr. Ebru Ballı
- Prof. Dr. SavaÅŸ AktaÅŸ
Öğretim Görevlisi
- Dr. Ayla Batu Öztürk
Araştırma Görevlisi Doktorlar
- Dr. Hatice Oruç Demirbağ
- Dr. Duygu Özsakarya
Asistan Doktorlar
- Pınar Alp
- Büşra Apaydın Canbaz
- Mustafa Emre Benli
- Şilan Kıvrak
- İsmail Hakkı Kurt
- Şerife Küpeli
- Bora Vural
- Ekrem Can Yaylım
Elektron Mikroskobu Laboratuvarı Teknik Personeli
- Meryem Yavuz
Anabilim Dalında Tıpta Uzmanlık Eğitimini Tamamlayanlar
- Dr. SavaÅŸ AktaÅŸ
- Dr. Ä°zzet OÄŸuz
- Dr. Sinem Öztuna
- Dr. İclal Akarsubaşı
- Dr. Oykut DaÄŸtekin
- Dr. Mustafa Yılmaz
- Dr. Münevver Arslan
Anabilim Dalında Doktora Eğitimini Tamamlayanlar
- Dr. Leyla Bahar
- Dr. Tuba Özcan Metin
- Dr. Meryem İlkay Karagül
- Dr. Derya Yetkin
- Dr. Hatice Oruç Demirbağ
- Dr. Ayla Batu Öztürk
- Dr. Gülsen Bayrak
- Dr. Deniz Kibar
- Dr. Burcu Demirba
- Dr. Gökçe Deniz Külekçi
Anabilim Dalında Yüksek Lisans Eğitimini Tamamlayanlar
- Gökçe Deniz Külekçi
- Tuba Özcan
- Derya Yetkin
- Meryem İlkay Karagül
- Hülya Dervişoğlu
- Mikail SautoÄŸlu
- Selin Hazır
- Burcu DemirbaÄŸ
- Ayla Batu Öztürk
- Deniz Kibar
- Tülay Özkaya
- Dilek Özulus Tüzün
- Mert Unvan
- Zehra Demiray AsoÄŸlu
- Gülşah Gürbüz Alver
Fiziki Altyapı
Anabilim dalımızda bulunan yeterli sayıda çalışma ofisi, seminer salonu, öğrenci uygulama laboratuvarı, ışık mikroskobu, floresan mikroskobu, transmisyon elektron mikroskobu ve hücre kültürü laboratuvarları, lisans ve lisansüstü eğitiminin ayrıca bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesinde kullanılmaktadır. Mevcut donanımı ile hücre ve doku yapılarının ışık ve elektron mikroskobik olarak tanımlanabilmesi, histokimyasal, immunohistokimyasal, elektron mikroskobik tekniklerin ve hücre kültürü tekniklerinin uygulanması ve geliştirilmesi, temel hücresel moleküler mekanizmaların açıklanmasında rol alabilecek araştırmaların planlanıp gerçekleştirilmesi sağlanabilmektedir. Anabilim dalımızca kullanılan laboratuvarlar ve mevcut ekipmanlar Tablo 1’de verilmiştir.
Tablo 1. Anabilim dalımızca kullanılan laboratuvarlar ve mevcut ekipmanlar
Laboratuvar | Cihaz Listesi |
Öğrenci uygulama laboratuvarı | Işık mikroskobu (Olympus CH20, Zeiss Primo Star) |
Işık mikroskobu laboratuvarı | Işık mikroskobu (Olympus BX50, Olympus CH20) Görüntüleme Aparatı (Nikon Coolpix) Doku Takip Cihazı (Leica TP1020) Hassas Terazi (Schimadzu Sartorius CP224S) Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı (Yellow Line MSH BASIC) Etüv (Memmert CELSIUS 2000) Mikrotom (Leica RM2125RT) Mikrotom Havuzu (GFL1052) pH metre (Thermo A111) İmmünohistokimya Cihazı (BiogeneX- I 6000) Parafin Dispenser (Leica EG1120) Mikrodalga Fırın (Arçelik MD 553) |
Fluoresan mikroskobu laboratuvarı | Fluoresan mikroskobu (Nikon Eclipse Tİ) |
Elektron mikroskobu laboratuvarı | Stereo Mikroskop (Olympus SZ61)Işık Mikroskobu (Leica DM500)Doku Takip Cihazı (Leica EM-TP)Bıçak Yapma Cihazı (Leica EM KMR 2)Ultra Trim Cihazı (Leica EM Trim)Ultramikrotom Cihazı (Leica UC T125)Cryostat (Leica CM 1900)Distile Su Cihazı (TKA Pasific UP/UPW)Etüv (Elektro-mag5040 BP)Etüv (Wise Cube WIG-105)Santrifüj (Hettich Mikro 22 R) |
Hücre kültürü laboratuvarı | Inverted Mikroskop (Nikon TS-100) Laminar Flow Kabin (Helfer LF-CA 04002) İnkübatör (Sanyo MLCA 17) Derin Dondurucu (Bosch GSD26620NE) Sıcak Su Banyosu (Nüve NB9) Sıvı Azot Tankı (Air Liquid, MVE GL 18, 36/32) |
Bunlara ek olarak üniversitemiz bünyesinde bulunan Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı ile üst düzey cihaz/ekipman donanımına sahip Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) imkânları ile, bilimsel araştırmalar ve tez projeleri yürütülmektedir.
Öğrencilere Sağlanan Olanaklar
Anabilim dalımızca lisans (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi), yüksek lisans ve doktora (Sağlık Bilimleri Enstitüsü) ve tıpta uzmanlık (Tıp Fakültesi) eğitimleri verilmektedir. Anabilim dalımız bünyesinde bulunan tüm laboratuvarlar ve kullanıma hazır ekipmanlar, gerek lisans ve lisansüstü eğitimlerde gerekse planlanmış araştırma projeleri ve tez çalışmalarının yürütülmesinde kullanılabilmektedir. Ayrıca bu faaliyetlerin yürütülmesi ve sonuçlandırılması, anabilim dalımız akademik personelinin teorik ve pratik katkılarıyla da desteklenmektedir. Çalışma sürecinde ihtiyaç duyulduğunda, öğrencilerin kullanabileceği çalışma alanları ve bilgi araştırma ekipmanları (bilgisayar, bilgisayar donanımı ve internet, kaynak kitaplar) sağlanabilmektedir.
Lisansüstü Eğitim Olanakları
- Yüksek Lisans Eğitim Programı
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak yürütülen Histoloji ve Embriyoloji Yüksek Lisans Eğitim Programı ile Genel Histoloji ve Embriyoloji bilgisine sahip, temel laboratuvar becerilerini kazanmış ve sağlık bilimleri alanında çalışabilecek yeterliliğe sahip elemanlar yetiştirilmektedir. Anabilim dalımızda yüksek lisans eğitimine başlayan öğrencilere gerekli fiziki çalışma ortamları sağlanırken, yeterli düzeyde akademik bilgi birikimi sağlayacak eğitim programı (teorik ve pratik dersler, seminer ve makale sunum eğitimleri) ile de eğitimleri sürdürülmektedir. Ayrıca öğrencilerin araştırma projelerinde yer alıp çalışmaları sağlanarak akademik gelişimlerine katkı sağlanmaktadır. Ders dönemini başarılı olarak tamamlayan öğrencilerin, tezlerini planlayıp başarılı bir şekilde sonuçlandırmasında gerekli akademik ve fiziki altyapı desteği verilmektedir.
- Doktora Eğitim Programı
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak yürütülen Histoloji ve Embriyoloji Doktora Eğitim Programı ile Histoloji ve Embriyoloji alanında bilgi sahibi, laboratuvar sorumluluğunu yürütebilecek bilgi ve beceriye sahip bilim insanının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Anabilim dalımızda doktora eğitimine başlayan öğrencilere gerekli fiziki çalışma ortamları sağlanırken, gerekli akademik bilgi birikimlerinin sağlanması için de teorik ve pratik dersleri, seminer ve makale sunumlarını içeren yoğun bir eğitim programı ile eğitimleri sürdürülmektedir. Eğitimleri süresince aktif olarak araştırma projelerinde yer alan öğrenciler, bilimsel çalışmaların planlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması konusunda da görgü, bilgi ve becerilerini arttırabilmektedir. Ders dönemini ve sonrasında doktora yeterlilik sınavını başarıyla tamamlayan öğrencilerin, anabilim dalımızca sağlanan akademik ve fiziki altyapı desteği ile tezlerini planlayıp başarılı bir şekilde sonuçlandırması sağlanabilmektedir.
Anabilim Dalımızca Düzenlenen Bilimsel Toplantılar ve Kurslar
- VII. Ulusal Histoloji ve Embriyoloji Kongresi (18-21 Mayıs 2004)
- Uygulamalı İleri Işık Mikroskobu Teknikleri Kursu (18-19 Ekim 2008)
- 21. Ulusal (Uluslararası Katılımlı) Elektron Mikroskopi Kongresi (28-31 Mayıs 2013)
Hizmetler
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında akademik faaliyetler arasında en önemli basamaklardan biri, tıp fakültesi mezunlarına ve farklı biyolojik bilim mezunlarına lisansüstü eğitim verilmesidir. Bu amaçla Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalının gereksinimlerine uygun, bilgi, beceri ve davranış açısından yeterli, etik değerlere saygılı uzman ve bilim insanı yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Anabilim Dalımızca Fakültemiz ve Üniversitemiz bünyesinde halen çok sayıda bilimsel araştırma ve tez projesi devam etmektedir. Ayrıca çok sayıda hastanın doku-organ biyopsi örnekleri elektron mikroskobu ile incelenerek raporlanmaktadır. Elektron mikroskobu laboratuvarımızda büyük çoğunluğu böbrek biyopsisi olmak üzere deri, kas, kan, nazal mukoza, karaciğer, ince barsak, periferik sinir örneklerinin tanı amaçlı analizleri yapılmaktadır. Ülkemizde az sayıda merkezde gerçekleştirilen bu hizmet için kurumumuza dış merkezlerden de hasta dokuları gönderilmektedir.
Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
12. Karagül, M.; Yıldırım, A.; Demiray asoÄŸlu, Z.; DoÄŸan, S.; AktaÅŸ, S.; ün, Ä.; Barlas, Ä. Endoplasmic Reticulum Stress in Myometrial Smooth Muscle Cells and Spontaneous Contraction Changes in the Uterus of Dehydroepiandrosterone-induced Polycystic Ovary Syndrome Rats. CELL BIOCHEMISTRY AND BIOPHYSICS, 2024, 83, 1-12.
10.1007/s12013-024-01521-4
11. Acaban, M.; Sarı, A.; Oruç demirbağ, H.; Ersöz, G.; Aktaş, S. The effects of topical mafenide acetate application on skin graft survival in bacterial contaminated wounds. BURNS, 2024, 50, 433-443.
10.1016/j.burns.2023.10.002
10. Demirbağ, B.; Ballı, E.; Yıldırım, M.; ünver, H.; Temel, G.; Yılmaz, M.; Değirmenci, E.; Kibar, D. Investigation of the anticancer of photodynamic therapy effects by using the novel Schiff base ligand palladium complexes on human breast cancer cell line. CHEMICAL PAPERS, 2024, 78, 7611-7621.
10.1007/s11696-024-03622-z
9. Katharina, S.; Yılmaz, Å.; Alessa, G.; Josef, M.; Klaus, F.; Mathias, V.; Bettina, S.; Christian, H. From Organotypic Mouse Brain Slices to Human Alzheimer Plasma Biomarkers: A Focus on Microglia. BIOMOLECULES, 2024, 14, -.
10.3390/biom14091109
8. A. hümeyra, K.; Söğüt, F.; Yılmaz, Å.; Yıldırımcan, S.; çömelekoÄŸlu, Ã. SiO2 Nanoparticles Alter Basal Intracellular Calcium Concentration by Reducing TRPC1 Channel Expression in Human Retinal Pigment Epithelium Cell Line. RUSSIAN JOURNAL OF BIOORGANIC CHEMISTRY, 2024, 50, -.
10.1134/s1068162024050145
2023
7. Bozdereli berikol, G.; Berikol, G.; Ayrık, C.; Köse, A.; Bozkurt babuş, S.; Tamer, L.; Bozdoğan arpacı, R.; Dağ, A.; Ayan, E. Antioxidant and neuroprotective effects of l-arginine administration after traumatic brain injury and hemorrhagic shock in rats. TURKISH NEUROSURGICAL SOCIETY, 2023, , 1-7.
10.5137/1019-5149.JTN.35263-21.2
6. DemirbaÄŸ, B.; AktaÅŸ, S.; çömelekoÄŸlu, Ã.; Kara, Ä.; Yıldırım, M.; Derici yıldırım, D. Protective effect of paricalcitol in rat testicular damage induced by subchronic 1800 MHz radiofrequency radiation. ELSEVIER BV, 2023, 680, 42-50.
10.1016/j.bbrc.2023.09.024
5. Gür, H.; özcan, C.; Güven, O.; Ismi, O.; Vayısoğlu, Y.; Bozdoğan arpacı, R.; Görür, K. Diagnostic and Therapeutic Value of Sialendoscopy in a Patient with Kussmaul Disease: A Case Report. AVES YAYINCILIK A.Ş., 2023, 19, -.
10.5152/B-ENT.2023.21697
4. Yıldırım, M.; AÄŸtaÅŸ mıstık, Ã.; Yalın, A.; çömelekoÄŸlu, Ã.; Berköz, M.; BozdoÄŸan arpacı, R.; Yalın, S. The Effect of Sitagliptin and Exenatide on Insulin, Insulin Receptor and Insulin Receptor Substrate Gene Expression in Diabetic Rats. RUSSIAN JOURNAL OF BIOORGANIC CHEMISTRY, 2023, 49, -.
10.1134/S1068162023030275
3. özcan, C.; Gür, H.; Ismi, O.; Vayısoğlu, Y.; Bal, K.; Bozdoğan arpacı, R.; Görür, K. Do Lymph Node Ratio and Histopathologic Parameters Have Any Prognostic Value in Primary Parotid Gland Carcinomas?. GALENOS YAYINEVI, 2023, 61, -.
10.4274/tao.2023.2023-3-5
2. Kaynar, A.; çömelekoÄŸlu, Ã.; Kibar, D.; Yıldırım, M.; Yıldırımcan, S.; Yılmaz, Å.; Erat, S. Cytotoxic effect of silica nanoparticles on human retinal pigment epithelial cells. BIOCHEMICAL AND BIOPHYSICAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 2023, 674, -.
10.1016/j.bbrc.2023.06.083
1. Barlaz us, S.; Büyükakıllı, B.; Ballı, E.; Türkseven, Ã.; Bayrak, G. Determination using impedance cardiograph of the chronic effects of different doses of radiotherapy on the cardiovascular system of rats. INTERNATIONAL JOURNAL OF RADIATION BIOLOGY, 2023, , -.
10.1080/09553002.2023.2280020