Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı

TIBBİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI KADROSU:

Sağlık Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Alanı Öğretim Üyeleri:

Prof.Dr.M.Emin Erdal

Prof.Dr.Etem Akbaş

Prof.Dr.İ.Ömer Barlas (Anabilim Dalı Başkanı)

Prof.Dr.Nurcan Aras

Prof.Dr.Özlem İzci Ay

Doç.Dr.Mustafa Ertan Ay

Fen Bilimleri ve Matematik, Biyoloji Alanı Öğretim Üyesi:

Prof.Dr.Serdal Arslan


Biyolog Dr.Fahri Turan (PhD)

Sağlık Tek. Firdevs Bedel


                                                              

Anabilim Dalımız 30 Eylül 1998 tarihinde Yrd.Doç.Dr. Etem AKBAŞ’ın atanması ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı adıyla kurulmuştur. 23.09.1999 tarihinde Yrd.Doç.Dr. Nurcan ARAS ATEŞ, 12.11.1999 tarihinde ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali MATUR 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 40 b maddesince atanmış ve 18.10.2001 tarihine kadar görev yapmıştır. 22.02.2000 tarihinde Doç.Dr. M.Emin ERDAL göreve başlamıştır. 15.09.2005 tarihinde Yrd.Doç.Dr. İ.Ömer BARLAS, 04.10.2006 tarihinde Yrd.Doç.Dr. Mustafa Ertan AY ve Yrd.Doç.Dr. Özlem İZCİ AY göreve başlamıştır. Prof.Dr.Serdal Arslan ise Ağustas 2021'de anabilim dalımıza dahil olmuştur. 1999-2000 Bahar Döneminde Yüksek Lisans Programı, 2002-2003 güz döneminden itibaren Doktora Programı açılmıştır. Anabilim Dalımız halen; 6’sı Sağlık Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında, biri Fen Bilimleri Biyoloji alanında uzmanlaşmış 7 öğretim üyesi, bir Biyolog (Biyokimya PhD) ve bir Sağlık Teknisyeni ile Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü binasında hizmet vermektir.

Misyon:

Anabilim Dalı misyonumuz; moleküler genetik ve klinik genetik araştırma hizmetlerini bir araya getirerek entegre etmektir. Bu misyon doğrultusunda; hücre içi moleküler yolakları düzenleyen genler, bu genlerin işlevlerini düzenleyen diğer moleküler yapılar (miRNA, circRNA vb.)  ve kromozomlar üzerinde yapılan araştırmalarla başta kanser türleri ve tek gen hastalıkları olmak üzere etiyolojisinde moleküler genetik değişimlerin yer aldığı tüm hastalıklar için moleküler patogenez belirleme ile yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmeye yönelik birçok temel ve uygulamalı araştırma Anabilim Dalımız tarafından yapılmaktadır.

Vizyon:

Ana Bilim Dalı vizyonumuz; ders verdiğimiz tüm bölümlerde (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Lisansüstü Programlar) temel hücresel ve moleküler genetik bilgiler yanında mesleki uygulamalarına moleküler tıp kavramını yansıtabilen öğrenciler yetiştirmek ve genom bilim alanındaki teknolojik gelişmeleri uluslararası düzeyde uygulayabilen, temel araştırmalar yanında tanı ve tedaviye yönelik araştırmalar yürüten bir "araştırma merkezi" olma düzeyine ulaşmaktır. 

                                                                      


Görev ve Sorumluluklarımız

Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tarafından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencilerine ve Diş Hekimliği Fakültesi Dönem 1 öğrencilerine, teorik ve uygulamalı olarak “Tıbbi Biyoloji” başlığı altında; temel hücre biyolojisi, hücre içi moleküler mekanizmalar, temel ve ileri genetik kavramlar, hastalıkların moleküler ve sitogenetik temeli, güncel moleküler genetik tanı yöntemleri ve genetik bilimindeki son gelişmeler konularını kapsayan dersler anlatılmaktadır. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bulunan Yüksek Lisans ve Doktora Programlarımızda ise alanında yetkin lisansüstü öğrenciler yetiştirilmektedir.

Ocak 2020 tarihinde yapılan yasal düzenlemeler ile durduruluncaya kadar, başta Mersin Üniversitesi Hastanesi olmak üzere il genelindeki birçok sağlık kurumundan gönderilen hasta örneklerinden genetik analizler Anabilim dalımız rutin genetik tanı laboratuvarlarında yapılmıştır.  Verilen bu hizmetler ve hasta sayıları aşağıdaki gibidir:

·         Prenatal sitogenetik tanı (Amniyon sıvısı, kordon kanı, gebelik tahliye materyali): 5500 hasta

·         Kemik iliğinden sitogenetik tanı: 3500 hasta

·         Postnatal sitogenetik tanı: 7700 hasta

·         Moleküler genetik tanı: 1500 hasta

                                                                         

Araştırma Alanlarımız:

Kökeninde genetik değişimlerin yattığı kalıtsal genetik hastalıklar (tek gen ve multi-faktöryel genetik hastalıklar) ve kazanılmış genetik hastalıklarda (kanser vb.) mutasyon/genetik polimorfizm analizleri, gen ekspresyon çalışmaları, epigenetik mekanizmalardaki düzensizliklerin (miRNA analizleri, metilasyon analizleri vb.) saptanması, çevresel etkenlerin (radyasyon, radyofrekans dalgaları, karsinojenler vb.) hastalıklar üzerine etkilerinin belirlenmesi, kromozomal düzeyde sitogenetik analizler Anabilim Dalımızın temel araştırma alanlarıdır.

Web of Science veritabanında 2020 yılı verilerine göre Anabilim Dalımız adresli yaklaşık 200 adet SCI ve SCI-E araştırma yayını bulunmaktadır. Aynı zamanda çok sayıda uluslararası ve ulusal kongrelerde yapılan bildiriler ve alınan ödüller vardır.

Fiziki Olanaklar:

Anabilim Dalımızda; öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrenciler için çalışma ofisleri, çok amaçlı seminer salonu, araştırma ve rutin laboratuvar hizmeti veren 4 adet laboratuvar (Prenatal Tanı ve Hücre Kültürü Laboratuvarı, Postnatal Tanı Laboratuvarı, Kanser Sitogenetiği Tanı Laboratuvarı, Moleküler Genetik Tanı Laboratuvarı)  ve 1 adet öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda, Mersin Üniversitesi Hastanesinden ve bölge hastanelerinden gelen örneklerde genetik analizlerin yanı sıra sitogenetik ve moleküler genetik düzeyde birçok araştırma projesi yürütülmektedir.

Teknolojik Olanaklar:

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı; rutin, araştırma ve öğrenci laboratuvarları kurulduğu günden itibaren hızla büyük bir gelişim göstermiş, rutin hasta hizmetleri ve tez araştırmaları başta olmak üzere her türlü moleküler genetik ve sitogenetik araştırma ve inceleme için gerekli gelişmiş donanıma sahip olmuştur. İhtiyaç duyulduğunda; Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan cihaz ve teknik olanaklardan da yararlanılmaktadır.

Lisans Öğrencilerine Sağlanan Olanaklar

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nın ve Mersin Üniversitesinin tüm fiziksel alanları lisans öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur. Birçok farklı üniversitelerin öğrencilerine staj olanağı sağlanmış, isteyen Tıp Fakültesi öğrencilerimizin ise araştırma projelerine dahil olmaları sağlanarak araştırma, geliştirme ve öğrenme kültürlerine katkıda bulunulmuştur.

                                                                               

Yüksek Lisans Eğitim Programı

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, MEÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Yüksek Lisans programı ile sağlık bilimleri alanında çalışabilecek, temel laboratuvar becerilerini kazanmış elemanlar yetiştirmeyi amaçlamıştır. İlk öğrencisini 2000 yılında almaya başlamıştır. Yüksek Lisans eğitimine başlayan öğrenciler, teorik dersler, pratik eğitimler, tartışmalar, sözlü sunumlar ve makale sunum ve tartışmaları ile Tıbbi Biyoloji alanında bilgi sahibi olmakta ve bir tez çalışması tamamladıktan sonra mezun olmaktadırlar. Yüksek Lisans programımızdan 2024 yılı itibariyle M.Sc derecesiyle mezun olan 59 öğrencimizin tez konuları ve danışmanları aşağıda verilmiştir:

Tamamlanmış Yüksek Lisans Tezleri:

2021

HAMİDE ALBAYRAK: Multiple Miyelomda Sirkadiyen Ritim Düzenleyici CLOCK ve BMAL1 Gen Ekspresyon Düzeylerinin Araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.M.Ertan Ay)

EYLEM PARLAK: Hodgkin lenfoma hastalarında TNF-α (rs1800629) ve IKZF1 (rs4132601) genlerindeki polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

PINAR ÇETİNKAYA: Demir eksikliği anemi hastalarında SOD2 (RS4880) ve HMOX-1 (RS2071746) genlerindeki polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

BİLGE TELLİ: NTERA2 hücre hattında retinoik asit’in hippo yolağında görevli AMOT, LATS1 ve LATS2 gen ekspresyonlarına etkisinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

MEHMET KORAY ÖZKAN: Miyeloid malignensilerde, KLF-4, NANOG, SALL4, OCT3/4, C-MYC VE GATA2 ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

SONER AŞIR: Vitiligo hastalarında DROSHA, DICER ve DGCR8 gen polimorfizmlerinin ve ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

TUBA KABASAKAL: Multipl myelomda CEBPA gen ekspresyonunun araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.M.Ertan Ay)

2020

BUKET KALFA: Deri dokusunda insizyon yarası oluşturulmuş sıçanlarda (Rattus norvegicus) yara iyileşmesiyle ilişkili bazı mikroRNA ekspresyon düeylerinin analizi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

İREM YELESER: Adenokarsinom ve skuamöz hücreli karsinom tanılı akciğer kanseri hastalarında bazı pluripotensi belirteçlerinin ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal) 

SİBEL ÖZALP: Tiroid kanserlerinde miRNA oluşum yolağındaki genlerin ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

EDA SİVEREK: Küme baş ağrısı olan hastalarda CACNA1A, HCRTR2, F2RL1 gen ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

SEMRA UĞUR: Otizm spektrum bozukluklarında WNT sinyal yolağı WNT2, DISC1, DOCK4 gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

EREN DEMİR: Kolesteatomlu Hastalarda Nod2 Geni Rs1077861 Polimorfizmi Ve Ekspresyon Düzeyinin Araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

ADNAN SELİM KİMYON: Pulmoner Arteriyel Hipertansiyonlu Hastalarda Smad1 (Smad Family Member 1) Geninin Polimorfizmi Ve Ekspresyon Düzeyinin Araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

YILDIZ YIRTAR: Akne hastalarının nötrofil ve lenfosit yolaklarında görevli CXCl8 ve FOXP3 genlerinin regülasyonu ile ilişkili mirna-146a ve mirna-126 ifade değişimlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

2019

EZGİ ÇOKAKLI: Amniyosit kültürlerinde gestasyonel yaş ve hücre pasaj sayısına göre kök hücre belirteçlerinin ve ekspresyon değişimlerinin incelenmesi. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

CEMİLE ERSÖZ: Miyeloid malignansilerde hematopoetik miRNA ekspresyonlarının araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Dr.Öğr.Üyesi M.Ertan Ay)   

MERVE KAYIŞ: Psikotik bozukluklarda DICER, DROSHA ve XPO5 genlerinin ekspresyon düzeylerinin ve polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

TUĞRUL KAAN KILIÇ: Müsin-1 (MUC1) ve Müsin-4 (MUC4) genlerinin farklı üreme dönemlerindeki sıçanların uterus dokusunda ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

ADA RADAVUŞ KAHRAMAN: 1800 mhz radyofrekans radyasyonuna maruz bırakılan sıçanların beyin dokusunda dopamin reseptör 1 (DRD 1) ve dopamin reseptör 2 (DRD 2) genlerinin ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2018   

AYŞEGÜL ÇETİNKAYA: 1800 mhz radyofrekans elektromanyetik radyasyona maruz bırakılmış sıçanların ovaryum ve uterus dokularındaki p53 ekspresyon düzeylerinin araştırılması ve comet testi ile DNA hasarının belirlenmesi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

GÜL YAŞ: 1800 mhz radyofrekans radyasyonuna maruz bırakılan sıçanların beyin dokusunda monoamin oksidaz a (mao-a) ve katekol-o-metiltransferaz (comt) genlerinin ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)  

2016   

MEHMET TUĞHAN KIZILTUĞ: Alzheimer hastası bireylerde bazı mikroRNA'ların ekspresyonlarının araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

DAMLA YÜKSEL: Majör depresyon hastalarında BDNF, NT-3 ve NT-4 ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

ÖZNUR BUCAK: K-ras geni ekson-1 kodon 12 (G/T) ve 13 (G/A) mutasyonlarının küçük hücreli dışı akciğer kanseri ile ilişkisinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

KÜBRA AKDENİZ: Migren tanısı almış hastalarda endotelin reseptör a gen polimorfizmlerininin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

2015   

HALE GÜLER: Sigara bağımlısı bireylerde ERBB4 ve NRG3 gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)          

İLAY BURAN: Fare depresyon modelinde TREK1 ve TRPC3/6 iyon kanal inhibitörlerinin mikrorna ekspresyonları üzerine etkilerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

MELEK MUNİROĞLU: Lösemi hastalarında kaspaz 3 ve kaspaz 9 gen polimorfizmleri ve enzim düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

NESLİHAN PINAR ÖZATEŞ: Adam12, GDF5 ve TIMP4 gen polimorfizmlerinin diz osteoartriti ile ilişkisinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

2014   

DUYGU YOLAL: Tip ıı diyabet hastalarında insülin benzeri büyüme faktörü 2 mRNA bağlayıcı protein 2 (IGF2BP2)gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

İBRAHİM HALİL DEMİRSOY: Tip 2 diyabetli hastalarda TCF7L2 gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

HARİKA TOPAL: Kolorektal kanserli hastalarda pre-mir-423 (rs6505162) ve pre-mir-608 (rs4919510) gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2013   

İREM BEKALP: Kolorektal kanserli hastalarda interlökin-6, interlökin-18 gen polimorfizmlerinin ve plazma düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2012   

HÜSEYİN GEDİK: MikroRNA oluşum yolağında yer alan gen polimorfizmlerinin alkol bağımlılığı riski üzerine olası etkilerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

NİSA UYAR: Inozitol monofosfotaz 2 (IMPA2) gen polimorfizmlerinin iki uçlu bozukluk ile ilişkisinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

GURBET DOĞRU: Polisitemia vera ve esansiyel trombositoz hastalarında apoptotik yolakta görevli gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

ÜMİT KARAKAŞ: MikroRNA (miRNA) oluşum yolağında yer alan gen polimorfizmlerinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riski üzerine olası etkilerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

KENAN ÇEVİK: İrritabl barsak sendromlu hastalarda leptin ve leptin reseptör gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Dr.Öğr.Üyesi M.Ertan Ay)

2011   

BADEL ARSLAN MAMUR: Kolorektal kanserde adiponektin (ADIPOQ) ve adiponektin reseptör 1 (ADIPOR1) genlerinin polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)       

VOLKAN ÖZER: Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve kronik myeloid lösemi (KML) ön tanılı olgularda füzyon gen ekspresyonlarının analizi. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

2010   

SEVİNÇ SÜRER:Tekrarlayan gebelik kayıplarında Death Receptor-4 (DR-4) gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Dr.Öğr.Üyesi M.Ertan Ay)

AYŞE KUBİLAY: IRS-2 gen polimorfizmi ile obezite arasındaki ilişki. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2009   

GÖZDE TÜRKÖZ: Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemisi ile Multi Drug Resistance 1 (MDR1) geni ekspresyonu arasındaki ilişki. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

2006   

ZÜHAL MERT ALTINTAŞ: Hepatit C'li hastalarda ribavirine bağlı anemide S-adenozil homosistein hidrolaz genetik varyasyonlarının ve metilentetrahidrofolat redüktaz gen polimorfizmlerinin etkisi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

NAZAN ERAS: Manganez süperoksid dismutaz (mnsod) geninin ala-9val polimorfizmiyle meme kanseri riski arasındaki ilişkinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

İHSAN BAYEL: Terbinafin’in insan lenfosit kültürlerindeki etkilerinin kardeş kromatid değişimi (SCE) yöntemi ile in vitro araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2004   

FATMA SÖYLEMEZ: Glutatyon S-transferaz P1 (GSTP1) geninin Ile105Val ve Ala114Val polimorfizmleri ile akciğer kanseri risk arasındaki ilişki. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

SEVİM KARAKAŞ: Glutatyon S-transferaz Z1 (GSTZ1) gen polimrfizmi ile mide kanseri riski arasındaki ilişki. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2003   

TUBA GÖKDOĞAN: Monoamin oksidaz geni polimorfizmlerinin epizodik ve kronik gerilim tipi başağrısı ile ilişkisinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)          

MAHMUT ÖZKAYA: Parkinson hastalarında serotonin transporter gen polimorfizmlerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)      

EBRU DERİCİ EKER: Prematür menopoz ve katekol-o-metiltransferaz (comt) gen polimorfizmi arasındaki ilişki. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

Doktora Eğitim Programı

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, MEÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Doktora programı ile Sağlık Bilimleri alanında çalışabilecek, ileri derecede Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında bilgi, deneyim ve laboratuvar becerileri kazandırarak Yüksek Öğretim Kurumları’na öğretim elemanları yetiştirmeyi amaçlamıştır. Öğrenciler teorik ve pratik ders, tartışma, seminer ve makale sunum eğitimleri sonunda yapılan “Doktora Yeterlilik Sınavı”nı başarıyla tamamlayanlar Tıbbi Biyoloji alanında bir tez çalışmasını yürütebilecek düzeye ulaşmaktadırlar. Tez çalışmasını başarıyla tamamlayan öğrencilere Doktora Derecesi (PhD) verilerek mezun edilmektedir. Doktora programımızdan 2024 yılı itibariyle mezun olan 23 öğrencimizin tez konuları ve danışmanları aşağıda verilmiştir:

Tamamlanmış Doktora Tezleri:

2021

DAMLA YÜKSEL BALIM: CHIR99021 ile kombine retinoik asit uygulaması sonrasında nörogenez ve pluripotensi ilişkili genlerin İfadesinin embriyonik karsinoma hücre hattında araştırılması.  (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

2020

MEHMET TUĞHAN KIZILTUĞ: Çocukluk çağı inflamatuvar barsak hastalığında serotonerjik sistemle ilişkili mRNA, miRNA ve lncRNA'ların ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

İREM BEKALP YILMAZ: Sıçan ovaryumlarında farklı üreme dönemlerindeki kök hücre varlığının araştırılması ve farklılıklarının belirlenmesi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2019

MURAT ÇOKAKLI: Amniyositlerin, histon ve hücre sinyal yolakları modifikasyonu ile kimyasal olarak yeniden programlanma kapasitelerinin incelenmesi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

NİSA UYAR ALPASLAN: Helicobacter pylori pozitif ve negatif bireylerde NİR-155, MİR-21,MİR-146A ve MİR-223 ekspresyonlarının araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.İ.Ömer Barlas)

ÜMİT KARAKAŞ: Orak hücreli anemi hastalarında hemoglobin F oranının artmasında etkili olduğu düşünülen miRNA ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

2018

SEVİNÇ TEKİN: İki uçlu duygu durum bozukluğu olgularında dopamin ve serotonin ilişkili bazı mikroRNA (MİRNA) ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

BADEL ARSLAN:1800mhz radyofrekans radyasyonuna maruz bırakılan sıçanların beyin dokusunda hsp27 ve p38mapk genlerinin ifade düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

GURBET DOĞRU: Vitiligo hastalarında melanogenez ile ilişkili bazı miRNA ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

KENAN ÇEVİK: Miyeloid hematolojik malignensilerde miRNA oluşum yolağındaki genlerin ekspresyon düzeylerinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Dr.Öğr.Üyesi M.Ertan Ay)

 2013

HİCRAN ŞENLİ: Kolorektal kanserli hastalarda COX-2 geni -1195 A>G ve 8473 T>C polimorfizmleri ve periferal kan monositlerindeki mRNA düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

ŞENAY GÖRÜCÜ YILMAZ: Expressions of some miRNAs in Alzheimer patients and investigation of polymorphisms in genes involved in the miRNA formation pathway. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

2012

ZUHAL MERT ALTINTAŞ: Ülseratif kolitte Wnt sinyal yolağında rol oynayan bazı genlerin metilasyonu ve gen ekspresyonu. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

NAZAN ERAS ERDOĞAN : Akut ve kronik lösemide katalaz C-262T ve paraoksonaz 1 l55M gen polimorfizmleri ile katalaz ve paraoksonaz aktivitelerinin değerlendirilmesi. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Etem Akbaş)

2010

FATMA SÖYLEMEZ: Ülserli hastaların gastrik epitel hücrelerinde epidermal büyüme faktörünün apoptozis ile ilişkili genlerin ekspresyonu üzerine etkisinin in-vitro araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal, Doç.Dr.Özlem İzci Ay)

SEVİM KARAKAŞ ÇELİK: Perflorooktan sülfonat (PFOS)'ın embriyonel orjinli hücre serilerindeki etkisinin in-vitro araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2009

TUBA GÖKDOĞAN EDGÜNLÜ: Presinaptik proteinleri kodlayan genlerin polimorfizmleri ile alzheimer hastalığı arasındaki ilişkinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

2007

EBRU DERİCİ: Rho kinaz ve siklooksijenaz inhibitörleri ile siklofosfamid kombinasyonlarının çeşitli tümör hücre serilerine etkileri. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.Nurcan Aras)

2006

MERAL URHAN KÜÇÜK: Şizofrenili hastalarda periferal kan lenfositlerindeki (pbl) drd3 geni mrna düzeyleri ile drd3 geni ser9gly polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması. (Dan.Öğr.Üyesi: Prof.Dr.M.Emin Erdal)

ANABİLİM DALIMIZDA SUNULAN SEMİNERLER (Son iki yıl):


2023-2024 Bahar Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan 

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

RNA Modifikasyonları ve Kanser

Burçak YILDIZ

13.05.2024

Prof.Dr. Özlem İZCİ AY

RNA Metabolizmasında Sumo Proteinlerinin Regülasyonu

Beyzanur ŞİMŞEK

15.05.2024

Prof. Dr. Serdal ARSLAN

Kanserde Antijen Sunumu

Nil Dilan SÖNMEZ

17.05.2024

Prof.Dr. Özlem İZCİ AY

Kanserde Epigenetik Değişimler

Helin AYTAR

20.05.2024

Doç.Dr. M. Ertan AY

Nöroinflamasyon Genetiği

Özlem Hatice YİĞEN

22.05.2024

Prof. Dr. Mehmet Emin ERDAL

Nörodejenerasyon Gelişiminde Nöroinflamasyonun Rolü

Eda SİVEREK

23.05.2024

Prof. Dr. Nurcan ARAS

Maternal Kanda Fetal DNA Kullanım Alanları

Cuma TAŞIN

24.05.2024

Prof. Dr. Nurcan ARAS










2020-2021 Güz Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

Metastaz Biyolojisi

Tuğçe BİNEN

22.12.2020

Prof. Dr. Etem AKBAŞ

Osteoporoz Genetiği

Didem PETÜK

25.12.2020

Prof. Dr. Nurcan ARAS







2019-2020 Bahar Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

Hücresel stres düzenleyiciler: circRNA(dairesel RNA'lar) ve tiRNA(tRNA yarımları)

Fatma ARPAÇAY

06.07.2020 

Prof. Dr. İbrahim Ömer BARLAS

Endoplazmik Retikulum Stresi ve İlişkili Olduğu Hastalıklar

Aslıhan BAKIR

09.07.2020  

Prof. Dr. Etem AKBAŞ

Metagenomik

Pınar ÇETİNKAYA

13.07.2020 

Prof. Dr. Nurcan ARAS

Optogenetiks

Eylem PARLAK

16.07.2020  

Prof. Dr. Nurcan ARAS                       

Yaşlanmanın Moleküler Temeli

Ayşegül ÇETİNKAYA

17.07.2020 

Prof. Dr. Nurcan ARAS               










2019-2020 Güz Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

Biyolojik Saatin Moleküler Mekanizması

Hamide ALBAYRAK

29.11.2019

Dr. Öğr.Üye.Mustafa Ertan AY

Hücresel stres düzenleyicileri: Minimal halkasal RNA'lar (circRNA) ve tRNA yarımları(tiRNA)

Fatma ARPAÇAY

03.12.2019 

Prof. Dr. İbrahim Ömer BARLAS

Hareketli Elementlerin (Transpozon) Genom Üzerindeki Potansiyel Etkileri

Mehmet Koray ÖZKAN 

04.12.2019

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY 

Down Sendromunda Alzheimer Hastalığı: Ortak Yolaklar ve Ortak Hedefler

Besime Deniz BABACAN

06.12.2019

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY

Göz Hastalıklarında Genetiğin Rolü

Baran YÜCEL

11.12.2019

Prof. Dr. Nurcan ARAS

Kök Hücre Temelli Rejeneratif Tıp Uygulamaları

Ezgi ÇOKAKLI

12.12.2019

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY

Beyin Felci Genetik Bir Hastalık mıdır? Etiyolojiye Yönelik Araştırılan SNP’ler

Orhan GÜVENER

13.12.2019

Prof. Dr. İbrahim Ömer BARLAS

Şizofreni Tanısında Güncel Biyomarkerlar

Gül YAŞ

18.12.2019

Prof. Dr. Nurcan ARAS            














2018-2019 Bahar Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

Biyolojik Saatin Moleküler Mekanizması

Hamide ALBAYRAK

29.11.2019

Dr. Öğr.Üye.Mustafa Ertan AY

Hücresel stres düzenleyicileri: Minimal halkasal RNA'lar (circRNA) ve tRNA yarımları(tiRNA)

Fatma ARPAÇAY

03.12.2019 

Prof. Dr. İbrahim Ömer BARLAS

Hareketli Elementlerin (Transpozon) Genom Üzerindeki Potansiyel Etkileri

Mehmet Koray ÖZKAN 

04.12.2019 

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY 

Down Sendromunda Alzheimer Hastalığı: Ortak Yolaklar ve Ortak Hedefler

Besime Deniz BABACAN

06.12.2019

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY

Göz Hastalıklarında Genetiğin Rolü

Baran YÜCEL

11.12.2019

Prof. Dr. Nurcan ARAS

Kök Hücre Temelli Rejeneratif Tıp Uygulamaları

Ezgi ÇOKAKLI

12.12.2019

Doç. Dr. Özlem İZCİ AY

Beyin Felci Genetik Bir Hastalık mıdır? Etiyolojiye Yönelik Araştırılan SNP’ler

Orhan GÜVENER

13.12.2019

Prof. Dr. İbrahim Ömer BARLAS

Şizofreni Tanısında Güncel Biyomarkerlar

Gül YAŞ

18.12.2019

Prof. Dr. Nurcan ARAS               














2018-2019 Güz Dönemi Seminerleri:

Seminer Konusu

Sunan

Tarih

Sorumlu Öğretim Üyesi

Obezitenin Genetik Yönleri

Eda Munise AKBUDAK

25.12.2018

Prof. Dr. Nurcan ARAS

Otizm ve Genetiği

Dr. Emine Merve KALINLI

26.12.2018

Prof. Dr. Etem AKBAŞ

Tümör Dokularında Moleküler Tanı Yöntemleri

Öznur BUCAK

27.12.2018

Prof. Dr. Mehmet Emin ERDAL


Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler

2024
14. Kimyon, A.; çetinkaya, A.; Hallıoğlu, O.; Aras, N. The evaluation of the SMAD1 rs1016792 polymorphism and gene expression on pulmonary hypertension due to congenital heart disease in children: a preliminary study. NUCLEOSIDES, NUCLEOTIDES & NUCLEIC ACIDS, 2024, , 1-14.
10.1080/15257770.2024.2322109
13. Eras, N.; çetinkaya, A.; Giray, D.; Hallıoğlu, O.; Aras, N. Expression Profile of TGFB1 Gene in Pediatric Patients with Isolated Bicuspid Aortic Valve. PEDIATRIC CARDIOLOGY, 2024, 45, 1-6.
10.1007/s00246-024-03733-0
12. Eras, N.; Tuncel daloğlu, F.; Altıntaş, Z.; Erden ertürk, S. Clinicopathological characteristics and BRCA1/BRCA2 pathogenic variants of patients with breast cancer. POLISH JOURNAL OF PATHOLOGY, 2024, 75, 1-7.
10.5114/pjp.2024.135703
11. Aldemir, .; Engin, A.; Tüzemen bayyurt, E.; Arslan, S. Investigation of hsa-miR-1908 and hsa-miR-144 Expression Levels in Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Patients. MIKROBIYOLOJI BULTENI, 2024, 58, -.
10.5578/mb.202497188
10. Tüzemen bayyurt, E.; Baltacı, S.; özbilüm şahin, N.; Arslan, S.; Bakır, M. Relationship of Toll-Like Receptor 7, 9, and 10 Polymorphisms and the Severity of Coronavirus Disease 2019. JAPANESE JOURNAL OF INFECTIOUS DISEASES, 2024, 77, -.
10.7883/yoken.JJID.2023.411
9. Eras, N.; çetinkaya, A.; Giray, D.; Hallıoğlu, O.; Aras, N. Expression Profile of TGFB1 Gene in Pediatric Patients with Isolated Bicuspid Aortic Valve. PEDIATRIC CARDIOLOGY, 2024, , -.
10.1007/s00246-024-03733-0
2023
8. Eras, N. Contribution of genotypes in Prothrombin and Factor V Leiden to COVID-19 and disease severity in patients at high risk for hereditary thrombophilia. JOURNAL OF MEDICAL VIROLOGY, 2023, e28469, 0-0.
10.1002/jmv.28457
7. Arslan, S.; özbilum şahin, N.; Bayyurt, B.; Berkan, .; Yılmaz, M.; Aşam, M.; Ayaz, F. Role of lncRNAs in Remodeling of the Coronary Artery Plaques in Patients with Atherosclerosis. MOLECULAR DIAGNOSIS & THERAPY, 2023, 32, 1-10.
https://doi.org/10.1007/s40291-023-00659-w
6. Balcı, .; çayan, F.; Doğru özdemir, G.; Ay, M.; Derici yıldırım, D.; Tamer, L. Circulating MicroRNAs in the Screening of Prenatal Down Syndrome. PUERTO RICO HEALTH SCIENCES JOURNAL, 2023, 42, 219-225.
5. Altıntaş, Z. Contribution of genotypes in Prothrombin and Factor V Leiden to COVID‐19 and disease severity in patients at high risk for hereditary thrombophilia. JOURNAL OF MEDICAL VIROLOGY, 2023, 95, 28457-.
10.1002/jmv.28457
4. çevik, K.; Ay, M.; Izci ay, .; Tombak, A.; Derici yıldırım, D.; Kabasakal, T.; Erdal, M. Expression levels and clinical significances of hsa-miR-29 family and their target genes in the bone marrow of patients with multiple myeloma. INDIAN JOURNAL OF EXPERIMENTAL BIOLOGY, 2023, 61, 933-940.
10.56042/ijeb.v61i12.2999
3. Arslan, S.; özbilüm şahin, N.; Tüzemen bayyurt, E.; Berkan, .; Yılmaz, M.; Aşam, M.; Ayaz, F. Role of lncRNAs in Remodeling of the Coronary Artery Plaques in Patients with Atherosclerosis. SPRINGER SCIENCE AND BUSINESS MEDIA LLC, 2023, 27, -.
10.1007/s40291-023-00659-w
2. Arslan, B.; Baltacı, S.; Tüzemen bayyurt, E.; özbilüm şahin, N.; Eser akyürek, M.; Bakır, M.; Arslan, S. RNA N6-Methyladenosine Pathway Writer Genes Expression Levels and Clinical Severity of Infection in Covid-19 Patients. ALLERTON PRESS, 2023, 38, -.
10.3103/S0891416823020118
1. Eras, N. Contribution of genotypes in Prothrombin and Factor V Leiden to COVID‐19 and disease severity in patients at high risk for hereditary thrombophilia. JOURNAL OF MEDICAL VIROLOGY, 2023, 95, -.
10.1002/jmv.28457

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Yenişehir MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 2410000 / 29088
    +90 324 2410000-29017
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 324 341 24 00
  • Birim Sekreterlik e-mail: merdal@mersin.edu.tr