Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

Lisansüstü eğitim Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim dalında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında başlamıştır.
Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2009 yılında kurulmuştur. Prof. Dr.Tamer AKÇA 2009-2011 yılları arasında ana bilim dalı başkanı olarak görev yapmıştır. Anabilim dalımızın başkanlığını Prof. Dr. Oya ÖGENLER 2011 yılından itibaren sürdürmektedir. Dr. Selda OKUYAZ akademik kadroya 2017 yılında dahil olmuştur.
Yüksek lisans programında tıp tarihi ve etik eğitimine yönelik iki zorunlu ders ve seçmeli dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmeye başlanmıştır. Yüksek Lisans eğitimini pekiştirmek için eğitim materyallerinden yararlanılmaktadır.
· Bilimsel dergilerde akademik makalelerin hazırlanması ve yayımlanması,
· Kitap ve kitap bölümlerinin yazılması ve yayımlanması
· Konferans bildirileri ve sunumların hazırlanması ve sunulması,
· İleri düzey seminerler ve webinarlara katılımın sağlanması,
· Lisansüstü düzeyde araştırma yaparken sıkça başvurulan, geniş bir makale ve kaynak havuzu sunan çevrimiçi kütüphanelerin kullanımının pekiştirilmesi
· Gerçek hayattan örnek olaylar, teorilerin pratikte nasıl işlediğini anlamak için vaka senoryalarının oluşturulması ve kullanımının sağlanması
· Daha önce yapılmış yüksek lisans ve doktora tezleri, benzer konularda yapılan çalışmalar hakkında derin bilgi sağlayan tezlerin ve projelerin yapılması,
· Veri analizi, istatistiksel hesaplamalar ve modelleme gibi ileri düzey uygulamaları öğrenmek için interaktif yazılımların kullanılması,
· Öğrenciler ve akademisyenler arasında bilgi paylaşımını ve fikir alışverişini sağlayan çevrimiçi veya yüz yüze platformlarda yer alınmasının sağlanması ile lisans üstü öğrencinin bilimsel çalışmalarda yer alma süreci konusunda bilgi, tutum ve beceri geliştirmesi sağlanır.
Ayrıca Anabilim dalımız tarafından 2016-2027 akademik yılından itibaren lisansüstü eğitim programında zorunlu ders olarak yer alan Bilimsel Etik dersi verilmektedir. Anabilim dalımızın güncel lisans dersleri https://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/ panosunda ders programları içinde akademik yıllara göre yer almaktadır.
2022-2023 akademik yılından itibaren Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde tezli yüksek lisans programı bulunmaktadır. Halen dokuz öğrencimiz eğitimine devam etmektedir.
Tıp Tarihi ve Etik programın amacı Tıp tarihi ve etik dersinin amacı, lisansüstü öğrensicisine tıbbın tarihsel gelişimi, etik ilkeler ve uygulamalar hakkında bilgi vermektir. Bu dersin amacı şu başlıklar altında özetlenebilir: Tıp tarihinin incelenmesi, tıbbın nasıl geliştiğini, hangi bilimsel ve kültürel süreçlerden geçtiğini anlamaya yardımcı olur. Bu bilgi, günümüz tıp uygulamalarının kökenlerini ve evrimini kavramaya olanak tanır. Tıp tarihinin öğretilmesi, geçmişte yapılan hatalardan ders alarak benzer hataların tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olur. Örneğin, geçmişteki etik ihlaller ve tıbbi uygulama hataları, bugünün sağlık profesyonellerine rehberlik eder. Tıbbi etik ise sağlık profesyonellerinin karşılaşabileceği ahlaki sorunları tanımlar ve bu durumlarda doğru karar vermeleri için yol gösterir. Bu ders, lisansüstü öğrencilere sağlık profesyoneli ve bilim insanı olarak hasta ile ilişkinin nasıl olması gerektiğini, hasta hakları, gizlilik, onam (rıza), adalet ve hasta-hekim ilişkisi gibi temel etik ilkeleri öğretir. Etik dersleri, sağlık profesyonellerinin mesleklerini icra ederken taşıdıkları sorumlulukları anlamalarını sağlar. Bu, mesleki tutum ve davranışların şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Tıp tarihi ve etik eğitimi, öğrencilerin tıp pratiğini eleştirel bir gözle değerlendirmelerini sağlar. Bu, sağlık hizmetlerinde karşılaşılan karmaşık durumlar karşısında daha iyi kararlar alabilmelerini etik donanımlarının geliştirilmesi ile destekler.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik anabilim dalı tarafından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, yılda üç kez süreli olarak açık erişimli, hakemli olarak yayımlanmaktadır. Web adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/mutftd
Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı olarak uluslararası rekabet gücümüzü artırmak amacıyla hem tarih hem etik alanında multidisipliner araştırmalar geliştirmekteyiz.Tıp Fakültesi Temel Bilimler Tıp tarihi adlı odasında binasında alana yönelik kitaplardan oluşan bir kütüphanesi bulunmaktadır, odada lisansüstü dersleri verilmektedir.
Anabilim Dalımız tarafından verilen Lisansüstü ders listesi
Zorunlu dersler
1. Tıp Etiğine Giriş
2. Genel Tıp Tarihi
Seçmeli Dersler
1. İletişim Becerileri
2. Ulusal Ve Uluslararası Etik Kodlar
3. Sanat Ve Biyoetik
4. Literatür Araştırma Ve Makale Yazma Tekn
5. Bilimsel Proje Hazırlama İlkeleri
6. Bulaşıcı Hastalıkların Epdemiyolojisi Ve K
7. Hemşireliğin Tarihsel Gelişimi Ve Sosyoloj
8. Sağlık Mevzuatı
9. Biyoetik
10. Osmanlıca
11. Özel Tıp Tarihi
12. Tıp Ve İnsan Hakları