Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü

Günümüzde sorumlu ve sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Kültür Balıkçılığı veya Akvakültür) gıda güvencesi açısından stratejik öneminin yanı sıra ülkelerinin ekonomik gelişimine de katkında bulunan bir sektör haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre bugün Dünyada üretilen toplam su ürünlerinin yaklaşık yarısı Yetiştiricilik yolu ile elde edilmektedir. Yapılan projeksiyonlar Dünyada Yetiştiriciliğin toplam su ürünleri üretimindeki payının yakın gelecekte daha da artacağını göstermektedir. İstihdam ve iş sahası yaratma oranı bakımından da Su Ürünleri Yetiştiriciliği küresel düzeyde önemli bir sektör halinde gelmektedir.  Ülkemizde de Su Ürünleri Yetiştiriciliği sektörü hızla gelişmekte ve küresel ölçekte sadece su ürün ihraç eden değil bu alanda teknoloji ve know-how ihraç eden bir endüstriye dönüşmektedir.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü bu alanda Dünya ve Ülkemizdeki gelişmeleri yakında takip ederek sektörün nitelikli insan kaynağı gereksinimlerine yönelik eğitim-öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetlerini şekillendirmektedir. Diploma veren bir bölüm olmamakla birlikte Yetiştiricilik Bölümünde başta su ürünleri hastalıkları, besleme, yem teknolojisi, algal teknoloji, kuluçka teknikleri, içsu ve deniz balıkları yetiştiriciliği, üretim planlaması ve su ürünleri ekonomisi olmak üzere yetiştiriciliğin birçok dalında lisans ve lisansüstü dersler ve araştırmalar yürütmektedir. 


Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler

2025
2. öğretmen, F.; Inanan, B.; Yılmaz, F. Total antioxidant capacity, catalase activity, and lipid peroxidation changes in seminal plasma of sex-reversed female and male rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during spawning season. THERIOGENOLOGY, 2025, , -.
10.1016/j.theriogenology.2016.06.014
2023
1. Engin, K.; Koyuncu, C. The Recent Advances to Increase Nutrient Utilization of Dietary Plant Proteins by Enzyme Supplementation and Fermentation in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss): A Review. JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (TARIM BILIMLERI DERGISI), 2023, 29, 960-972.
10.15832/ankutbd.1192888

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Yetiştiricilik Bölümü, Su Ürünleri Fakültesi, Mersin Üniversitesi, Yenişehir Kampüsü, 33160, Yenişehir / Mersin
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 341 28 15 / 1319
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 324 341 30 25
  • Birim Sekreterlik e-mail: yetistiricilik@mersin.edu.tr