Algoloji Bilim Dalı

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD
ALGOLOJİ B.D
TARİHÇESİ
Mersin Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Prof. Dr. Uğur ORAL tarafından 1998 yılında kurulmuş 2017 yılında TARD tarafından Akredite edilmiştir. Ağrılı hastaya algolojik yaklaşımla tedaviye, 2000 yılında açılan ağrı polikliniği ile Yrd. Doç. Dr. Şebnem RUMELİ ATICI tarafından başlanmıştır. 2006 yılında bir poliklinik, bir müdahale odası ve 15 günde bir ameliyat odasına sahip olan bölümde Bilim Dalı kurulmuş ve Doç. Dr. Şebnem Rumeli ATICI Bilim Dalı başkanlığına atanmıştır. 2014 yılında Mersin Üniversitesi hastanesinin yeni hizmet binasına taşınması ile 1 poliklinik, 3 müdahale odası ve 1 ameliyat odasına kavuşmuştur. Yıllık yaklaşık 10.000 hastaya hizmet vermektedir.
Nöroloji AD, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD ve Algoloji Dilim Dalı birlikteliği ile 2014 yılında “Algoloji Yan Dal Programı” oluşturmuştur. Program yürütücüsü Algoloji Bilim Dalı’dır. 2016 yılında yan dal protokolü yenilenmiştir. 2015 yılında ilk yan dal öğrencisini almış, 2017 yılında ilk mezununu vermiştir.
Mersin Üniversitesi Algoloji Yandal Eğitim Programı, 27 Temmuz 2018 tarihinde Türk Algoloji derneği tarafından 5 yıl süresince akredite edilmiştir.
Algoloji Yan Dal Programı Eğitimi
Amaç ve Hedefler:
Uzmanlık eğitimimizin amacı; algoloji alanında mesleki bilgilerini uygulama alanına aktarabilen, mesleği için gerekli yöntem, teknik ve araçları kullanabilen, hastaların sorunlarını belirleyerek çözüme ulaştırabilen, kendi alanlarıyla ilgili araştırma yapabilen ve deney/araştırma çalışmaları tasarlayıp yürütebilen, sonuçlarını analiz ederek yorumlayabilen, mesleki ve etik sorumluluklarını kavramış, disiplinler arası takım çalışması yürütebilen, mesleki bilgilerini takip edebilme açısından yaşam boyu öğrenme gereksinimini kavramış şekilde güncel/çağdaş konulara ilişkin bilgi sahibi olabilmeyi tutum haline getirmiş uzmanlar yetiştirmektir.
Algoloji Yan Dal eğitimi Algoloji Bilim Dalı, Nöroloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dallarının ortak programıdır. Eğitim kadrosunda Algoloji yan dalına sahip 2 profesörün yanında üç bilim dalının öğretim üyeleri programa katkı sunmaktadır.
Yan dal programında eğitim programının yanında, güncel bilimsel çalışmalar takip edilmekte, klinik ve deneysel çalışmalar yürütülmektedir. Yandal uzmanlarımız ile 2015-2019 yıllarında 3 kitap bölümü, 6 orijinal araştırma makalesi ve vaka sunumu, çeşitli kongrelerde 5 sözlü sunum ve 7 bildiri özeti literatüre sunulmuştur.
Algoloji Bilim Dalı Olanakları
Mersin Üniversitesi Algoloji kliniğinde, 2 poliklinik, 1 günübirlik girişimsel işlemler ve tens, 1 günübirlik yataklı, 1 ozon uygulaması olmak üzere 5 odaya sahiptir. Radyofrekans cihazı, skopi, skopi uyumlu masa içeren genel anestezi de uygulanabilecek ameliyathane odası mevcuttur. Ultrason, 2 TENS cihazı, sinir stimülatörü ile yılda; ayaktan ve yatağında konsulte edilen yaklaşık 13000 hastaya hizmet verilmektedir. Yıllık ortalama 4500 günübirlik girişimsel işlem uygulanmaktadır.
TEDAVİ EDİLEN AĞRILAR
Omurga kaynaklı ağrılar
· Bel ağrısı
· spinal stenoz
· Servikal ve lumbar faset eklem ağrıları
· Diskojenik ağrılar
· Siyatalji, radikülopati
· Koksidinia
· Sakroiliyak eklem ağrıları
Eklem kaynaklı ağrılar
Omuz, kalça diz ve kalça ağrıları
Kompleks bölgesel ağrı sendromu (Refleks sempatik distrofi sendromu)
Baş ağrıları
Oksipital nevralji
Trigeminal nevralji
Diğer atipik yüz ağrıları
Nöropatik ağrılar
Postherpetik nevralji
Diyabetik nöropati
İnterkostal nevralji
Myofasiyal ağrılar
Fibromiyalji
Tetik nokta
Kanser ağrıları
Periferik damar hastalıklarına bağlı ağrılar
Pelvik bölge ağrıları
TEDAVİ AMACIYLA UYGULANAN GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER;
· Servikal spinal ağrılar için servikal faset median dal blokajı/radyofrekansı ve servikal interlaminer epidural steroid uygulaması,
· Torakal spinal ağrılar için torakal faset median dal blokajı/radyofrekansı ve torakal epidural steroid uygulaması,
· Lomber spinal ağrılar için, lomber faset median dal blokajı/radyofrekans uygulaması, interlaminer/transforaminal epidural steroid uygulaması, DRG pulse radyofrekans uygulaması, kaudal epidural steroid uygulaması
· Koksidinya için, gangliyon impar blokajı/radyofrekans uygulaması, sakral kök radyofrekans uygulaması,
· Trigeminal nevralji tedavisinde periferik sinir blokajları ve trigeminal gangliyon radyofrekans uygulaması,
· Atipik yüz ağrısı ve küme baş ağrısında sfenopalatin gangliyon blokajı ve radyofrekans uygulaması,
· Kompleks rejyonel ağrı senromları için, stellat gangliyon blokajı, lomber sempatik gangliyon radyfrekans uygulaması,
· Kas iskelet kaynaklı ağrılar için US eşliğinde periferik sinir kateterizasyonu,
· Fibromiyalji ve eklem ağrıları için ozon, PRP ve steroid uygulamaları,
· Tetik nokta ve paraspinöz spazm için TENS, tetik nokta enjeksiyonları
· Kanser kaynaklı ağrılar için ablatif teknikler ve epidural port implantasyon uygulaması, güncel tekniklerle başarı ile uygulanmaktadır.
YAN DAL UZMANLARIMIZ
Uzm. Dr. Güldane KARABAKAN 2017
Uzm. Dr. Hüseyin Utku YILDIRIM 2018
YAN DAL ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİMİZ
Arş. Gör. Uzm Dr. Mesut BAKIR
Arş. Gör. Uzm Dr. Gülçin GAZİOĞLU TÜRKYILMAZ