1. Mersin Bitkisi Kültürü ve Bitkinin Endüstriyel Uygulamaları Çalıştayı Düzenlendi

Mersin Üniversitesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İçel Sanat Kulübü işbirliği ile Mersin (Murt) bitkisini konu alan çalıştay düzenlendi. Mersin bitkisinin yetiştirilmesi, aromatik bileşiklerinin sentezi, meyve üretimi ve peyzaj açısından değerlendirilmesi gibi başlıkların ele alındığı çalıştayda, Mersin (Murt) bitkisinin; peyzaj, gıda ve kimya sanayii açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği tartışıldı. 

5 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen çalıştayın moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Elif A. Erdoğan Eliuz'un yaptı. Düzenlenen çalıştaya;  Prof. Dr. Ayşe Everest'in yanı sıra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gözde Elgin Cebe, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bekir Şan, Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Aksay, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Arzu Bayır Yeğin, Mersin Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Sevda Polat, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Ayşen Ulun, Tijen Bahar, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Esra Alım, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğr. Gör. Yusuf Sıcak, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Serdar Salim Gökçek ve İçel Sanat Kulübü Başkanı Sedat Aydöner ile farklı üniversiteden ve enstitülerden akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler katıldı. 

Çalıştay kapsamında Murt bitkisinin, bilimsel çalışmalardaki yeri, tıbbi ve ticari önemi ve Mersinliler için bir ekonomik gelir olup olamayacağı masaya yatırıldı. Çalıştayda ayrıca Murt bitkisi ile ilgili yöre halkının bilinçlendirilmesi, üretiminin standartlaştırılması, bitki ürünlerinin ilaç, kimya ve turizm açısından değerlendirilmesi gerekliliği vurgulandı. Konuşmacılar, Murt’un bakım ve gübre gibi bir zorunluluğu olmadan zahmetsizce ürün vereceğine dikkat çekerek kentin adını taşıyan bir marka olacağı üzerinde tartıştı.

 

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2018-01-11 09:36:07
4156