Ar-Ge Proje Pazarı Kapsamında “TEYDEB Destekleri ve Mersin” Konferansı Düzenlendi

Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Ar-Ge Proje Pazarı 2025” kapsamında “TEYDEB Destekleri ve Mersin” konulu konferansta TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, Üniversitemizde öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi B Salonu’nda 6 Mayıs Salı günü düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayla Özer, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve TTO Ofisi Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, Üniversitemiz Araştırma Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, MEİTAM Müdürü Prof. Dr. Aylin Döğen, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.  

Mersin Üniversitesi Ar-Ge Proje Pazarı’nın 14.sünün yapılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Ar-Ge Proje Pazarı ve benzeri etkinlikler, üniversitelerin bilgi birikimini ekonomik ve sosyal faydaya dönüştüren önemli araçlardan birisidir. Bu etkinlikler ancak sürdürülebildiği ölçüde üniversitemizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına olumlu etkileri olacaktır.” dedi.   

Etkinliğin Mersin Üniversitesi başta olmak üzere bölgesel kalkınmaya etkileri bulunduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Ar-Ge Proje Pazarı’nın Ar-Ge ve İnovasyon kültürünün gelişmesin sağladığını, proje pazarlarının akademisyenler ve öğrencilerin yenilikçi fikirlerini ticarileştirme fırsatı sunarak girişimcilik ekosistemini canlandırdığını ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Sanayi-Üniversite iş birliğinin güçlenmesini sağlar. Firmaların ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilerek üniversitelerin endüstriyel sorunlara çözüm üretmesi sağlanır. Başarılı projeler, TÜBİTAK, KOSGEB ve özel sektör destekleriyle fon bulma şansı yakalar, üniversitelerin gelir kaynakları çeşitlenir. Öğrenciler proje tabanlı öğrenme ile teknik ve girişimcilik becerileri kazanır, mezunların istihdam edilebilirliği artar.” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Ar-Ge proje pazarlarının bölgesel kalkınmaya etkilerini teknoloji ve bilgi transferi, yerel ekonomiye katkı, sürdürülebilir kalkınma ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi olarak sıraladı.

14.üncü Ar-Ge proje pazarı ve bu kapsamdaki tüm etkinliklerin Mersin Üniversitesi’nin toplumsal ve ekonomik dönüşümdeki misyonuna ve bölgenin inovasyon kapasitesinin artmasına katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk sözlerini, “Bu tür etkinliklerin kurumların özellikle üniversitelerin öncülüğünde gerçekleştirilerek yaygınlaştırılması ve Ar-Ge’yi fonlayan kurumların sunduğu fırsatların her fırsatta tanıtılması, ülkemizin bilim ve teknoloji odaklı kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik ve önemli bir araç olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak tamamladı.

TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, “Başkanlığımız ülkemizde özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, girişimcilik ve üniversite sanayi iş birliğini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçi kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.” dedi.

Ayrıca Dr. Selek “Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun önemli olan projenizi iyi anlatmanızdır. Sevgili öğrenciler araştırma ekosistemi sizi bekliyor. Deneyimli akademisyenlerimizi de şirketleşme için bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK TEYDEB Destekleri hakkında katılımcılara bilgi veren Dr. Hasan Selçuk Selek 1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 1505 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ve bu programların çağrılı programa dönüştürülmesi, çağrılı 1501/1507 başvuru sürecindeki yeni bilgiler, bu programların proje değerlendirmeleri ve iş akışını aktardı. Dr. Selek, Mersin Üniversitesi’nin 1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı kapsamında bir projesi olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek “Bu programda yürütücü kuruluş yükseköğretim kurumları, araştırma hastaneleri veya kamu araştırma kurumları, araştırma altyapıları, müşteri kuruluş ise Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleridir. Destek süresi 24 aydır. Bütçe üst sınırı bulunmamaktadır ve TÜBİTAK katkısı 2 milyon TL’dir. Destek oranı KOBİ’ler için yüzde 75, büyük ölçekli firmalar için ise yüzde 60’tır. Başvuruda ise zaman kısıtlaması bulunmamaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Proje değerlendirme süreçlerini de aktaran Dr. Hasan Selçuk Selek, değerlendirmenin hakem raporlarının dikkate alınarak proje önerisinin destek karar önerisi ile TEYDEB Yürütme Kurulu tarafından alındığını belirtti. Projenin, endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönünün bulunması gerektiğinin altını çizen Selek “Proje değerlendirmede diğer önemli kriterler, proje planı ve kuruluşun altyapısının uygunluğu, proje çıktılarının ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliğidir.” diye konuştu.

Bir projede fikrin iyi olmasının dışında projenin iyi anlatılmasının önemli olduğunu söyleyen TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, araştırma ekosisteminin öğrencileri beklediğini, deneyimli akademisyenleri de şirketleşme için beklediklerini vurguladı.

Konferansın sonunda TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek’e Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk tarafından teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.

Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2025-05-08 19:27:25
59