Matematik Bölümü



Tarihçe

     Mersin Üniversitesi Matematik Bölümü 1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Matematik bölümünün öncelikli amacı temel matematik bilgisine ve bağımsız düşünme yeteneğine sahip, problemleri tahmin edebilen ve bunlara çözümler üretebilen ve farklı bakış açılarından problemlere yaklaşabilen ve matematiğin çeşitli alanlarında çalışmalar yapabilen bilim adamlarının yetiştirilmesini sağlamaktır.

    Bölümümüz 1993 yılından itibaren birinci öğretim ve 2010 yılından itibaren de ikinci öğretim programlarına öğrenci almaktadır. Bölümümüzde, Analiz, Uygulamalı Matematik, Topoloji, Geometri, Fonksiyonlar Teorisi ve Fonksiyonel Analiz, Diferansiyel Denklemler, Cebir ve Sayılar Teorisi alanlarında çeşitli dersler verilmektedir. Bölüm öğrencilerine bilgisayar kullanımı öğretilmekte ve programlama dersleri verilmektedir. Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nü tamamlayan öğrenciler “Matematikçi” unvanı ile mezun olurlar. Matematik bölümü mezunları hem kamuda, hem de özel sektörde geniş çalışma olanaklarına sahip olurlar.

Amaç: Matematik bölümü lisans eğitiminin amacı, temel matematik bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmek ve hedefi lisansüstü çalışmalar yapmak olan öğrencileri bu yönde hazırlamaktır. 

Vizyon: Eğitim ve öğretimde, akademik alanda öncü rol alan, yenilikçilik kültürünü her daim devam ettiren, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak ortaya çıkan yeni araştırma alanları ile ilgili çalışmalar yapan akademik yapısı ile ulusal ve uluslararası tanınan bir bölüm olmaktır.

Misyon: Matematik bölümünün misyonu, çağın gereksinimlerine uygun olarak lisans eğitimi programını sürekli yenileyerek, zorunlu derslerle temel matematiği ve matematiksel düşünceyi özümsetmeyi amaçlamak, geniş bir yelpazeye sahip seçmeli derslerle de öğrencilerinin kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerini geliştirmelerine imkan sunmaktır. Ayrıca bölümümüz, Erasmus programıyla yurt dışındaki, Farabi programıyla da yurt içinde anlaşmalı olan üniversiteler ile olan işbirliği çalışmaları yardımıyla öğrencilerine geniş bir bilgi paylaşımı olanağı sağlamaktadır. Matematiksel gelişimlerinin yanı sıra matematik bölümü öğrencilerinin kişisel gelişimlerini ve matematiksel kültürlerini geliştirmeleri açısından, öğrencilere yönelik çeşitli seminer, konferans ve çalıştaylar düzenlenmektedir. Ayrıca, bölüm içinde yapılan akademik seminerler, düzenlenen ulusal ve uluslararası sempozyumlara öğrencilerin katılımını sağlayarak öğrencilerin akademik personel ile iletişimini artırmak ve böylece öğrenciler ile akademik personelin ortak çalışmalar yapması için uygun zemin hazırlanması hedeflenmektedir.

Program Dili: Türkçe

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Hamza MENKEN

Çift Anadal /Yandal Koordinatörü: Prof. Dr. Tuncay TUNÇ

AKTS ve Bologna Koordinatörü: Prof. Dr. Hamza MENKEN

MEVLANA Koordinatörü: Doç. Dr. Şemsi EKEN MERİÇ

ERASMUS Koordinatörü: Prof. Dr. Mehmet KÜÇÜKASLAN

FARABİ Koordinatörü: Doç. Dr. Sertaç GÖKTAŞ

Muafiyet ve Yatay Geçiş Komisyonu:

Dr. Öğr. Üyesi Ulviye DEMİRBİLEK ve İlgili Sınıf Danışmanı

Dış Paydaş Komisyonu: Prof. Dr. Hamza MENKEN ve Doç. Dr. Uğur DEĞER

Kurum İç Değerlendirme Komisyonu (KİDBİS): Doç. Dr. Şemsi EKEN MERİÇ

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi, Fen Fakültesi, Matematik Bölümü, Çiftlikköy Kampüsü 33343, Yenişehir / MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 361 00 01 / 17027
  • Birim Sekreterlik e-mail: matematik@mersin.edu.tr