Gıda Mühendisliği

Mühendislik Fakültesi'nin bir
bölümü olarak 1993 yılında kurulmuştur.
Öğrenimine 1993-1994 yılında 21 öğrenci ile Mersin Metropol binasında
başlamıştır. 1994-1995 öğrenim yılında Üniversitenin Çiftlikköy kampüsündeki
Mersin Meslek Yüksek Okulu binasının bir kısmına taşınmıştır. 1994-1997 yılları arasında eğitim ve öğretim
Mersin Meslek Yüksek Okulu'nun derslik ve laboratuarlarında devam etmiştir.
1996-1997 öğrenim yılı; inşaatı aynı yıl tamamlanan Mühendislik Fakültesi
Derslik Bloğunda bölümümüze ayrılan bir sınıfta tamamlanmıştır. Halen aynı
binada 3 adet derslikte eğitim-öğretim devam etmektedir. Laboratuar uygulamaları ve araştırma çalışmaları,
yapımı 2003 yılında tamamlanmış olan Laboratuar Binasında Bölümümüze ait 18
laboratuarda yürütülmektedir. Bölüm, lisans öğrencilerine fiziksel, kimyasal ve
biyolojik bilimlerle birlikte; gıdaların işlenmesi, saklanması, taşınması, yeni
gıdaların üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda bilgi ve beceri
kazanabilecekleri bir program sunmaktadır. Bölümün Mersin Üniversitesi Fen
Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı altında yüksek
lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Bölümde kurulduğu yıldan bu yana
yüksek lisans öğrenimi verilmektedir, doktora programı açma yetkisi ise 14 Ekim
2002 tarih ve 2147 sayılı YÖK kararı ile alınmıştır. 2011-2012 değerlendirme
döneminde MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon (MAK)
tarafından genel değerlendirmesi yapılan
Gıda Mühendisliği lisans programına 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren, 30 Eylül
2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere akreditasyon ve 1 Mayıs 2012 tarihinden
itibaren 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere EUR-ACE etiketi
verilmiştir. Gıda Mühendisliği lisans programı 2011-2012 öğrenim döneminde
zorunlu hazırlık sınıfı ve %30 İngilizce eğitime geçmiştir.
Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
6. Turhan, M. Against the Grain: Consumer’s Purchase Habits and Satisfaction with Gluten-Free Product Offerings in European Food Retail. FOODS, 2024, 13, 1-14.
10.3390/foods13193152
5. Tokbaş, H.; Turhan, M. Preliminary Study On Potential Antimicrobial Activity Of Honey From Egricayir Plateau, Turkey. JOURNAL OF APICULTURAL SCIENCE, 2024, 68, 107-118.
10.2478/jas-2024-0014
2023
4. Altan mete, A.; Yağcı, S. Physicochemical characteristics and structural changes of fermented faba bean extrudates prepared by twin-screw extrusion. FOOD CHEMISTRY, 2023, 411, 135502-.
10.1016/j.foodchem.2023.135502
3. Serin, S.; Sayar, S. In vitro digestibility, glycaemic index and bile acid–binding capacity of foods containing different types of resistant starch in comparison with the commercial resistant starches. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, 2023, 15, 68-76.
10.15586/qas.v15i3.1215
2. Atay, E.; Altan mete, A. Nanomaterial interfaces designed with different biorecognition elements for biosensing of key foodborne pathogens. WILEY, 2023, 22, -.
10.1111/1541-4337.13179
1. Altan mete, A.; Yağcı, S. Physicochemical characteristics and structural changes of fermented faba bean extrudates prepared by twin-screw extrusion. ELSEVIER BV, 2023, 411, -.
10.1016/j.foodchem.2023.135502