Acil Durum Rehberi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
Acil Durum Rehberi
Bazı zamanlar zorluklar karşısında harekete geçilmesi gereken acil (genellikle öğrencinin kendisine ve başkalarına zarar verme riskinin olduğu) durumlar vardır. Bu acil durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Öğrenci alkol ya da madde etkisinde ise;
Eğer bu konuda herhangi bir şüpheniz var ise, öğrenciye alkol ya da farklı bir madde alıp almadığını doğrudan sorun. Kendisine ya da başkasına zarar verip vermeyeceği ile ilgili sorular sormaktan çekinmeyin. Birilerinin yaşadığı sıkıntıya dikkat etmiş olması yani fark edilmek birçok öğrenciyi rahatlatacaktır.
- Gerçekle bağının koptuğunu gösteren tuhaf davranış ve konuşmalar içinde ise;
- Halüsinasyonlar,
- Sanrılar,
- Düzensiz düşünceler,
- Konfüzyon (zihin bulanıklığı)
- Desoryantasyon (kişide zaman ve yer bilincinin bozulması)
- Aşırı saldırganlık ve başkasına zarar verme riski (kasıtlı ya da kasıtsız düşünce süreçlerinde bozulmalar nedeniyle ya da ihmal edilerek )
- İntihar riski ve intihara teşebbüs
Öğrenci kendisine zarar vermekle tehdit ediyor, bunun hakkında notlar yazıyor ya da açıkça intihardan bahsediyorsa; vedalaşmaya dair sözel olmayan örtük mesajlar varsa,
İNTİHAR RİSKİ VEYA GİRİŞİMLERİNDE NELER YAPILMALIDIR?
1) İntihar vakalarında müdahalede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin sorumlulukları:
İntihar kişinin kendi fiziki bütünlüğüne yönelik her türlü girişimidir ve bu müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Bu tür durumlarda öncelikle tıbbi ilkyardım gereklidir.
Görüşmelerin başında kişinin kendisine ya da başkasına zarar vermesi durumunda gizlilik şartının ortadan kalkacağına dair bir onay yazısı danışma hizmeti alan tüm öğrencilere okutulur ve imzalı onayı alınır
İntihar girişimlerinde öğrencinin götürüldüğü sağlık kuruluşunda psikiyatri servisine yönlendirme yapılır. Öğrencinin fiziksel ve ruhsal sağlığı ile ilgili gerekli “tıbbi ve psikiyatrik” müdahaleler yapıldıktan sonra değerlendirme yapılır. Mersin Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde takibi uygun ise psikiyatrik tedaviye ek olarak devam edilebilir.
2) Üçüncü kişi vasıtasıyla (arkadaşları, akademik ya da idari personel) bir öğrencinin intiharla ilgili düşünceleri olduğunu öğrenirse;
· Bu düşünceleri öğrenen kişi öğrenciyi psikolojik yardım alması konusunda cesaretlendirir ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezine yönlendirir.
· Öğrenci bireysel görüşmeyi kabul ederse psikolojik danışmanlar ve psikologlar tarafından gerekli değerlendirmeler yapılır. Bir hastanenin psikiyatri servisine yönlendirilmesi için süreç başlatılır.
· Öğrenci psikolojik destek almayı redderse, bu durum aile veya yakınları ile paylaşılır ve bilgilendirme yapılır (kişi kendisine veya başkalarına zarar verme riski taşıyorsa gizlilik ilkesi ihlal edilebilir).
· Krizle mücadelenin tüm adımlarında ilgili kişiler ve birimler birbirleri ile irtibat halinde olmalıdır.
· Kişi psikolojik tedavi görüyor olsa dahi maalesef ki intiharı önlemenin %100 mümkün olmadığı unutulmamalıdır.
3) Rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezine bireysel görüşmeler için devam eden bir öğrenci görüşmeler sırasında psikolojik danışman ya da psikologa intihardan söz eder ise;
· Risk değerlendirmesi yapılır.
· Risk düzeyi düşük ise öğrenci ile kendisine zarar vermeyeceğine dair sözlü ya da yazılı sözleşme yapılır ve psikiyatrik destek almaya yönlendirilir (öğrenci destek almayı kabul etmezse öğrenciye haber verilerek ailesi bilgilendirilir.)
· Orta ve yüksek risk içermesi durumunda öğrenciye haber verilerek aileye ve ilgili idari kişiye bilgi verilir. Öğrencinin bir hastanenin psikiyatri servisine acilen sevki için süreç başlatılır.
· İlk müdahalenin ardından psikiyatri servisiyle ortak değerlendirme yapılır ve Üniversite Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde takibi uygun ise buradan da takip edilir.
4) Üniversite içinde veya yurtta intihar girişimi söz konusu ise;
Tıbbi Müdahale:
Yapılacak tıbbi müdahale intihar girişiminde bulunan öğrencinin yaşadığı hayati tehlikeye yönelik uygulanacak ilk yardım ve hayat kurtarma işlemleri;
· Yurtlarda ya da Kampüs içerisinde gerçekleşen intihar girişimlerinde ilk müdahale kurumda veya kurum dışında bir sağlık kuruluşunda doktor ya da hemşire tarafından gerçekleştirilir.
· İntihar teşebbüsünün boyutu ne olursa olsun, kişinin ailesine haber vermek gerekir. Bir kişinin kendisine ya da başkasına zarar verme ihtimali var ise 18 yaşından büyük olması ailesine haber verilmesine engel teşkil etmemektedir.
5) Yukarıdaki sıralanan acil durumlar kampüs içerisinde ve mesai saatleri içerisinde gerçekleşmiş ise;
Eğer öğrencinin kendisine ya da bir başkasına fiziksel zarar verebileceğini düşünüyorsanız, hemen Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık Merkezine ya da Güvenlik Birimine ulaşınız. Bu tür durumlarda öncelikli olan şeyin öğrencinin güvenliği ve fiziksel sağlığı olduğunu unutmayın. Bu yüzden, öğrencinin durumunu ilgili kişilerle paylaşırken, öğrenciyi sinirlendireceğinizi düşünerek bilgi vermekten çekinmeyiniz.
6) Eğer kampüs içerisinde ve mesai saatleri dışında böyle bir durum gerçekleşmiş ise;
Güvenlik Birimine ve Öğrenci Dekanlığına bildirip öğrenciyi en yakın hastaneye götürmek için yardım alınız.
112 Acil Servis ile en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirme yapılmalıdır: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi.
7) Eğer öğrenci yurtta kalıyor ise;
Yurt Müdürünün durumdan haberdar olmasını sağlayınız.
8) Eğer bu durumlardan biri kampüs dışarısında yaşanıyor ise;
Öğrencinin yalnız kalmamasını ve sağlık kuruluşuna sevk edilmesini sağlayın veya “112 Acil Servis, 155 Polis İmdat” ile iletişime geçiniz ve sonrasında ailesini bilgilendiriniz.
Güvenlik Birimi İletişim Numarası
Çiftlikköy Kampüsü: (0324) 361 01 15