Hakkımızda

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi; 3837 sayılı yasa ile 1992 yılında kurulmuş, 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında akademik faaliyetlerine başlamış ve 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Yenişehir yerleşkesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Su Ürünleri Fakültesi; Akademik yapılanma çerçevesinde Su Ürünleri Temel Bilimler, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi, Su Ürünleri Mühendisliği olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Ancak Lisans düzeyinde Eğitim-Öğretim faaliyetleri “Su Ürünleri Mühendisliği” adı altında tek programda yürütülmektedir. Program 4 yıllık olup, eğitim dili Türkçedir. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “Su Ürünleri Mühendisi” ünvanı ile mezun olmaktadır. Mezunlarımız Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarına bağlı kurumlarda su ürünleri yetiştiricilik işletmeleri ve işleme tesislerinde istihdam edilmektedir. MEÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde “Su Ürünleri Anabilim Dalı” olarak temsil edilmekte olup lisansüstü eğitimi bulunmaktadır.


Misyonumuz

 

Yükseköğretim kanununun amaç ve ilkeleri doğrultusunda yenilikçi, rekabetçi, üretken, dünyaya açık, çağdaş, bilgili ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirmek; toplumsal yaşam kalitesini arttırmak ve bilim dünyasına katkıda bulunmaktır.

 

Vizyonumuz

Su ürünleri, insanların sağlıklı beslenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.  Birçok ülkede insanlar ihtiyaç duydukları hayvansal proteini büyük oranda su ürünleri tüketimi ile karşılamaktadırlar.  Fakat günümüzde aşırı avcılık, su kirliliği ve şehirleşme sucul canlıları tehdit etmektedir.  Nitekim avcılık yolu ile elde edilen küresel su ürünleri üretimi artmaz iken, dünya nüfusu artmakta ve su ürünlerine olan talep sürekli yükselmektedir.  Bu genel tablo ülkemiz ve bölgemiz için de geçerlidir.

Arz ve talep arasındaki bu açığın ancak “sürdürülebilir” su ürünleri avcılığı ve kültür balıkçılığı ile giderilmesinin mümkün olabileceği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dile getirilen bir gerçektir.  Kültür balıkçılığı bağlamında “ekosistem yaklaşımı” ve çevre ile dost, ekonomik yönden sürdürülebilir ve sosyal açıdan kabul edilebilir gelişme hedeflenmesi gereken bir amaçtır.  Sucul kaynakların avcılığında ise stokların korunması ve sürdürülebilir kullanımı günümüzde balıkçılık yönetiminin temel ilkesi haline gelmiştir.  Balıkçılık sektörünün yarattığı katma değeri arttırmak, tüketicilere sağlıklı ürünler sunmak, gıda güvenliği açısından bakıldığında ise su ürünleri işleme teknolojisi de sürdürülebilir bir sektörün önemli araçlarındandır.  Sürdürülebilir balıkçılığın gerçekleşmesindeki temel unsur hiç şüphesiz sucul kaynaklara yönelik temel araştırmalardır.  İç su ve deniz temel bilimleri ve araştırmaları olmaksızın sürdürülebilir bir gelişmeden söz etmek mümkün değildir. 

Fakültemizin temel vizyonu; bölgemizin sucul kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanımı için gerekli olan temel araştırmaları yapmak; bilgi toplumunu oluşturmak yönünde üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmek; Akdeniz Bölgesinde su ürünleri araştırmaları ve eğitimi açısından cazibe merkezi olmak; başta balıkçılar ve işletmeler olmak üzere paydaşları ile birlikte sektörün bilgi ve araştırma ihtiyaçlarını karşılamak ve Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde bölgemizdeki su ürünleri sektörünün Ortak Balıkçılık Politikalarına uyumuna katkıda bulunmak; ülkemizde veya yurtdışında istihdam edilebilecek teorik bilgi ve pratik beceriler ile donatılmış Su Ürünleri Mühendislerini yetiştirmektir.


 



  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yenişehir Kampüsü C Blok 33160 Yenişehir / MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 341 28 15 / 53019
    +90 324 3413029
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 324 341 30 25
  • Birim Sekreterlik e-mail: suurunleri@mersin.edu.tr