Genel Bilgiler
Fakültemizin amacı; üst düzeyde bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış, mesleğini etik ve deontolojik kuralları gözeterek uygulayan, yaşam boyu öğrenmeyi amaçlayan, ülkesinin sağlık sorunlarını bilen, çağdaş, araştırmacı ve sorgulayıcı hekimler yetiştirmektir.
Fakültemizde geleneksel uygulamalı tıp eğitiminin yanı sıra, dünyadaki değişim ve gelişmelere uygun olarak kanıta dayalı tıp ve topluma dayalı tıp uygulamaları, mesleki beceriler, iletişim becerileri ve probleme dayalı öğrenim oturumları şeklindeki aktif eğitim çalışmalarını da içeren sistem temelli entegre eğitim programı sürdürülmektedir. Hastaya bütüncül yaklaşıma önem veren sistemimizde ilk iki yılda insan organizmasının normal yapı ve işlevleri, üçüncü yılda ise yapı ve işlev bozuklukları entegre bir şekilde işlenmektedir. Mesleki beceri laboratuarlarında maketler üzerinde deneyim kazanılmasına yardımcı olunurken, hasta ve hekim memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak iletişim becerileri eğitimi de bu yıllarda başlamaktadır. Dördüncü ve beşinci yıllarda eğitim klinik stajlarla sürdürülmektedir. Altıncı ve son yıl olan intörnlük döneminde ise öğrenciler hasta ile doğrudan iletişim kurarak ve sorumluluk alarak hekimlik yolunda deneyimlerini artırmaktadırlar.
Fakültemiz kurulduğu günden bu yana her anlamda; fiziksel imkanlar, öğretim üyesi kadrosu, temel işlevleri olan bilim üretme, eğitim ve hastane hizmetleri yönünden hızla ilerlemiş ve bugün ülkemizin önde gelen tıp fakülteleri arasına girmiştir. Günümüz itibari ile tüm binaları yenilenmiş, her türlü teknik donanıma ve laboratuar imkanına kavuşmuştur. Fakültemizde Temel, Dahili ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere 3 bölüm, bu bölümler içinde 42 anabilim dalı ve 32 bilim dalı bulunmaktadır. Fakültemizde eğitim-öğretim sürecini etkin bir şekilde yürütebilmek üzere 160 Profesör, 31 Doçent, 39 Dr. Öğretim Üyesi, 17 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır. Sayısı her gün değişmekle birlikte 469 araştırma görevlisi ile 30 yan dal araştırma görevlisine mezuniyet sonrası uzmanlık/yan dal uzmanlık eğitimi ve 1771 öğrencimize lisans eğitimleri verilmektedir. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını veren fakültemiz, kuruluşundan bugüne kadar 1646 hekim mezun vermiştir.
Fakültemiz Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (TEPDAD) Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından mezuniyet öncesi tıp eğitimi yönünden 01.01.2012 tarihinden 01.01.2018 tarihine kadar geçerli olmak üzere akredite edilmişti. Akreditasyonun devamı için yapılan başvuru ve UTEAK tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde fakültemiz mezuniyet öncesi tıp eğitimi programı TEPDAD Yönetim Kurulu kararı ile 01.01.2025 tarihine kadar 6 yıllığına tekrar akredite edilmiştir. Genel Cerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji, Radyoloji ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon anabilim dallarımız mezuniyet sonrası eğitim (tıpta uzmanlık eğitimi) ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D. Algoloji Bilim Dalımız yan dal uzmanlık eğitimi yönünden ilgili uzmanlık dernekleri tarafından yeterlik belgesi almıştır. Birçok anabilim dalımız da bu yönde faaliyet göstermektedir.
Hastanemiz her türlü tanı ve tedavi olanaklarının bulunduğu geniş ve modern binasında hizmet sunmaktadır. Uyguladığımız Tıp Eğitimi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesinde verdiğimiz sağlık hizmetini sürekli iyileştirmek için başlatılan kalite çalışmaları, 2003 yılında TS- EN-ISO 9001:2000 standardına uygun TSE Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’nin alınması ve devamında yapılan iç ve dış tetkikler sonrasında 2007 yılında belge yenilenmesi ile sonuçlanmıştır. Fakültemizin 2003 yılında aldığı TSE-ISO-EN 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi 2013 yılında bir kez daha yenilenerek TS-EN-ISO-9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile devamlılığı sağlanmıştır. Bu belgenin 2018 yılında geçerliliği sona ermiştir. Mersin Üniversitesi TS-EN-ISO 9001-2015 Kalite Yönetimi Sistemi belge yenilenmesi için yapılan müracaatta, 12-16 Mart 2018 tarihleri arasında dış denetimden başarıyla geçmiş ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi bu süreçte üniversitemizin Kalite Koordinatörlüğü’nün aldığı kararla Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden başvuruda ayrı, ancak eğitim prosesinin (4-5-6. dönem öğrencileri için) uygulamasında ortak olarak tüm hazırlıklarını yapmıştır. Fakültemizde kalite çalışmalarına üst düzeyde önem verilmekte ve aralıksız olarak sürdürülmektedir.