Ders Bilgileri
İŞLETMEYE GİRİŞ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
DLİ107 | Güz | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Mehmet KARAOĞLU |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | İşletme eğitimi alan öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletmeye geniş ve bütüncül bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaktır. Ayrıca işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının öğretilmesi hedeflenmektedir. |
İçeriği | İşletmenin genel esasları ve kavramlar, İşletmenin doğuşu,tarihsel gelişimi, İşletmenin amaçları, ekonomi içindeki yeri ve sınıflandırılması, İşletmelerde büyüme olgusu, İşletmenin kuruluşu, İşletmenin çevresi, İşletme kuruluş yeri seçimini etkileyene faktörler, İşletmenin maliyetleri, gelirleri, verimliliği, İşletmenin fonksiyonları. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenci, işletme kavramı hakkında gerekli tüm temel bilgilere sahip olacaktır. |
2 | Öğrencinin işletmelerin çalışma prensibini açıklaması kolaylaşacaktır. |
3 | İşletmenin çevresini oluşturan kişi ve kuruluşları listeleyebilecektir. |
4 | İşletme kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörleri anlatabilecektir. |
5 | Öğrenci işletmelerin verimliliğini inceleyebilecek bilgi birikimine sahip olur ve işletmelerin başarıya ulaşmaları konusunda öngörülerde bulunabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | İşletmeciliğe Giriş, Önemi ve Kavramsal Çerçeve | Anlatım, tartışma |
2 | İşletme Bilimi ile İlgili Temel Kavramlar | Anlatım, tartışma |
3 | İşletmenin Çevresi, İşletme Biliminin Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi | Anlatım, tartışma |
4 | İşletmenin Amaçları ve Sorumlulukları | Rehberli problem çözümü |
5 | İşletmenin Fonksiyonları | Rehberli problem çözümü |
6 | İşletmenin Fonksiyonları | Anlatım, tartışma |
7 | İşletmelerin Sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
8 | ARA SINAV | |
9 | İşletmelerin Sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
10 | İşletmelerin Büyüklüğü ve Kapasite | Anlatım, tartışma |
11 | İşletmeciliğin Gelişim Evreleri ve Globalleşme Sürecinde İşletmecilik | Anlatım, tartışma |
12 | İşletmenin Kuruluşu Analizi ve Planlama Çalışmaları | Anlatım, tartışma |
13 | İşletmenin Kuruluşu Analizi ve Planlama Çalışmaları | Anlatım, tartışma |
14 | İşletmelerin Maliyetleri ve Gelirleri | Anlatım, tartışma |
15 | İşletmelerin Maliyetleri ve Gelirleri | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Modern İşletmecilik, | İsmet Mucuk, Ankara, Türkmen Kitapevi, 2008. | İşletme Bilimlerine Giriş, M. Şerif ŞİMŞEK, Güney Ofset, Konya, 2001 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci, işletme kavramı hakkında gerekli tüm temel bilgilere sahip olacaktır. | 1͵4 | 1 |
2 | Öğrencinin işletmelerin çalışma prensibini açıklaması kolaylaşacaktır. | 1͵4͵11 | 1 |
3 | İşletmenin çevresini oluşturan kişi ve kuruluşları listeleyebilecektir. | 1͵10 | 1͵2 |
4 | İşletme kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörleri anlatabilecektir. | 1͵11 | 2 |
5 | Öğrenci işletmelerin verimliliğini inceleyebilecek bilgi birikimine sahip olur ve işletmelerin başarıya ulaşmaları konusunda öngörülerde bulunabilir. | 1͵11͵15 | 2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 7 | 7 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |