Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ-I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
İBY101 Güz 3 0 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç.Dr. Ercan ÇİÇEK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı, öğrencilere temel işletme kavramlarını ve işletme çevresini anlamalarını ve uluslar arası işletme ile ilgili temel bilgileri kavramalarını sağlamaktır.
İçeriği Temel örgütsel işlemler, türleri ve işletme yönetiminin temel kavramları, KOBİler işletme çevresi.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 İşletmecilikle ilgili temel kavramları tanımlayabilme ve kullanabilme.
2 İşletmeyi bir sistem olarak tanımlayabilme.
3 İşletme türlerini, hukuki yapılarını ve büyüklüklerini açıklayabilme.
4 İşletme büyüklüklerini ve kuruluş yeri seçimini tanımlayabilme.
5 Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri analiz edebilme.
6 İş çevresinin etik rolünü açıklayabilme.
7 Iş çevresinin işletmeler üzerindeki etkisini açıklayabilme.
8 Girişimcilik ve ekonomik gelişmelerdeki rolünü analiz edebilme.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İhtiyaçlar ve özellikleri, mal ve hizmetler, ekonomik faaliyetler Anlatım, tartışma
2 İşletme, amaçları ve ilkeleri Anlatım, tartışma
3 Bir sistem olarak işletmelerin özellikleri Anlatım, tartışma
4 İşletmelerin sınıflandırılması ve yasal yapıları Anlatım, tartışma
5 İşletmelerin ekonomik sistem içindeki örgütlenmeleri Anlatım, tartışma
6 İşletme ve ekonominin dinamikleri Anlatım, tartışma
7 Etik ve sosyal sorumluluk Anlatım, tartışma
8 Vize sınavı Yazılı sınav
9 Globalleşen dünyada işletmeler Anlatım, tartışma
10 Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler Anlatım, tartışma
11 İşletme çevresi Anlatım, tartışma
12 İşletmelerin kuruluş yeri seçimi Anlatım, tartışma
13 İşletmelerin kuruluş çalışmaları Anlatım, tartışma
14 Ekonomi birlikleri Anlatım, tartışma
15 İşletmelerin uluslar arası çevresi Anlatım, tartışma
16 Son sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Özgen, H., Yalçın, A., 2006, Temel İşletmecilik Bilgisi, Nobel Yayınevi, Adana
2 Can, H., Tuncer, D., Ayhan, Y., 2009, Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitabevi, Ankara

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 İşletmecilikle ilgili temel kavramları tanımlayabilme ve kullanabilme. 3͵6 1
2 İşletmeyi bir sistem olarak tanımlayabilme. 3͵6 1
3 İşletme türlerini, hukuki yapılarını ve büyüklüklerini açıklayabilme. 3͵6 1
4 İşletme büyüklüklerini ve kuruluş yeri seçimini tanımlayabilme. 3͵6 1
5 Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri analiz edebilme. 3͵6 1
6 İş çevresinin etik rolünü açıklayabilme. 3͵6 1
7 Iş çevresinin işletmeler üzerindeki etkisini açıklayabilme. 3͵6 1
8 Girişimcilik ve ekonomik gelişmelerdeki rolünü analiz edebilme. 3͵6 1

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 2 4 8
4 Belge/bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
15 Son Sınav 1 1 1
100