Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA KİMYASI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
KMT220 Bahar 2 0 2 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör Orhan ALTAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Temel gıda bileşenleri ve gıda bileşenlerinin özellikleri ile ilgili bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçeriği Besinlerin genel özellikleri, Karbonhidratlar, yağlar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Besinleri tanımlar ayırt eder
2 Karbonhidratların sınıflandırır ve adlandırır
3 Yağları sınıflandırır ve genel özelliklerini ifade eder
4 Et ve et ürünlerinin genel özelliklerini ifade eder
5 Süt ve süt ürünlerinin genel özelliklerini ifade eder
6 Sütün fiziksel ve kimyasal yapısı hakkında bilgi verir
7 Hayvansal margarinler ve bitkisel yağlar hakkında genel bilgi verir
8 Su ürünleri ve kimyası hakkında genel bilgi verir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Besinler Anlatım-Tartışma
2 Karbohidratlar Anlatım-Tartışma
3 Yağlar Anlatım-Tartışma
4 Et ve et ürünleri Anlatım-Tartışma
5 Süt ve süt ürünleri Anlatım-Tartışma
6 Sütün fiziksel yapısı Anlatım-Tartışma
7 Sütün kimyasal yapısı Anlatım-Tartışma
8 Arasınav Yazılı
9 Hayvansal margarinler Anlatım-Tartışma
10 Bitkisel yağlar Anlatım-Tartışma
11 Su ürünleri Anlatım-Tartışma
12 Su ürünlerinin kimyasal yapısı Anlatım-Tartışma
13 Su ürünlerinin elde edilmesi Anlatım-Tartışma
14 Su ürünlerinin işlenmesi Anlatım-Tartışma
15
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gıda Kimyası İlbilge SALDAMLI Hacettepe Üniv. Yayınları 1998
2 Omurtag, C.1976;Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Besinleri tanımlar ayırt eder 1͵4͵6 1͵2
2 Karbonhidratların sınıflandırır ve adlandırır 1͵4͵6 1͵2
3 Yağları sınıflandırır ve genel özelliklerini ifade eder 1͵4͵6 1͵2
4 Et ve et ürünlerinin genel özelliklerini ifade eder 1͵4͵6 1͵2
5 Süt ve süt ürünlerinin genel özelliklerini ifade eder 1͵4͵6 1͵2
6 Sütün fiziksel ve kimyasal yapısı hakkında bilgi verir 1͵4͵6 2
7 Hayvansal margarinler ve bitkisel yağlar hakkında genel bilgi verir 1͵4͵6 2
8 Su ürünleri ve kimyası hakkında genel bilgi verir 1͵4͵6 2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
15 Son Sınav 1 1 1
50