Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

İŞLETME-I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BYS 101 Güz 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör Özlem ERDOĞAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Genel işletme dersinin amacı, işletme eğitimi alan öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimi ve işletmeye geniş ve bütüncül bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaktır. Ayrıca işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesi hedeflenmektedir
İçeriği

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak
2 İşletmenin kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek
3 Girişimciliği ve girişimciliğin önemini anlamak, girişimciliğin sorunlarını bilmek
4 Bir iş fikri bulabilmek ve iş planı yapabilmek

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İşletmeciliğe giriş ve temel kavramlar Anlatım, tartışma
2 Ekonomik sistemler ve işletmecilik Anlatım, tartışma
3 İşletmenin çevresi Anlatım, tartışma
4 İşletme kurma süreci Anlatım, tartışma, soru-cevap
5 İşletmelerin sınıflandırılması Anlatım, tartışma, soru-cevap
6 İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 1: planlama ve karar verme Anlatım, tartışma, soru-cevap
7 İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 2: örgütleme ve yöneltme Anlatım, tartışma, soru-cevap
8 Ara Sınav Sınav
9 İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 3: denetleme Anlatım, tartışma, soru-cevap
10 Üretim yönetimi Anlatım, tartışma, soru-cevap
11 Muhasebe-finansman Anlatım, tartışma, soru-cevap
12 İnsan kaynakları yönetimi Anlatım, tartışma, soru-cevap
13 Pazarlama Anlatım, tartışma, soru-cevap
14 Küçük işletmelerin yönetimi ve girişimcilik Anlatım, tartışma, soru-cevap
15 İşletme türleri Anlatım, tartışma, soru-cevap
16 Son Sınav Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Coşkun, R., Genel İşletmecilik (2007), Adapazarı: Sakarya Kitabevi
2 İsmet, Temel İşletme Bilgileri, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 2003.
3 ARIKAN, Semra, Girişimcilik, Siyasal Kitabevi, Kasım, 2004.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 12 1͵2
2 İşletmenin kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek 12 1͵2
3 Girişimciliği ve girişimciliğin önemini anlamak, girişimciliğin sorunlarını bilmek 12 1͵2
4 Bir iş fikri bulabilmek ve iş planı yapabilmek 12 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 0 0
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 11 1 11
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 10 10
15 Son Sınav 1 1 1
75