Tarih Topluluğu Güz Konferansları

Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen Güz Konferansları kapsamında 28 Kasım Perşembe Günü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi C Salonunda ‘İflah Olmaz Kötülük’’ adlı konferans düzenlendi. Konferansa Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Efrumiye Ertekin, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşması yapan Dr. Öğr. Üyesi Birgül Bozkurt güz konferansları kapsamında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Konferansta, Fen Edebiyat Fakültemiz Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Sakallı, İyiliğin ve kötülüğün bilgisiyle fakat ölümlü olarak, özgür bir iradeye sahip olarak dünyaya gelen insanın, maddi dünyayı işleyerek kendi varoluşunu gerçekleştirmeye başladığını, İyilikle kötülük arasında gidip gelen, büyük yıkımlar yaşasa da yaşamını iyilik ve adalet üzerine inşa etmeye çalıştığını belirtti. Prof. Dr. Sakallı sunumunda Immanuel Kant’ın “radikal kötülük”, Friedrich Nietzsche’nin “toplumsal hiyerarşi”, Hannah Arendt’in “kötülüğün sıradanlaşması”, Emmanuel Levinas’ın “aşırılık olarak kötülük”, “niyet olarak kötülük”, “kötülüğün dehşeti” gibi ayrımlara, savaşlara, soykırımlara ve nükleer felaketlere değindi.

Günümüz enformasyon çağının bir mikrokültür ve sanal kültür çağı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cemal Sakallı, Baudrillard’ın “heyecan verici bir ileri kaçış” diye adlandırdığı bu çağın, insanın bir aydınlanmadan ziyade aşırı ışığa maruz kaldığı bir çağ olduğunu, aşırı ışığın aydınlattığı kadar kör de edebileceğini, bugün insanlığın maruz kaldığı tehlikelerin ve kötülüklerin eksiklikten çok aşırılıktan kaynaklanmakta olduğunu dile getirdi.

Bugün her tür terörizmin, çevre felaketlerinin ve göçün, insanlığın yaşadığı en büyük kötülükler olduğunu belirten Prof. Dr. Sakallı, yığın kültüründe yaşanan iki tür aşırılıktan da söz etmek gerektiğini, bunların hedonizm (hazcılık) ve narsizm olduğunu, hedonizmin insanın bedenini obez, narsizmin insanı kibir abidesi yaptığını fakat her iki durumun da bireysel değil tuhaf biçimde kitlesel vakalar olduğunu ifade etti.

Tarih Topluluğu Güz Konferansları 18 Aralık Çarşamba günü saat 13:00’te açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yaşar Keskin'in yapacağı ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Ülkü tarafından verilecek olan ‘’Tarsus Niyazi Efendi Mescidi Tarihlendirme Sorunları’’ konulu sunumuyla sona erecek.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2019-11-29 14:16:32
4252