Yüksek Lisans Öğrencimiz Emircan Buğa’nın Yer Aldığı AtomSec Takımı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Proje Yarışması’nda Birincilik Ödülünü Kazandı

Genç yeteneklere nükleer enerji alanında yenilikçi projeler üretme ve kendilerini geliştirme fırsatı sunmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Akkuyu Nükleer A.Ş. iş birliğinde düzenlenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Yetenek Kapısı Proje Yarışması’nın finali ve ödül töreni, 9 Temmuz 2021 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti.

Yarışmada, Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü’ne bağlı Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans Programı öğrencisi Emircan Buğa’nın yer aldığı ATOMSEC takımı, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Can İban’ın danışmanlığında hazırladıkları proje birinci olarak önemli bir başarıya imza attı.

Yarışma kapsamında toplam 6 finalist takım, jüri üyeleri önünde proje sunumlarını gerçekleştirdi. Emircan Buğa ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Zeynep Altıparmak’tan oluşan ATOMSEC takımı da jüri önünde yaptıkları sunumları ile projelerini anlattılar.

Finale kalan projelerin sunumlarının tamamlanmasının ardından Akkuyu NGS Proje Yarışması’nın jüri üyeleri puanlamalarını gerçekleştirdi. “Radyasyon Acil Durum Planlama Bölgesine Yönelik Duyarlılık ve Risk Haritalarının Çoklu Karar Destek Sistemleri ve Yapay Öğrenmeyle Oluşturulması” projesi, 73 puanla birinci oldu. AtomSec takımına hediyelerini, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başmüşaviri Semih Süslü takdim etti. Birinci olan AtomSec takımı, Rusya’da nükleer santral teknik gezisi ve seminerlerine de katılmaya hak kazandı.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Yakar, “AtomSec ekibinin heyecanını görüyor ve başarısını tebrik ediyorum. Ülkemiz ve bölgemiz yararına katkı sağlayacak böylesine bir fikir çalışmasının, Mersin Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nde üretilmesinden ötürü mutluyum. Bölümümüz bünyesinde, çok önemli konularda yüksek lisans ve doktora tezleri üzerine çalışıyoruz. Bu kapsamda bundan sonraki yarışmalar için de iddialıyız. Türkiye’nin ilk Nükleer Güç Santrali projesi olan Akkuyu NGS için, bölüm personelimizin çalışmaları aynı heyecanla devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Proje ekibi danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Can İban, “Akkuyu’da ve ülkemizin diğer noktalarında kurulacak olan NGS’ler için, güvenliği etkileyebilecek dış olayların belirlenmesi, ağır kaza durumlarında bölgede yaşayanlar üzerindeki olası radyolojik etkilerin tahmin edilmesi ve tahliyede öncelik verilmesi gereken alanların tespiti çalışmaları oldukça önemlidir. Doğal afetlere ilişkin risklerinin belirlenmesi konusunda başarılı sonuçlar veren afete duyarlılık haritalarının, coğrafi bilgi sistemleri ve yapay öğrenme teknikleriyle Akkuyu NGS için de uygulanmasını hedeflemekteyiz. Amacımız Akkuyu çevresindeki risk potansiyelini belirlemek ve riskli alanların haritasını hazırlamak” dedi.

Üniversitemiz Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans öğrencisi Emircan Buğa, böylesine önemli bir yarışmada birinci olmaktan ve ülkemiz adına proje geliştirmekten dolayı oldukça heyecanlı ve gururlu olduklarını söyledi. Yoğun bir çalışma ve emeğin karşılığını aldıklarını belirten Buğa, kariyerleri için güzel bir başarı kaydettiklerini ifade etti. Buğa, “Yarışmadaki, birinciliğimizden ötürü takım arkadaşım Zeynep Altıparmak ile Rusya’da nükleer santral teknik gezisine katılarak sistemin işleyişine ilişkin seminer alacağımızdan dolayı çok heyecanlıyız. Projenin hazırlanmasında katkısı olan danışman hocamız Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Can İban başta olmak üzere, Harita Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Murat Yakar hocamıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2021-07-28 08:31:35
5173