Üniversitemizde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimleri Verildi


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Mersin Yenişehir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Üniversitemiz Kadın Sorunlarını Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERKAM) tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimleri” ve “ KADES” tanıtımı düzenlendi.  Etkinlikler kapsamında Üniversitemiz Cumhuriyet Meydanı’nda İçişleri Bakanlığı KADES uygulaması tanıtımı için stant da kuruldu.  

25 Kasım haftası etkinliklerinin ilki 23 Kasım Çarşamba günü Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda, ikincisi 24 Kasım Perşembe günü Üniversitemiz İletişim Fakültesi’nde düzenlenen eğitimlere MERKAM Müdürü Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, Yenişehir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Yasemin Yıldırım, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı. Bu etkinliklerin ortak özelliği, şiddet sorunun kadın odaklı bağlamda ele alınması yerine erkekleri de yoğun biçimde bu çalışmalara dahil etmesi oldu. Bu kapsamda her iki birimin öncelikle erkek öğrencileri ve erkek personeli bu eğitimlerin hedef kitlesini oluşturdu.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzdaki eğitim öncesinde söz alan MERKAM Müdürü Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, şiddet ile ilgili etkinliklerde sıklıkla kadınların bir arada çalıştığını ancak çoklukla bu sorunun önemli bir parçası, eyleyeni olan erkeklerin çalışmalara dahil olmadığına dikkat çekti. Aslıhan Doğan Topçu, bu durumun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ulusal eylem planı kapsamında da hedef olarak ortaya konulduğunu ve söz konusu eğitimi bu kapsamda gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, “Yenişehir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü” ile MERKAM’ın ortaklaşa düzenlediği ve erkeklerin hedef grup olarak dahil edildiği ilk eğitim olan bu programda MERKAM ile ortak çalışan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na teşekkür etti. Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, şiddetin toplum içinde büyük sıkıntılara yol açtığını, şiddet döngüsünün toplumun her kesimini etkilediğini özellikle erkeklerin bu sorundaki payı nedeniyle bu etkinliklerin çok önemli olduğunu ve şiddetin olmadığı bir toplumda yaşamanın herkesin ideali, özlemi ve isteği olduğunu da sözlerine ekledi.     

Teknik Bilimler Yüksek Okulu ve İletişim Fakültesi erkek öğrencileriyle yapılan toplantılarla eğitim etkinliklerinde Yenişehir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Yasemin Yıldırım tarafından sunum gerçekleştirildi.

Sunumlarda ilk olarak görev yaptığı birim olan “Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası” hakkında katılımcıları bilgilendiren Yasemin Yıldırım, şiddetin ülkemiz ve tüm dünyada mücadele edilen bir konu olduğunu ifade etti. Sunumuna şiddet türlerini örnekler üzerinden açıklayarak devam eden Sosyolog Yıldırım, “Hepimizin şiddet denildiğinde akla gelen ilk şiddet türü, fiziksel şiddet. Ancak zamanla birlikte kadına yönelik şiddet mekanizmaları genişledikçe şiddetin biçimleri de değişime uğruyor. Bu nedenle şiddetin ne olduğunu tanımlamamız ve şiddet uygulayan olmamak için bu tanımlamayı iyi öğrenmemiz gerekiyor. Bu, bireylerin, şiddete tanıklık eden çocukların ve toplumun sağlığı için çok önemli.” dedi.

Fiziksel şiddetin, fiziksel bütünlüğüne zarar veren her şeyi kapsadığını belirten Yıldırım, psikolojik şiddetin ise ruh sağlığına yönelik olan her türlü şiddeti içerisinde barındırdığını söyledi. Yıldırım, “Tehdit etmek, kadına kendini kötü hissettirmek, kadının yaşamı üzerindeki kontrolünü yok etmek, çocuklarıyla veya ailesiyle görüşmesine izin vermemek gibi durumlar psikolojik şiddete giriyor. Bir diğer şiddet türü olan cinsel şiddet ise; sözle veya elle sarkıntılık, dijital ortamda cinsel içerikli mesaj gönderme, cinsel saldırı istismar, cinsel ilişkiye ve fuhuşa zorlamak, erken yaşta zorla evlendirme olarak kendini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomik şiddet, ısrarlı takip ve siber (dijital) şiddet konularına da değinen Yıldırım, “Kadının çalışmasına engel olma, kadını zorla çalıştırmak, çalışıyorsa kazancına el koymak, kazancından sadece harçlık alma biçiminde yararlanmasına izin verme, kadını ailenin ekonomik karar süreci dışında bırakmak gibi konular ekonomik şiddetin alanına giriyor. Eski eş ya da halen birlikte olunan kişi veya herhangi biri tarafından yoğun biçimde takip edilmek ise ısrarlı takiptir. Kişinin sürekli hediyeler göndermesi, davet edilmeden eve gelmesi, dijital araçlarla izlenmesi gibi durumlar da yine bu konunun içerisinde değerlendirilir diyerek siber şiddeti anlattı. Yıldırım konuşmasının devamında “Siber şiddet, kişisel bilgileri ele geçirme, intikam amaçlı pornografi, cinsiyete dayalı hakaret ve saldırı ile tecavüz ve ölüm tehdidi gibi çeşitli biçimlerde kendisini gösterir. Siber şiddetin, diğer şiddet türleri ile bir arada görülebileceği ise unutulmamalıdır.” diyerek katılımcıları şiddetin yeni görünümleri hakkında uyardı, bilgilendirdi.

6284 Sayılı Kanun Sadece Kadınlar İçin Değil, Şiddetten Korunmak İsteyen Herkes İçin

Eğitimlerde, şiddet ile alakalı yasal mevzuattan ve özellikle “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”dan bahseden Sosyolog Yasemin Yıldırım, “Kanunlarda kadın erkek eşitliğini sağlayacak bazı tanımlamalar var. 27 Mayıs 2022 tarihinde Türk Ceza Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapıldı. Tutum ve davranışlar takdiri indirim olarak dikkate alınmayacak ve ısrarlı takip, suç olarak düzenlendi. Kadına ve sağlık personeline karşı işlenen kasten yaralama suçu ise tutuklama sebebi” olduğunu söyleyerek şiddeti yasal boyutlarını anlattı. Yıldırım, 6284 sayılı kanunun ise şiddetten korunmak isteyen herkes için hazırlandığını, bu kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemekte olduğunu belirterek bu kanunda ilk kez kadına yönelik şiddetin tanımlanmış olduğunu da sözlerine ekledi.

Sosyolog Yasemin Yıldırım, her iki eğitimdeki konuşmasında, şiddete maruz kalınması veya tanık olunması durumunda neler yapılabileceği hakkında bilgiler verdi ve ayrıca yurt çapında büyük önem verilerek, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kadınların kullanımına sunulan ve Google Play Store ve Apple Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen Kadın Destek Uygulaması (KADES) uygulamasını tanıttı.

Teknik Bilimler Yüksekokulu ve İletişim Fakültesi’ndeki eğitimlerden sonra etkinlikler, 25 Kasım Cuma günü Üniversitemiz Cumhuriyet Alanı’nda açılan stantta personel ile öğrencilere bilgilendirmeler yapılması ve Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde Valilik (ŞÖNİM) tarafından gerçekleştirilen eğitim programı ile sona erdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü





  • 2022-11-30 13:21:31
  • 3347

"A World University In The Light of Science and Modernity"