Üniversitemizde “100. Yılda Cumhuriyet” Başlıklı Panel Düzenlendi

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı kutlamaları kapsamında, Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Rektörlük Atatürk İlke ve İnkılâp Tarihi Bölümü iş birliğinde “100. Yılda Cumhuriyet” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

26 Ekim Perşembe Günü Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, panelistler Öğr. Gör. Cafer Yalçın, Öğr. Gör. Şekip Alpsoy, Öğr. Gör. Hasan Mehmet Doğan, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Prof. Dr. Şerife Yorulmaz moderatörlüğünde gerçekleşen panel de ilk olarak Öğr. Gör. Şekip Alpsoy konuşmasını gerçekleştirdi. Öğr. Gör. Alpsoy “100.yılda öncelikle bu Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk ve onunla birlikte bu Cumhuriyeti inşa eden ve bugünlere taşıyan herkese minnet, şükran ve saygılarımı sunuyorum.” dedi. Öğr. Gör. Şekip Alpsoy, “Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı belirleyecektir cümlesi, ulusal egemenliğin ülkemizdeki ilk seslendirilişidir. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde bu süreç aynı şekilde devam ediyor. Erzurum kongresinde, ulusal iradeyi egemen ve etken kılmak esastır düşüncesi Sivas Kongresi’nde biraz daha şekillendiriliyor. Sivas Kongresi’nde artık bir Cumhuriyet kavramı ve düşüncesinden, ulus egemenliği düşüncesinden net olarak bahsedebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Cafer Yalçın ise; “Cumhuriyetin 100. Yılını idrak ediyoruz. Öncellikle Cumhuriyetin 100.yılını bizlere kazandıran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Gerek batıda olsun gerekse Türkiye de olsun mutlak monarşiden meşruti monarşiye ve buradan da klasik parlamenter sisteme geçiş sürecinde her ülkenin kendi deneyimleri belirleyici oluyor. Dolayısıyla ülkemizin de tarihsel gelişim süreci var. Bu gelişim süreci de Türkiye’nin hükümet sistemini şekillendiriyor.” dedi.

Son panelist Öğr. Gör. Hasan Mehmet Doğan ise Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim politikası ve dayandığı temel ilkeler konusunda bilgi verdi. Öğr. Gör. Doğan, “Atatürk’e göre gelecek nesiller, Türkiye’nin bağımsızlığını koruyacak. Eğitim ulusal olmalı, bilime dayanmalı, işe yarar, üretici, hayatta başarılı insanlar yetiştirmeli, çocuğa özgürlük vererek yeni kuşaklarda erdem, fedakârlık, düzen, disiplin, kendine ve milletimizin geleceğine güven duygularını geliştirmelidir. Eğitim toplumu cehaletten kurtarmalı, onun bilgi ve ahlak düzeyini yükseltmeli, yeteneklerini ortaya çıkarıp geliştirmelidir.” ifadelerini kullandı. Öğr. Gör. Hasan Mehmet Doğan, başta Atatürk olmak üzere bütün yöneticilerin eğitime önem verdiğini, Atatürk’ün eğitim politikasında iki temel hedef gösterdiğini bunların cehaletin yenilmesi ve Türk ulusunun çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Panel, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı tarafından, moderatör ve panelistlere teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2023-10-27 17:55:17
2778