Yerel Yöntimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı
6331 sayılı yasa kapsamında yürütülen çalıştırmalar doğrultusunda; Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Şube Müdürlüğü tarafından; Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğini sağlamak, iş kazası sayılarını düşürmek ,meslek hastalıklarını önlemek, çalışma ortamlarını iyileştirerek daha güvenli ve sağlıklı hale getirilmesinde rehberlik ve koordinasyonu sağlamak amacı ile 24 Ekim 2024 tarihinde başlattığı; 8 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 13:00-16:30 saatleri arasında, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi toplantı salonunda, “YEREL YÖNETİMLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI’nın 2. Oturumu 4 konu başlığı altında moderatörler başkanlığında gerçekleştirilmiş olup, her masanın değerlendirme özet raporu aşağıda sunulmuştur.
ÇALIŞTAY KONUSU: İSG KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASI (1. Masa)
ÇALIŞTAY TARİHİ: 08.01.2025, MODERATÖR: PROF.DR. ZEKİ YARAR, RAPORTÖR: ELİFE GAYE IŞIK (MBB B SINIFI İSG UZMANI)
KATILIMCILAR: ASLI DEMİRALAY ( KÜLTÜR A.Ş), DR. BURCU ŞANLI (MEZİTLİ BELEDİYESİ-KOORDİNATÖR), BURAK ANTMEN ( MEZİTLİ BEEDİYESİ-AFET İŞLERİ MD.), HÜSEYİN MOR (MUT BELEDİYESİ-İK VE EĞİTİM MD), LEVENT MUŞTU (MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ-İSG MD.) SÜNDÜZ ÖZDUR (TARSUS BELEDİYESİ-İSG UZMANI), PAKİZE ÇAKMA (TARSUS D.H-İSG UZMANI), YASEMİN AÇIK ( SİLİFKE D.H-İSG UZMANI), BURÇ OĞUZ ( MESKİ-MÜHENDİS), BERKEN KURTULUŞ ( MESKİ-MÜHENDİS), BURCU OĞUZ ÖZER (AKDENİZ BELEDİYESİ-ÇEVRE MÜHENDİSİ), İRFAN AKDAĞ ( MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ-İSG UZMANI), SEYDİ YANALOĞLU (GÜLNAR BELEDİYESİ-AMİR)
İSG KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASI ÇALIŞMALARI NOTLARI
1-EĞİTİM; İSG Eğitim merkezi oluşturulması (simülasyon, VR gözlük kullanımı), Erken yaşta eğitimin başlatılması okullarda, ailede olabilir. (Okul öncesi eğitimler), Alana özgü küçük gruplar halinde iş riskine yönelik eğitimler verilmesi, Alan uzmanlarının eğitimlere davet edilip katılımın sağlanması, İnteraktif müze ile iyi örnek ve uygulamaların gösteriminin sağlanması, Saha gözetimleri sonucu (Fotoğraf ve video) elde edilen bulgularla güvenli davranış eğitimi verilmesi
2-İSTATİSTİKLERİN SAĞLIKLI TUTULMASI; Kaza ve ramak kala olay bildiriminde kök neden analizinin ayrıntılandırılması, Ramak kala hedefleri konulması, Meslek hastalıkları kayıt sistemi oluşturulması
3-İSG KÜLTÜRÜNDE ÖDÜL CEZA SİSTEMİ(DENETİM); Ramak kala hedefinin tutturanlara ödül yada belge verilmesi, Kaza önleyen tehlike tespiti yapana ödül verilmesi, İSG kuralları ile ilgili ödül ve ceza yönergesi hazırlanması (Yönerge içeriğinde cezaların kanıta dayalı yapılmasının belirtilmesi)
4-İLETİŞİM VE YÖNECİLERİN TUTUMU(BİLİNÇLENDİRİLMESİ); Yöneticilere eğitim verilmesi, toplantı yapılması, ilgi ve duyarlılığının arttırılması, yetki görevve sorumluluklarının aktarılması(Ceza ve yaptırımları aktarmak gerekmektedir.) Çalışan ve yönetici arasındaki güvenin sağlanmasına yönelik çalışma yapılması, Yöneticilerin çalışanlarla düzenli toplantı yapılması, geri bildirimlerin alınması, Dilek, öneri ve şikayet kutularında isimsiz ramak kala bildirimlerinin toplanabilmesi
5-ALTYAPI VE KAYNAK YETERSİZLİĞİ; KKD uygun standartlarda temin edilmesi, Şartnamelerde standartlaştırma çalışmaları yapılması, isg maddelerinin mutlaka şartnamelerde yer alması
6-YETKİNLİĞE UYGUN GÖREVLENDİRİLME YAPILMASI; Mesleki yeterlilik belgelerinin genişletilmesi, kişilerin yetkinliğine uygun görevlendirmelerinin yapılması
7-GÖRSEL ETKİNLİKLER; İSG Haftası kapsamında kutlama ve etkinlikler yapılması( Eğitim, bilgilendirme, afiş, ödüllü yarışmalar, avmlerde etkinlik yapılması)
8- İŞ HİJYENİ LABORATUVARI KURULMASI VE ORTAM ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLİ ARALIKLARLA YAPILMAS; Periyodik kontoller ve ortam ölçümleri konusunun risk değerlendirme çalışmasında ele alınabilir.
ÖNERİ:İSG kültürünün yaygınlaştırılabilmesi için bir sonraki çalıştayda da kültür ve eğitim başlıklarının yer alması
RAMAK KALA KAYITLARI ÇOĞALT, KAZAYI AZALT SLOGANI
ÇALIŞTAY KONUSU: İSG YÖNERGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI (2. Masa)
ÇALIŞTAY TARİHİ : 08.01.2025, RAPORTÖR: DR.A. KORAY KENZİMAN( İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMİ- İSG UZMANI)
MODERATÖR: DR. ALİ ÖZKURT (MBB A SINIFI İSG UZMANI)
KATILIMCILAR: BÜLENT ŞEN (GÜLNAR BELEDİYESİ-ZABITA MEMURU), YAŞAR YILMAZ (GÜLNAR BELEDİYESİ-TEKNİKER), TAHSİN İZCİ (ERDEMLİ BELEDİYESİ-SAĞLIK TEKNİKERİ), ZİNNET KURTULUŞ (İL SAĞLIK MÜD. –İSG UZMANI), ŞEYDA GÜDEN (TOROSLAR BELEDİYES-İSG SORUMLUSU), H. ERHAN SEKİ (AYDINCIK BELEDİYESİ –FEN İŞL. MD.), ELVAN DEMİR TAŞ (YENİŞEHİR BELEDİYESİ- İSG UZMANI, AFET İŞL. MD.), DR. ELİF İLKAY ÇELİK (TARSUS BELEDİYESİ-İŞYERİ HEKİMİ), HÜSEYİN AYDIN (AKDENİZ BELEDİYESİ-MAKİNE MÜH.), ALİ TEKİN (MUT BELEDİYESİ- BAŞKAN YARDIMCISI)
İSG YÖNERGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI NOTLARI
1-Yönergenin ilk kısmına 'İçindekiler' eklenebilir.
2-Dayanak MADDE 4 içerisine Türk Borçlar kanunu eklenmelidir.
3-Çalışanların Eğitimleri MADDE 18 e, 'Eğitim kayıtları saklanır, eğitim sırasında fotoğraf çekilir ve saklanır' ifadesini de eklemek gerekir.
4-İşbaşı Eğitimleri MADDE 20 de, iş başı eğitimlerinin en az 2 saat olması gerektiği yazılmalıdır.
ÇALIŞTAY KONUSU: RİSK ANALİZİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI (3. Masa)
ÇALIŞTAY TARİHİ : 08.01.2025 RAPORTÖR: ELİFE GAYE IŞIK (MBB B SINIFI İSG UZMANI) MODERATÖR: ÖĞR. GÖR. ASLIHAN TOYOĞLU
KATILIMCILAR: ÖMER ERDOĞAN (MÜHENDİS-MESKİ), LATİF AYDIN ŞEKER (AMİR-GÜLNAR BLD.), HAKAN EMRAH GÜLER (İSG ŞEFİ-TOROSLAR BLD.), OZAN TOKMAK (İSG UZMANI-TARSUS BLD.), KERİM ANIL ARSLAN (İSG UZMANI- ERDEMLİ BLD.), ASLI DEMİRALAY (B SINIFI İSG UZMANI-KÜLTÜR A.Ş.), FEYYAZ KARA (A SINIFI İSG UZMANI-İMAR A.Ş.), SİNEM TOKER (A SINIFI İSG UZMANI-PERSONEL LTD.ŞTİ.), ZİNNUR CÜCÜK (A SINIFI İSG UZMANI-İŞLETME A.Ş.)
RİSK ANALİZİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI NOTLARI
1. Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nda 3. Grup olarak “Risk Analizi Hazırlık Çalışmaları” konusu alanında uzman kişiler tarafından değerlendirildi.
2. Risk analizinin hazırlık süreçleri ve bir risk analizi sürecinde yapılması gerekenler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde açıkça belirtildiği için daha çok bu süreçte yaşanan olumsuzluklar üzerine duruldu.
3. Özellikle yapılan risk analizlerinin; risk değerlendirmesi ekibi kurularak bir ekiple yapılması gerektiği ancak güncel durumda daha çok İş Güvenliği Uzmanları tarafından hazırlanıp diğer ekip üyelerinin bu analize imza atmaları süreçte yaşanan en önemli sorunlardan birisi olarak değerlendirildi.
4. Bunun yanı sıra her işyerinin sicili için ayrı ayrı risk analizi yapılmasının yasal bir zorunluluk olmasının yanında her fiziki mekan için ayrı bir analizin yapılmasının uygun olacağı kanaatine varıldı.
5. Özellikle MBB tarafından hazırlanan Risk Analizi Prosedürü ve Örnek Risk Analizi üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda risk analizinde alınacak önlem yazıldıktan sonra o önlem yapıldıysa bunun analizde yazılıp yazılmayacağı konusu değerlendirildi.
6. Sonuç olarak alınacak önlem kısmının yazılması ancak alınan önlem yapılsa dahi o alanın boş kalması oluşacak herhangi bir olumsuzluk durumunda yararlı olacağı iş müfettişleri tarafından da yapılan denetimlerde belirtildiği için o şekilde yapılması görüşüne varıldı.
7. Yaşanan herhangi bir iş kazası ve yeni risklerin ortaya çıkması gibi durumlarda tüm analizin yenilenmesi yerine ilgili maddenin risk analizine yapılacak bir ekle yeni madde olarak eklenebileceği görüşüne varıldı.
8. Özellikle risk değerlendirmesi ekibinde teknik donanıma sahip kişilerin de yer almasının yararlı olacağı görüşüne varıldı. Yapılan çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan tüm profesyonellerimize yararlı olması dileğiyle çalışma sonlandırıldı.
ÇALIŞTAY KONUSU: TSE ISO 45001 YÖNETİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ DOKÜMANTASYON HAZIRLIK ÇALIŞMALARI (4.Masa)
ÇALIŞTAY TARİHİ : 08.01.2025, RAPORTÖR: SERPİL ÜRESİN (MBB B SINIFI İSG UZMANI), MODERATÖR: DR. HÜLYA ATİLA (MBB SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BŞK.)
KATILIMCILAR: AYBENİZ ELTEZ UYGUÇ (MESKİ-İSG ŞB. MD.), KEMAL AYTUĞ AKAR ( YENİŞEHİR BELEDİYESİ-KALİTE SORUMLUSU)
İLHAN DOĞAN (İSG DOKTOR OSGB-İSG UZMANI), MEHMET ERDOĞAN (ERDEMLİ BELEDİYESİ-İSG UZMANI), HASAN HÜSEYİN SERİN (TSE BELGELENDİRME UZMANI), YASEMİN ŞAHİN( MESKİ-İSG UZMANI), DERYA GÖK (MBB İSG TEKNİKERİ)
TSE ISO 45001 YÖNETİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ DOKÜMANTASYON HAZIRLIK ÇALIŞMALARI NOTLARI
1.Entegre Yönetim Sistemlerinin önemine vurgu yapılmıştır.
2.Tüm İlçe Belediyelerinin özellikle TSE ISO 45001 İSG Yönetim sistemi ile çalışmaları önerilmiştir. Böylelikle analize ve ekip çalışmasına dayalı daha sistematik ve sürdürülebilir bir sistem sağlanmaktadır
3.Yönetim sistemlerinin oluşturulması ile olası bir iş kazası ya da hukuki sorumlulukta istenilen tüm yasal dokümanların (talimatların, formların, eğitimlerin, vb.) hazır halde sistemde olması iş hukuku açısından da yerel yönetimlerde işleyişi kolaylaştırır
4.İş sağlığı ve güvenliğinin özünde; * Devlet (Kanunlarla kural koyar, denetler), * İşveren (Uygun ortam sağlar, iyileştirir),
* Çalışan (Kurallara uyar) olarak 3 unsurunu barındırdığı belirtilmiş olup yönetim sisteminin de bunların koordineli şekilde işlemesini kolaylaştırdığı belirtilmiştir.
5.İsg uygulamaları ile ilgili yapılan tüm çalışmaların yasal sorumluluk çerçevesinde gerçekleştirildiği, Yönetim sisteminin ise bu sürecin daha sistematik ve ulaşılabilir olmasını sağlayacağı vurgulanmıştır.
6.İlçe Belediyelerinin de bir modül/yazılım/program (Örn; QDMS) vb. bir sunucu ile çalışmaları gözetilmelidir. Böylece isg iş ve işlemlerinde daha şeffaf, izlenebilir ve kolay erişilebilirlik ile katkı sağlamaktadır.
7. ISO 45001 İSG Yönetim sisteminin uygulanması ile dokümantasyonların sistem modülünde tanımlı ve belirli bir standartta olmasını sağlar. Ayrıca kurum arşivinin oluşturulmasına olanak tanıması da avantajları arasındadır.
8.Kurumların Yönetim sistemlerine sahip olmaları; o kuruma ayrıca itibar getirdiği özellikle uluslararası platformların hibe programlarından, dış kredi kuruluşlarından yararlanmasında kolaylık sağladığı hatta bu sistemlerin (TSE ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi) varlığının şart koşulduğu belirtilmiştir.
9.MBB web sayfasında tüm paydaşların erişebileceği İSG dokümanlarının (formlar, talimatlar vb.) belirlenmesi ve yayınlanması
10.Büyükşehir Belediyemizin isg dokümanlarının, ilçe belediyelerinden yetkili kişilerce KVKK kapsamında bilgi paylaşımının sağlanması.
11. Üst yönetime, İşveren konumunda çalışan yöneticilere/işveren vekillerine; İSG kültürünü benimsetmek adına görev, yetki ve sorumlulukları hakkında iş hukuku açısından da bilgilendirme yapılması için bir kurul oluşturulması. Bu kurul tarafından da kapsayıcı ve bütünsel yaklaşımla ziyaretler gerçekleştirilmesi.
12.İSG yenileme eğitimlerinin ve birime özgü veya iş bazında spesifik eğitimlerin (asfaltta çalışma, sıcak çalışma vb.) online yapılabilmesi ile eğitimde birliğin sağlanması,
13.İSG eğitimleri sırasında yapılan ön test-son testlerde iş kazaları konusunun sorularda yer alması, ayrıca personele İş Sağlığı ve Güvenliği Talimatları ile olası iş kazası ve ramak kalaları süresinde ilgili birim amiri, işveren vekili ve isg uzmanına bildireceğine dair İş Sağlığı ve Güvenliği Taahhütnamesinin mutlaka imzalatılması gerekliliği çalıştayda vurgulanmıştır.
Yerel yönetimlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda birlik oluşturmak amacıyla yapılan bu çalıştay, Yerel Yönetimlerde merkezi görüş ve öneriler sunmalarına olanak sağlayan , önemli tespitlerde bulunulmuştur. İSG'nin sadece yasal bir şekilde yürütüldüğü değil, aynı zamanda yerel yönetimlerin sağlıklı ve güvenli bir hizmet sunabilmesi için temel bir gerekliliğin olduğu vurgulanmıştır.
Çalıştay sonunda bir sonraki toplantı 2025 yılı Mart ayında Toroslar Belediyesi ‘nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.