Fikri Mülkiyet Hakları Kurulu’na Yeni Patent Başvuruları Yapıldı

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) koordinatörlüğünde, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk başkanlığında, 10 Mart Salı günü Fikri Mülkiyet Hakları Kurulu toplandı. Toplantıda iki buluşun Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu için değerlendirilmesi gerçekleştirildi.

Toplantı, Üniversitemiz İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) toplantı salonunda kurul üyeleri Prof. Dr. Caner Özdemir, Prof. Dr. Seyhan Şahan Fırat, Prof. Dr. Nadir Dizge, Doç. Dr. Tuncay Turan Turaboğlu, Doç. Dr. Onur Uca, Doç. Dr. Fahri Özsungur ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Sorumlusu Ramazan Duman'ın katılımıyla yapıldı.

Bulgur Atık Suyundan Sirke Üretilecek

Toplantıda, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nadir Dizge ve Hüdaverdi Arslan’ın  “Bulgur Üretim Atık Suyundan Fermantasyon Yoluyla Üretim” başlıklı buluşu kurul üyelerine sunuldu. Bulgur üretiminden kaynaklanan yüksek organik madde içerikli atık su ile katma değeri yüksek bir ürün olan sirke üretimi projesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli avantajlar sağlıyor. Meyve bazlı sirke üretimine göre maliyeti yüzde 90 oranında daha düşük olan buluş, gıda, kimya, tekstil, temizlik, tarım, ilaç ve deri sanayisinde kullanılabilecek, ayrıca döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir üretim prensiplerine katkı sunacak. Buluşun, bulgur fabrikalarının çevresel yükünü minimize etmesi hedefleniyor.

İnsan İdrarından Strüvit (Map) Gübresi Geri Kazanımı

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nadir Dizge ve Dr. Zelal Işık’ın “İleri Osmoz Membran Destekli Yeni Nesil Elektro-Osmotik Membran Biyoreaktör” başlıklı buluşuyla da ileri osmoz membran destekli sürdürülebilir atık su yönetimi ve gübre üretimi teknolojisi ile atıklar değere dönüşecek. Buluşla, insan idrarından strüvit (MAP) gübresi geri kazanımı ile atık idrarın osmotik çekme çözeltisi olarak kullanımı sağlanacak,  elektrik alan ile membran kirlenme yönetimi yapılacak, su ve besin elementlerinin tam entegre yönetimi yapılacak. İdrardan kristalize edilen magnezyum amonyum fosfat, sistemde hem çekme çözeltisi olarak işlev görecek, hem de ağır metallerden arındırılmış, yüksek ticari değere sahip yavaş salınımlı gübre oluşturulacak.

Toplantıda patent başvuruları ile ilgili yapılan değerlendirmenin Üniversitemiz Yönetim Kurulu’na sunulması kararlaştırıldı.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2026-03-17 10:45:16
169