Aşçılık

Program Profili

Yüksekokulumuzda Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Aşçılık programının açılması Yükseköğretim Yürütüme Kurulu'nun 26.03.2014 toplantısında alınan karar ile uygun görülmüştür. Aşçılık alanında eğitimli işgücüne önemli bir ihtiyaç duyulmaktadır. Gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Yeme-içme taleplerini karşılamak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Yüksekokulumuz bünyesinde Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında eğitim veren Aşçılık programı Otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek sektörünün ihtiyacı olan teorik ve pratik bilgi - becerilerle donanmış, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek, yiyecek- içecek sektörüne en üst düzey kalitede hizmet verebilecek özellikte işgücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Aşçılık programı Türk ve dünya mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını amaçlamaktadır. 

Programın temel hedefi; ulusal ve uluslararası anlamda bağımsız işletmeler (pastahaneler, fırınlar, kafeler vb.), gıda ve turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu pastacılık ve ekmekçilik alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hâkim ve mesleki deneyime sahip, en az bir yabancı dile hâkim, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, gastronomi alanında kendi alanıyla ilgili en son gelişmeleri yakından izleyen, insan ilişkilerinde becerikli, vizyonu geniş, yaratıcı, kalifiye insan gücünü yetiştirmektir. Eğitim dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.


Bölümü başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan öğrencilerimiz ÖSYM tarafından her yıl yapılan “Dikey Geçiş Sınavı” ile ilgili bölümlerin 4 yıllık fakültelerine geçiş yaparak eğitimlerini sürdürebilirler.


Aşçılık Ön Lisans Mezunu Öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı’nda Seçebileceği Lisans Bölümleri:

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği



Mezunların İstihdam Profilleri

Bu program mezunları catering firmaları, kurum mutfakları, otel İşletmeleri, restoranlar, kafe ve pastahaneler gibi özel sektör kuruluşlarında aşçı olarak çalışabilirler; uçaklar, gemilerde VIP aşçısı olarak iş imkânına sahip olabilmektedirler. Aşçılık alanında yükseköğretim düzeyinde (ön lisans) verilecek eğitim ile turizm ve yeme-içme sektörlerinin istihdam ihtiyacının karşılaması da hedeflenmektedir.

Ön lisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç bireyler “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında , uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.


Aşçılık Programı Danışmanı:

Öğr. Gör. Tezel Malkoçoğlu

e-mail: tezelcetin@mersin.edu.tr

Prof. Dr. Ali Ayhan Yerleşkesi Anamur Meslek Yüksekokulu  

Tel: +90-324-361 00 01