Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

INTRODUCTION TO BUSINESS
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TUI103 Güz 3 0 3 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç. Dr. Dilek ATÇI
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı İşletme bilimine ilişkin bütünsel bir bakış açısı kazandırmak.
İçeriği İşletme ile ilgili genel kavramlar, işletmenin çevresi, işletme türleri, işletmelerin yasal sınıflandırılması, genel bir işletme fonksiyonu olarak yönetim, yönetimin fonksiyonları , işletmenin fonksiyonları: üretim fonksiyonu, pazarlama fonksiyonu, insan kaynakları fonksiyonu, muhasebe-finans fonksiyonu.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 İşletmeyle ilgili temel kavramları açıklar.
2 İşletmenin iç ve dış çevresini tanır.
3 İşletme çeşitlerini ve özelliklerini tanır.
4 Yönetimin fonksiyonları hakkında genel bilgiye sahip olur.
5 İşletmenin fonksiyonları hakkında genel bilgiye sahip olur.
6 İşletme bilim dalının diğer bilim dallarıyla ilişkisini tanımlar.
7 Bilgilerini yorumlayarak işletmelerdeki sorunların çözümüne ilişkin fikirler geliştirebilir.
8 İşletme alanındaki yeni gelişmeler hakkında bilgi edinir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İşletme ile ilgili temel kavramlar
2 İşletme ve ekonomi, üretim faktörleri,ekonomik sistemler
3 İşletme türleri,işletmelerin yasal yapıları
4 İşletmelerde yönetim fonksiyonu
5 İşletmelerde yönetim fonksiyonu
6 İnsan kaynakları yönetimi
7 İnsan kaynakları yönetimi
8 Ara Sınav
9 Üretim yönetimi
10 Pazarlama yönetimi
11 Pazarlama yönetimi
12 Muhasebe ve finansal yönetim
13 Muhasebe ve finansal yönetim
14 İşletmelerde sosyal sorumluluk ve etik
15 İşletmede güncel konular (Küreselleşme, e-ticaret, TKY) Sanal organizasyonlar, yaratıcılık yönetimi
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Mirze, K. (2002). Introduction to Business. istanbul: Literatür Yayıncılık.
2 Madura, J. (2006). Introduction to Business. Mason: Thomson South Western.
3 Bovee, C. (2007). Excellence in Business. New York: McGraw Hill.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 İşletmeyle ilgili temel kavramları açıklar. 1͵3͵18 1
2 İşletmenin iç ve dış çevresini tanır. 1͵3͵10͵20 1
3 İşletme çeşitlerini ve özelliklerini tanır. 1͵3͵10 1͵2
4 Yönetimin fonksiyonları hakkında genel bilgiye sahip olur. 1͵10 1͵2
5 İşletmenin fonksiyonları hakkında genel bilgiye sahip olur. 1͵10 1͵2
6 İşletme bilim dalının diğer bilim dallarıyla ilişkisini tanımlar. 1͵3͵18 1͵2
7 Bilgilerini yorumlayarak işletmelerdeki sorunların çözümüne ilişkin fikirler geliştirebilir. 1͵3͵17 1͵2
8 İşletme alanındaki yeni gelişmeler hakkında bilgi edinir. 1͵3͵20 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 3 2 6
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 13 13
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 20 20
15 Son Sınav 1 1 1
125