Ders Bilgileri
YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
TUI106 | Bahar | 0 | 2 | 1 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Nuray ALTUN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin, yiyecek içecek hizmetlerinin kapsamı, yiyecek içecek birimleri ve servisi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
İçeriği | Ders esas itibariyle, yiyecek içecek servisi ve sunulan hizmetleri kapsar. Dersin kapsadığı bazı konular, yiyecek içecek işletmeleri, menü planlama, servis, bar, ziyafet organizasyonlarıdır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Yiyecek-İçecek endüstrisini ve özelliklerini bilir. |
2 | Yiyecek-İçecek hizmetlerinin kapsamını bilir. |
3 | Yiyecek-İçecek hizmeti sunulan birimleri bilir. |
4 | Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar. |
5 | Yiyecek içecek birimlerindeki organizasyon yapısını bilir. |
6 | Servis yöntemlerini bilir ve uygular. |
7 | Servis sürecinde uyulması gereken hijyen kurallarını bilir. |
8 | Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Genel bilgiler ve tanımlar (Yiy. iç. endüstrisi, birimleri, yönetimi, kontrol vb) | Anlatım, uygulama |
2 | Yiyecek içecek birimlerimde iş akışı ve personel (özellikleri, görev ve sorumlulukları ) | Anlatım, uygulama |
3 | Restoranda kullanılan malzemeler (servis arabaları, masa sandalye, örtüler vb,) | Anlatım, uygulama |
4 | Servis hizmetlerinin yürütülmesi, ofis çalışmaları, restoranın hazırlanması | Anlatım, uygulama |
5 | Servis araç gereçleri, bakımı ve kullanılmaları, servant ve istasyonların hazırlanması kuver vb | Anlatım, uygulama |
6 | Servis yöntemleri | Anlatım, uygulama |
7 | Servis süreci, servis takımlarının taşınması, boşların toplanması | Anlatım, uygulama |
8 | ARA SINAV | |
9 | Hijyen ve sanitasyon (hijyenin önemi, restoranda hijyen, mekan araç gereç ve personel hijyeni) | Anlatım, uygulama |
10 | Menü planlama ve dizaynı | Anlatım, uygulama |
11 | Kafeterya hizmeti ve oda servis hizmeti, kahvaltı servisi (kahvaltı türleri) | Anlatım, uygulama |
12 | Ziyafetler, Tesis Dışı Ziyafet Organizasyonları | Anlatım, uygulama |
13 | İçkiler ve içecek servisi | Anlatım, uygulama |
14 | Restoran İşletmelerinde Konuk İlişkileri Yönetimi | Anlatım, uygulama |
15 | ||
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek Servisi, | (2005),Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü | 1. Konaklama Ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi(2008), Yaşar Yılmaz,Detay Yayıncılık |
2 | Yiyecek İçecek Yönetimi II, | Şule Çetin, Mersin,2003 | 2. İçki Teknolojisi, (2005), Ahmet Aktaş, Bahattin Özdemir, Detay Yayıncılık |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek-İçecek endüstrisini ve özelliklerini bilir. | 1͵4͵7͵9͵20 | 1͵2 |
2 | Yiyecek-İçecek hizmetlerinin kapsamını bilir. | 10͵15͵17 | 1͵2 |
3 | Yiyecek-İçecek hizmeti sunulan birimleri bilir. | 1͵4͵7͵9͵20 | 1͵2 |
4 | Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar. | 1͵4͵7͵9͵10͵15͵17 | 1͵2 |
5 | Yiyecek içecek birimlerindeki organizasyon yapısını bilir. | 1͵7͵15͵17 | 1͵2 |
6 | Servis yöntemlerini bilir ve uygular. | 6͵7͵9͵10͵15͵17͵19 | 1͵2 |
7 | Servis sürecinde uyulması gereken hijyen kurallarını bilir. | 6͵7͵9͵10͵15͵17͵19 | 1͵2 |
8 | Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri bilir. | 6͵7͵10͵15͵17͵19 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 0 | 7 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
50 |