Ders Bilgileri
YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
TUI325 | Güz | 3 | 0 | 3 | 6 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Alper DURAN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Otellerde yiyecek içecek maliyet kontrol sürecine yönelik olarak kullanılan paket programları nasıl yapıldığını tartışmayı amaçlar. |
İçeriği | Otellerde kullanılan paket programların yiyecek içecek modülü aracılığıyla işletmenin ambarlarının, satıcıların, stok kartlarının ve fiyat tekliflerinin sisteme tanıtılması; Oteldeki satın alma işlemi, mal kabulü, fatura girişi ve hataların düzeltilmesi işlemlerinin sistem üzerinden yapılması. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Paket program aracılığı ile satınalma siparişi oluşturur. |
2 | Otelde kullanılan stok mallarını sistemde tanıtır. |
3 | Otele ulaşan fiyat tekliflerinin sisteme aktarır. |
4 | Paket program aracılığı ile satınalma siparişlerinin en uygun fiyat teklifinde bulunmuş firmaya gönderir. |
5 | Paket program aracılığı ile otele gelen malların kabulünü gerçekleştirir. |
8 | Paket program aracılığı ile departmanlar arsında ki mal hareketlerini yönetir. |
9 | Paket programda aracılığıyla depolarda düzenlemeler yapar. |
11 | Paket program kullanarak standart reçete oluşturur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Maliyet merkezi/ambar ve satıcıların isteme tanımlanması Ana veriler , alt grup , üst grup ,ana grupların oluşturulması | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
2 | Satınalma siparişleri Birimler ve stok mallarının sisteme tanıtılması | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
3 | Satınalma sipariş talebi oluşturma Fiyat tekliflerinin sisteme girilmesi | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
4 | Satıcıya iade Alımlar(siparişli alımların ve sipariş talebi oluşturmadan alınan malın depoya sokulması ) | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
5 | Yanlış girilen faturalı işlemlerin düzeltilmesi Fatura kontrolü (alınan malların faturalarının sisteme girilmesi) | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
6 | Faturaların muhasebe ara programlarına aktarılması Satınalma Raporları ve yorumlanması | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
7 | Departmanların ana depodan transfer talepleri Departmanlar arası mal hareketi | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
8 | Ara sınav | Sınav |
9 | Minimum - maksimum stok seviyelerine göre otomatik sipariş talebi ve transfer talebi oluşturma Ambar yönetimi (Minimum maksimum stok seviyesi tespiti,depolama lokasyonu vb) | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
10 | Kullanımlar(Ödenmez,fire ve zaiyatlar) sisteme girilmesi Raf sırasına göre envanter listesi oluşturma | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
11 | Maliyet kontrolü (Standart reçetelerin sisteme girilmesi) Reçete içine reçete eklenmesi ve departmanlar arası reçete bazlı stok malı transferi | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
12 | Reçetelerin POS sistemi için satış malı olarak tanımlanması | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
13 | Maliyet açısından otel içinde üretilen malların(Yaş pasta, baklava, soslar vb)sisteme tanıtılması ve departmanlar arası transferi | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
14 | Envanter ve dönem sonu işlemleri | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
15 | Dönem sonu raporları | Anlatım,bilgisayar başında uygulama |
16 | Son Sınav | Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Protel. (2003). MC Kullanım Klavuzu. İstanbul. | Ders metaryeli |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Paket program aracılığı ile satınalma siparişi oluşturur. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
2 | Otelde kullanılan stok mallarını sistemde tanıtır. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
3 | Otele ulaşan fiyat tekliflerinin sisteme aktarır. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
4 | Paket program aracılığı ile satınalma siparişlerinin en uygun fiyat teklifinde bulunmuş firmaya gönderir. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
5 | Paket program aracılığı ile otele gelen malların kabulünü gerçekleştirir. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
8 | Paket program aracılığı ile departmanlar arsında ki mal hareketlerini yönetir. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
9 | Paket programda aracılığıyla depolarda düzenlemeler yapar. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
11 | Paket program kullanarak standart reçete oluşturur. | 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 4 | 4 | 16 |
4 | Belge/bilgi listeleri oluşturma | 1 | 1 | 1 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 4 | 3 | 12 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 5 | 2 | 10 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
150 |