Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TUI325 Güz 3 0 3 6
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Alper DURAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Otellerde yiyecek içecek maliyet kontrol sürecine yönelik olarak kullanılan paket programları nasıl yapıldığını tartışmayı amaçlar.
İçeriği Otellerde kullanılan paket programların yiyecek içecek modülü aracılığıyla işletmenin ambarlarının, satıcıların, stok kartlarının ve fiyat tekliflerinin sisteme tanıtılması; Oteldeki satın alma işlemi, mal kabulü, fatura girişi ve hataların düzeltilmesi işlemlerinin sistem üzerinden yapılması.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Paket program aracılığı ile satınalma siparişi oluşturur.
2 Otelde kullanılan stok mallarını sistemde tanıtır.
3 Otele ulaşan fiyat tekliflerinin sisteme aktarır.
4 Paket program aracılığı ile satınalma siparişlerinin en uygun fiyat teklifinde bulunmuş firmaya gönderir.
5 Paket program aracılığı ile otele gelen malların kabulünü gerçekleştirir.
8 Paket program aracılığı ile departmanlar arsında ki mal hareketlerini yönetir.
9 Paket programda aracılığıyla depolarda düzenlemeler yapar.
11 Paket program kullanarak standart reçete oluşturur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Maliyet merkezi/ambar ve satıcıların isteme tanımlanması Ana veriler , alt grup , üst grup ,ana grupların oluşturulması Anlatım,bilgisayar başında uygulama
2 Satınalma siparişleri Birimler ve stok mallarının sisteme tanıtılması Anlatım,bilgisayar başında uygulama
3 Satınalma sipariş talebi oluşturma Fiyat tekliflerinin sisteme girilmesi Anlatım,bilgisayar başında uygulama
4 Satıcıya iade Alımlar(siparişli alımların ve sipariş talebi oluşturmadan alınan malın depoya sokulması ) Anlatım,bilgisayar başında uygulama
5 Yanlış girilen faturalı işlemlerin düzeltilmesi Fatura kontrolü (alınan malların faturalarının sisteme girilmesi) Anlatım,bilgisayar başında uygulama
6 Faturaların muhasebe ara programlarına aktarılması Satınalma Raporları ve yorumlanması Anlatım,bilgisayar başında uygulama
7 Departmanların ana depodan transfer talepleri Departmanlar arası mal hareketi Anlatım,bilgisayar başında uygulama
8 Ara sınav Sınav
9 Minimum - maksimum stok seviyelerine göre otomatik sipariş talebi ve transfer talebi oluşturma Ambar yönetimi (Minimum maksimum stok seviyesi tespiti,depolama lokasyonu vb) Anlatım,bilgisayar başında uygulama
10 Kullanımlar(Ödenmez,fire ve zaiyatlar) sisteme girilmesi Raf sırasına göre envanter listesi oluşturma Anlatım,bilgisayar başında uygulama
11 Maliyet kontrolü (Standart reçetelerin sisteme girilmesi) Reçete içine reçete eklenmesi ve departmanlar arası reçete bazlı stok malı transferi Anlatım,bilgisayar başında uygulama
12 Reçetelerin POS sistemi için satış malı olarak tanımlanması Anlatım,bilgisayar başında uygulama
13 Maliyet açısından otel içinde üretilen malların(Yaş pasta, baklava, soslar vb)sisteme tanıtılması ve departmanlar arası transferi Anlatım,bilgisayar başında uygulama
14 Envanter ve dönem sonu işlemleri Anlatım,bilgisayar başında uygulama
15 Dönem sonu raporları Anlatım,bilgisayar başında uygulama
16 Son Sınav Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Protel. (2003). MC Kullanım Klavuzu. İstanbul. Ders metaryeli

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Paket program aracılığı ile satınalma siparişi oluşturur. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
2 Otelde kullanılan stok mallarını sistemde tanıtır. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
3 Otele ulaşan fiyat tekliflerinin sisteme aktarır. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
4 Paket program aracılığı ile satınalma siparişlerinin en uygun fiyat teklifinde bulunmuş firmaya gönderir. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
5 Paket program aracılığı ile otele gelen malların kabulünü gerçekleştirir. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
8 Paket program aracılığı ile departmanlar arsında ki mal hareketlerini yönetir. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
9 Paket programda aracılığıyla depolarda düzenlemeler yapar. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2
11 Paket program kullanarak standart reçete oluşturur. 1͵3͵4͵5͵6͵8͵10͵15͵16͵17͵18͵19͵20 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 4 4 16
4 Belge/bilgi listeleri oluşturma 1 1 1
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 4 3 12
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 5 2 10
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 5 5 25
15 Son Sınav 1 1 1
150