Ders Bilgileri
YİYECEK&İÇECEK YÖNETİMİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
TUI226 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Nuray ALTUN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin, yiyecek içecek endüstrisini yakından tanıyarak, yiyecek içecek işletmelerinde verilen hizmetler ve bu hizmetlerle ilgili faaliyetler hakkında bilgi kazanmasını sağlamaktır. |
İçeriği | Ders esas itibariyle, yiyecek içecek işletmeleri ile ilgili temel kavramların incelenmesini kapsar. Dersin kapsadığı bazı kavramlar; yiyecek içecek endüstrisi, gelişimi, yiyecek içecek işletmeleri, kuruluş yeri, dekorasyon ve planlama, iş akış süreci, menü-menü planlama, HACCP, marka yaratma ve temel yönetim önerileridir |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Yiyecek-içecek endüstrisini ve özelliklerini tanır. |
2 | Yiyecek-içecek hizmetlerinin kapsamını ve hizmet sunulan birimleri tanır. |
3 | Yiyecek-içecek işletmelerinde kuruluş yeri seçimiyle ilgili ilkeleri tanır. |
4 | Yiyecek içecek birimlerinde dekorasyon ve dizayn ilkelerini tanır. |
5 | Menü kavramını ve menü türlerini tanır. |
6 | Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri tanır |
7 | Menü mühendisliği ilkelerini tanır. |
8 | Menü kalemlerinin fiyatlandırılmasını tanır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Yiyecek içecek endüstrisi kavramı gelişimi ve sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
2 | Kuruluş yeri seçimi | Anlatım, tartışma |
3 | Dekorasyon ve Planlama | Anlatım, tartışma |
4 | Menü kavramı, menü türleri | Anlatım, tartışma |
5 | Menü planlama | Anlatım, tartışma |
6 | Menü biçimlendirme | Anlatım, tartışma |
7 | Menü mühendisliği | Anlatım, tartışma |
8 | ARA SINAV | |
9 | Bütçeleme, fiyatlama | Anlatım, tartışma |
10 | Yiyecek içecek maliyet kontrolü | Anlatım, tartışma |
11 | Yiyecek içeceklerin pazarlaması | Anlatım, tartışma |
12 | Marka yaratma ve geliştirme | Anlatım, tartışma |
13 | Sanitasyon (HACCP) | Anlatım, tartışma |
14 | Restoran işletmelerinde temel yönetim sorunları ve çözüm önerileri | Anlatım, tartışma |
15 | ||
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | 1. Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, | (2002), Adnan Türksoy, Turhan Kitabevi | Menü Ve Yönetim (2005), Bahattin Rızaoğlu, Murat Hançer, Detay Yayıncılık |
2 | 2. Profesyonel Restoran Yönetimi | (2010), Mehmet Sarıışık, Şenol Çavuş Ve Diğerleri, Detay Yayıncılık | Restaurant Operations Management, Principles And Practices,(2006), Jack D. Ninemeier, David K. Hayes |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek-içecek endüstrisini ve özelliklerini tanır. | 1͵4͵7͵9͵20 | 1͵2 |
2 | Yiyecek-içecek hizmetlerinin kapsamını ve hizmet sunulan birimleri tanır. | 10͵15͵17 | 1͵2 |
3 | Yiyecek-içecek işletmelerinde kuruluş yeri seçimiyle ilgili ilkeleri tanır. | 1͵2͵4͵7͵9͵20 | 1͵2 |
4 | Yiyecek içecek birimlerinde dekorasyon ve dizayn ilkelerini tanır. | 1͵4͵7͵10͵15͵17 | 1͵2 |
5 | Menü kavramını ve menü türlerini tanır. | 1͵7͵15͵17 | 1͵2 |
6 | Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri tanır | 6͵7͵10͵15͵16͵17͵19 | 1͵2 |
7 | Menü mühendisliği ilkelerini tanır. | 6͵7͵10͵15͵16͵17͵19 | 1͵2 |
8 | Menü kalemlerinin fiyatlandırılmasını tanır. | 1͵2͵3͵4͵7͵9͵10 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 10 | 1 | 10 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
100 |