Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK&İÇECEK YÖNETİMİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TUI226 Bahar 3 0 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Nuray ALTUN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin, yiyecek içecek endüstrisini yakından tanıyarak, yiyecek içecek işletmelerinde verilen hizmetler ve bu hizmetlerle ilgili faaliyetler hakkında bilgi kazanmasını sağlamaktır.
İçeriği Ders esas itibariyle, yiyecek içecek işletmeleri ile ilgili temel kavramların incelenmesini kapsar. Dersin kapsadığı bazı kavramlar; yiyecek içecek endüstrisi, gelişimi, yiyecek içecek işletmeleri, kuruluş yeri, dekorasyon ve planlama, iş akış süreci, menü-menü planlama, HACCP, marka yaratma ve temel yönetim önerileridir

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Yiyecek-içecek endüstrisini ve özelliklerini tanır.
2 Yiyecek-içecek hizmetlerinin kapsamını ve hizmet sunulan birimleri tanır.
3 Yiyecek-içecek işletmelerinde kuruluş yeri seçimiyle ilgili ilkeleri tanır.
4 Yiyecek içecek birimlerinde dekorasyon ve dizayn ilkelerini tanır.
5 Menü kavramını ve menü türlerini tanır.
6 Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri tanır
7 Menü mühendisliği ilkelerini tanır.
8 Menü kalemlerinin fiyatlandırılmasını tanır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek içecek endüstrisi kavramı gelişimi ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma
2 Kuruluş yeri seçimi Anlatım, tartışma
3 Dekorasyon ve Planlama Anlatım, tartışma
4 Menü kavramı, menü türleri Anlatım, tartışma
5 Menü planlama Anlatım, tartışma
6 Menü biçimlendirme Anlatım, tartışma
7 Menü mühendisliği Anlatım, tartışma
8 ARA SINAV
9 Bütçeleme, fiyatlama Anlatım, tartışma
10 Yiyecek içecek maliyet kontrolü Anlatım, tartışma
11 Yiyecek içeceklerin pazarlaması Anlatım, tartışma
12 Marka yaratma ve geliştirme Anlatım, tartışma
13 Sanitasyon (HACCP) Anlatım, tartışma
14 Restoran işletmelerinde temel yönetim sorunları ve çözüm önerileri Anlatım, tartışma
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 1. Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, (2002), Adnan Türksoy, Turhan Kitabevi Menü Ve Yönetim (2005), Bahattin Rızaoğlu, Murat Hançer, Detay Yayıncılık
2 2. Profesyonel Restoran Yönetimi (2010), Mehmet Sarıışık, Şenol Çavuş Ve Diğerleri, Detay Yayıncılık Restaurant Operations Management, Principles And Practices,(2006), Jack D. Ninemeier, David K. Hayes

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Yiyecek-içecek endüstrisini ve özelliklerini tanır. 1͵4͵7͵9͵20 1͵2
2 Yiyecek-içecek hizmetlerinin kapsamını ve hizmet sunulan birimleri tanır. 10͵15͵17 1͵2
3 Yiyecek-içecek işletmelerinde kuruluş yeri seçimiyle ilgili ilkeleri tanır. 1͵2͵4͵7͵9͵20 1͵2
4 Yiyecek içecek birimlerinde dekorasyon ve dizayn ilkelerini tanır. 1͵4͵7͵10͵15͵17 1͵2
5 Menü kavramını ve menü türlerini tanır. 1͵7͵15͵17 1͵2
6 Menü planlaması ve dizaynıyla ilgili temel ilkeleri tanır 6͵7͵10͵15͵16͵17͵19 1͵2
7 Menü mühendisliği ilkelerini tanır. 6͵7͵10͵15͵16͵17͵19 1͵2
8 Menü kalemlerinin fiyatlandırılmasını tanır. 1͵2͵3͵4͵7͵9͵10 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 10 1 10
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 8 8
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 10 10
15 Son Sınav 1 1 1
100