Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TOT 103 Güz 3 3 4 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. İBRAHİM ÇAKAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrenci bu ders ile servis kapanış işlemleri, rezervasyon sistemleri oluşturabilme, servis öncesi işlemler, kasa işlemleri, salon yerleşim modüllerini alacaktır.
İçeriği Salonların yerleşimlerinin planlanması, rezervasyon alımı, servisin öncesi, servis ve sonrasındaki iş ve süreçlerin tanınması, kasa işlemleri kasanın kontrolü, salon ve kasanın kapanış işlemlerinin yapılmasına ilişkin bilgilerin öğrenciye kazandırılmasıdır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Salonların yerleşimlerini planlamak.
2 Rezervasyon sistemini oluşturmak
3 Servis öncesi ve servis sürecindeki işlemleri yürütmek
4 Kasa işlemleri ve takibini yapmak
5 Servis kapanış işlemlerini yapmak

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Restaurant salonlarını ve barın servis alanlarını düzenlemek Konu anlatımı
2 Ziyafet ve konferans salonlarını düzenlemek Konu anlatımı
3 Oda servisi sunulan mekanı düzenlemek, organize etmek Konu anlatımı
4 Teknik donanımları kontrol etmek, rezervasyon almak Konu anlatımı
5 Rezervasyon dağılımını kontrol etmek, diğer departmanları bilgilendirmek, salon hazırlık durumunu kontrol etmek Konu anlatımı
6 Servis öncesi toplantı yapmak, konukları karşılama, yerleştirme Konu anlatımı
7 Menü kartlarını sunmak, sipariş almak. Konu anlatımı
8 Ara sınav
9 Satış önerisinde bulunmak, konuk memnuniyetini sorgulamak. Konu anlatımı
10 Servis akışını düzenlemek, takip etmek, hesap tahsil ve takibini yapmak, konukları uğurlamak. Konu anlatımı
11 Adisyon açmak, hesap tahsil etmek, fatura kesmek, kapanış raporlarını almak ve ilgili birimleri bilgilendirmek. Konu anlatımı
12 Adisyonların açılıp açılmadığını kontrol etmek, adisyonlara ek ürün girişlerini ve takibini yapmak. Konu anlatımı
13 Ödeme işlemlerinin takibini yapmak. Konu anlatımı
14 Kapanış görev dağılımını yapmak. Konu anlatımı
15 Malzeme ve ekipmanların kontrolünü sağlamak. Son kontrolleri yapmak. Konu anlatımı
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitabı, diğer yardımcı kaynaklar

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Salonların yerleşimlerini planlamak. 1͵2͵3͵4͵5 1͵2
2 Rezervasyon sistemini oluşturmak 2͵3͵4͵6͵7͵8 1͵2
3 Servis öncesi ve servis sürecindeki işlemleri yürütmek 1͵2͵3͵4͵5͵6͵7͵8 1͵2
4 Kasa işlemleri ve takibini yapmak 6͵8 1͵2
5 Servis kapanış işlemlerini yapmak 2͵6͵8 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 6 84
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 3 3
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 1 4 4
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 1 1 1
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
15 Son Sınav 1 1 1
125