Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TOT-208 Bahar 3 0 3 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. İbrahim ÇAKAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrenci bu ders ile yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kavramını tanıma, satınalma, tesellüm, depolama, üretim, servis sürecine ait maliyet ve fiyatlamayı yapabilme, maliyet raporlarını oluşturma ve izleme konusunda bilgi alacaktır.
İçeriği Maliyet kavramı, reçetenin oluşturulması, satınalma, tesellüm, depolama, işlem ve hesaplarını izlem, fiyatlama, gelir gider ilişkisinin takibi, ve maliyet sapmalarının analizi yer almaktadır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
6 Maliyet sapmaları ve analizi
1 Maliyet ve gider kavramları
2 Standart reçete kullanımı
3 Satınalma tesellüm ve depolama
4 Fiyatlama
5 Gelir gider ilişkisinin takibi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Maliyet ve gider kavramları Konu anlatımı
2 Maliyet kavramını oluşturan unsurlar/çeşitlleri Konu anlatımı
3 Yiyecek içecek maliyeti Konu anlatımı
4 Satınalma ve tesellüm süreci Konu anlatımı
5 Depolama çeşitleri ve mal giriş çıkışı Konu anlatımı
6 Üretim Konu anlatımı
7 Servis Konu anlatımı
8 Ara sınav
9 Yiyecek fiyatının belirlenmesi Konu anlatımı
10 Yiyecek fiyatının belirlenmesi Konu anlatımı
11 Reçetenin oluşturulması Konu anlatımı
12 Hesap tahsili ve gelir kontrolü Konu anlatımı
13 Maliyet ve satışların analizi Konu anlatımı
14 Maliyet ve satışların analizi Konu anlatımı
15 Sapmalar Konu anlatımı
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
6 Maliyet sapmaları ve analizi 5͵7 1͵2
1 Maliyet ve gider kavramları 2͵3͵5͵7 1͵2
2 Standart reçete kullanımı 2͵3͵5͵7 1͵2
3 Satınalma tesellüm ve depolama 1͵2͵3͵5͵7 1͵2
4 Fiyatlama 1͵2͵3͵5͵7 1͵2
5 Gelir gider ilişkisinin takibi 1͵2͵3͵6 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 6 6
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 1 8 8
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 15 15
15 Son Sınav 1 1 1
125