Burs Öğrenim veya Katkı Kredisi Alan Öğrencilerin Dikkatine

BURS KREDİSİ?

Burs, memleket içinde yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaçlı öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amacıyla verilen karşılıksız paradır.

ÖĞRENİM KREDİSİ?

Öğrenim kredisi, memleket içinde yüksek öğrenim gören öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amacıyla verilen borç paradır. Öğrenim kredisi borcu, öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilmektedir..) 

KATKI KREDİSİ? 

Katkı kredisi, yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için belirlenen cari hizmet maliyeti karşılığı olarak Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına üniversite hesabına ödenen paradır. Katkı kredisi borcu; öğrencinin normal öğrenimi süresince öğrenci adına üniversite hesaplarına ödenen miktarlara Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilmektedir. 

ÖĞRENCİ BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ ALMAKTA İKEN DURUMLARINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK HALİNDE NELER YAPMASI GEREKİYOR? 

Öğrenci öğrenim durumunda veya adresinde meydana gelen değişikliği, değişikliği  izleyen 30 gün içinde Kuruma yazılı olarak bildirmek zorundadır. 

1-Öğretim Kurumundan Ayrılma veya Çıkarılma  Halinde Burs, Öğrenim veya Katkı   Kredisinin Kesilmesi 

Burs, öğrenim ve veya katkı kredisi almakta olan öğrenci,  öğretim kurumundan ayrıldığında veya herhangi bir nedenle çıkarıldığında, kredisi kesilir. Öğrenci bu durumunu Kuruma yazılı ve belge ile birlikte 30 gün içinde bildirmek zorundadır. 

Ancak, öğretim kurumundan ayrıldığı  veya çıkarıldığı tarihten  itibaren bir yıl içerisinde öğrenimine başlaması ve talebi halinde, kredisinin ödenmesine devam edilir. 

Öğrenci öğretim kurumundan ayrılması veya çıkartılması halinde Kuruma olan öğrenim veya katkı kredisi  borcunu ayrıldığı tarihten bir yıl sonra bir yıl içerisinde öder.

Örneğin:  

Öğrenci 23 Şubat 2006 günü öğretim kurumundan ayrılması  veya çıkartılsın,  bu öğrencinin kuruma olan öğrenim ve veya katkı kredisi borcunu  geri ödeme tarihi 1 Şubat 2007 olarak belirlenir.  

2-Vazgeçme Halinde 

Öğrenci burs, öğrenim ve veya katkı kredisi almaktan vazgeçtiğini Kuruma yazılı bildirmek zorundadır.  

Öğrenci vazgeçtiğinden vazgeçse dahi, bir daha burs, öğrenim ve veya katkı kredisi verilmez. 

3-İzin Alma veya Kayıt Dondurma halinde 

Öğretim Kurumunda sömestr usulü uygulayanlarda öğretim yılı başından itibaren en az iki yarıyıl, bir yıl esası uygulayanlarda ise en az  bir öğretim yılı izin alan veya kayıt donduran öğrencinin, 30 gün içinde bu  durumunu belgelendirip Kuruma bir dilekçe ile bildirmesi   halinde o öğretim yılı burs, öğrenim ve veya katkı kredisi ödenmez.

İzin alma veya kayıt dondurduğu sürenin sonunda öğretim kurumuna başladığını belgelendirip Kuruma bir dilekçe ile bildirmesi halinde burs, öğrenim ve veya katkı kredisi yeniden ödenmeye devam edilir. 

Burs, öğrenim ve veya katkı kredisi izin veya kayıt dondurma süresi kadar uzatılır.

4-Öğretim Kurumunu Değiştirme,  

Öğretim kurumunu değiştiren öğrenci bu durumunu 30 gün içinde Kuruma yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Yatay geçiş yapan öğrenci bir dilekçe ekinde yeni öğretim kurumuna ait kayıt oluş tarihini ve sınıfını gösterir öğrenci belgesini Kuruma göndermek zorundadır. 

Ara sınıf öğrencisi ise  bir dilekçe ekinde eski öğretim kurumundan ayrılış tarihini ve ayrıldığı tarihte bulunduğu SINIFI gösterir öğrenci belgesi ile yeni öğretim kurumundan alacağı kayıt oluş tarihi ve bulunduğu SINIFI gösterir öğrenci belgesini Kurumumuza göndermek zorundadır. 

Devam ettiği öğretim kurumunda bir yıldan fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara veren öğrencinin, yeni bir öğretim kurumuna kayıt olması halinde kredisi ödenmez.

Öğrenciye, öğrencilik hali devam etmek ve kredi almasına engel bir durumu olmamak koşuluyla, okuduğu öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar kredi verilir. Kredi almakta iken, devam ettiği öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin kredilerinin ödenmesine devam olunur. Ancak; öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin, önceki aldığı kredi süresi  ile yeni öğretim kurumunda verilecek kredi süresi toplamı, yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresinden fazla olamaz.

Öğretim kurumunu değiştiren öğrenci kredisini, değişikliği bildirdiği tarihi izleyen ödeme döneminden başlayarak alır.

5-Öğretim Kurumunun Kapatılması,  

Çeşitli nedenlerle en az bir öğretim yılı süre ile öğretime kapalı tutulan öğretim kurumlarındaki öğrencilerin burs, öğrenim ve veya katkı   kredileri, kapatılan süre kadar kesilir ve bu sürenin bitiminde kredisinin ödenmesine devam edilir. Öğrencinin öğretim kurumunun kapatılmasından dolayı ödenmeyen burs öğrenim ve veya katkı kredisi, kalan öğretim süresi kadar ödenir. 

Öğrenci öğretim kurumunun kapandığını belgelendirerek bir dilekçe ile Kuruma bildirmek zorundadır 

6-Kurum Yurtlarından Çıkarılma,  

Kurumun Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alan öğrencilerin burs öğrenim ve veya kredileri kesilir. Bir daha da geri ödenmez. 

7-Devamlı Gelirle Çalışma,  

Burs öğrenim ve veya katkı kredisi  alan öğrencilerden; en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri kesilir. 

Bu durumunu öğrenci çalışmaya başladığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde  Kuruma yazılı olarak bildirmek zorundadır, bildirmediği taktirde hakkında yalan beyan işlemi uygulanır.

8-Kesin Hükümle Mahkum Olma  

Taksirli suçlar hariç, tecil edilmiş olsa dahi kasıtlı bir suçtan haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı verilenlerin kredileri kesilir.

İRTİBAT

YURTKUR KREDİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

CEMAL GÜRSEL CAD NO 61

CEBECİ – ANKARA

TELEFON: 0312 363 87 70

2004-04-20 06:00:00
7967