Sınav Uygulama Kuralları
Sınav Uygulama Kuralları
MERSİN ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
SINAV UYGULAMA KURALLARI
- 1. Öğrenciler, sınavlarda öğrenci kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve sınav süresince masa üzerinde, gözetmenin kolayca görebileceği şekilde tutmak zorundadırlar. Söz konusu kart veya belgesi olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.
- 2. Öğrencilerin, sınav başlamadan en az on dakika önce, önceden belirlenmiş sınav salonunda hazır bulunmaları gerekir. Oturma düzeninin sağlanmasında gözetmenler yetkili ve sorumludurlar.
- 3. Gözetmenler, gerek sınav başlamadan önce gerekse sınav süresince, bir sebep göstermeksizin, öğrencilerin yerlerini değiştirebilir.
- 4. Sınavın başında öğrenciler “Sınav Yoklama Tutanağı”nı imzalarlar. Bu tutanakta imzası bulunanlar sınav kâğıdını teslim etmekle yükümlüdür.
- 5. Öğrenci; sınav kâğıdına, adını soyadını ve numarasını sınavın başlangıcında yazmak ve sınav kâğıdını imzalamak zorundadır.
- 6. Sınav süresince, öğretim elemanlarına, sorularda olabilecek baskı veya yazım hataları dışında soru sorulamaz.
- 7. Dersi veren öğretim üyesi tarafından farklı bir süre belirtilmediği takdirde sınavların ilk 15 dakikasında sınavdan çıkmak yasaktır.
- 8. Öğrencilerin sınavdan önce salona gelmeleri esas olmakla birlikte geçerli bir sebepten dolayı sınavların ilk 15 dakikası içinde sınav salonuna geç gelenler, sınava alınabilir. Sınav başladıktan sonra sınav salonundan şu ya da bu sebeple bir öğrenci çıkmışsa, 15 dakika geçmemiş olsa bile sınav salonuna öğrenci kesinlikle alınamaz.
- 9. Soruların dağıtılması sırasında sınav salonunda olan öğrenciler, sınava girmiş sayılır. O nedenle öğrencilerin Bütünleme sınavları dahil, sınava girip girmemek konusundaki kesin kararlarını daha önce vermiş olmaları gerekir.
- 10. Öğrenci sınav salonuna sınavda kullanması zorunlu tutulanların haricinde ders notu, sözlük, hesap makinesi, kitap gibi materyal getiremez. Buna rağmen getirilmişse mutlaka tahta önüne, kürsü üstleri gibi öğrenciden uzak yerlere bıraktırılmalı, öğrencinin oturduğu sırada, yanında veya masa gözlerinde bıraktırılmamalıdır.
- 11. Sınav süresince cep telefonlarının açık tutulması ve kapalı olsa dahi sıra üzerinde bulundurulması yasaktır. Sınav esnasında açık iletişim aracının tespit edilmesi durumunda, gözetmenler tarafından tutanak tutularak kopya işlemi yapılacaktır.
- 12. Sınavını tamamlayarak sınav evrakını gözetmene teslim eden öğrenci, tekrar sırasına dönmeden sınav salonundan çıkacaktır. Sınavını bu şekilde bitiren öğrenci, “çantam, kitabım, montum kaldı” gibi isteklerde bulunarak sınav tamamen bitmeden tekrar sırasına dönemez ve sınav salonuna giremez.
- 13. Sıra, duvar vb. zeminler üzerindeki sınavla ilgili yazılardan ve sıra altındaki ve etrafındaki belgelerden sırada oturan öğrenci sorumludur. Öğrenci sınava başlamadan önce sırasını kontrol etmeli, böyle bir durum varsa bu yazıları silmeli ve sınav başlamadan önce gözetmeni bilgilendirmelidir.
- 14. Sınav süresince ve sınav kâğıdının teslimi sırasında her öğrenci kendi sınav kâğıdını diğer öğrenciler tarafından görülmeyecek şekilde tutmalıdır.
- 15. Sınavı bitiren öğrencilerin koridorda beklemeleri, diğer sınav salonlarına girmeleri ve sınavı devam eden öğrenciler ile konuşma ve işaretleşmeleri yasaktır.
- 16. Dersin öğretim üyesi veya onun adına yetkili öğretim elemanı sınavda bulunmakla ve sınav salonlarını dolaşarak kuralların gerçekleştirildiğini kontrol etmekle mükelleftir. Sınavın uygulanmasına ilişkin kuralları ise gözetmenler yerine getirir. Gözetmen sınavın başlamasından en az 10 dk. önce sınav salonunda hazır bulunur.
- 17. Gözetmen, öğrencinin sınav kâğıdını teslim anında kontrol ederek almalıdır.
- 18. Gözetmenler sınav evrakını saymak ve kontrol etmek zorundadır.
- 19. Gözetmenler sınav yoklama kâğıdını da imzalayarak bu kâğıtla birlikte sınav evrakını dersin öğretim üyesine ya da yetkili öğretim elemanına teslim ederek görevini tamamlar.
- 20. Sınava ait cevap anahtarı ilgili Öğretim Üyesi/Elemanı tarafından ofis kapılarına sınav günü dahil olmak üzere bir gün süre ile asılır.
- 21. Sınav salonunda görevli bulunan öğretim elemanları sınav kurallarını, düzenini ve işleyişini bozan, sınavın yapılmasını uzun veya kısa süre engelleyen, sınav görevlilerine hakaret eden, sınav salonunu kendilerine duyurulan süreden önce terk eden, sınav görevlilerinin sınavla ilgili düzenlemelerini reddeden öğrencileri bir tutanakla haklarında işlem yapılmak üzere idareye bildirir.
- 22. Sınav salonunda bulunan gözetmenler, kopya konusunda şüpheye düşmeleri durumunda, kopya çeken, kopya çekmeye girişen ya da kopya veren öğrenciler hakkında isimlerini belirterek tutanak tuttuktan sonra bu tutanağı imzalayıp, usulünce dersin öğretim üyesine bildirirler.
- 23. Öğrencilerin sınav süresince konuşmaları, birbirlerinden kalem, silgi, hesap makinesi, grafik tablosu vb. malzeme istemeleri yasaktır. Gözetmenler, bu tür hareketleri kopya çekmeye veya vermeye girişim olarak değerlendirir, işlem yaparlar.
- 24. Sınav süresince öğrencilerin, düzgün oturmaları ve çevreye bakmamaları gerekir. Sınav salonunda bulunan gözetmenler bu konuda öğrenciyi uyarabilirler. Uyarılar dikkate alınmadığında kopya işlemi yapılır.
- 25. Sınav salonunda görevli bulunan öğretim elemanları kopya çeken öğrencileri tutanak düzenleyerek sınav salonundan çıkarırlar. Bu kişiler hakkında ayrıca idari işlem yapılır.
- 26. Sınavlarda kopya çekilmesine veya her ne şekilde olursa olsun kopya girişiminde bulunulmasına izin verilmez. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği “sınavlarda kopya yapmak veya yaptırmak veya bunlara teşebbüs etmek” suçunu “yükseköğretim kurumundan bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma” cezasıyla cezalandırmaktadır. Ayrıca kopya yapan, yaptıran veya teşebbüs eden girdiği sınavdan başarısız sayılır, bu sınavdan sonra girdiği cezalı olduğu dönemdeki diğer tüm sınavları da iptal edilir. Aynı yönetmeliğe göre, “kendi yerine başkasını sınava sokmak” suçu ise “Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını” gerektirmektedir ve yerine sınava giren kişi hakkında da soruşturma açılır.
2- Bölüm Sınav Tutanağı İçin Tıklayınız
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA
………..-..………Eğitim-Öğretim yılı ……… Dönemi ………………………………. dersi ……………………………………… sınavında ………….. no’lu derslikte Lisans Programı ………Sınıf……………………numaralı …………………………………… isimli öğrenci, ‘Sınav Uygulama Kuralları’ uyarınca aşağıda detaylı olarak belirtilen gerekçe nedeni ile hakkında işlem yapılmak üzere uyarılmıştır.
Gereğini bilgilerinize sunarım.
| Sınav Gözetmeni 1
| Sınav Gözetmeni 2
| Öğretim Üyesi |
Adı, Soyadı
|
|
|
|
İmza
|
|
|
|
Tarih
|
|
|
|
AÇIKLAMA:
O Sınav kurallarını, düzenini ve işleyişini bozmak,
O Sınavın yapılmasını uzun veya kısa süre engellemek,
O Sınav görevlilerine hakaret etmek,
O Sınav salonunu kendilerine duyurulan süreden önce terk etmek,
O Sınav görevlilerinin sınavla ilgili düzenlemelerini reddetmek.
Detaylı Anlatım: