Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GENEL MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ203 Güz 0 4 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd.Doç.Dr. Salih AKSAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Mikrobiyoloji laboratuarında çalışma koşullarının sağlanması, mikrobiyolojik analiz için besiyeri hazırlama, mikrobiyolojik sayım, görüntüleme, izolasyon tekniklerinin öğretilmesi ve mikrobiyoloji laboratuar uygulama becerisinin geliştirilmesi.
İçeriği Mikrobiyoloji laboratuarının tanıtımı, laboratuarda uyulması gereken kurallar, aseptik teknik, sterilizasyon teknikleri, katı /sıvı besiyeri hazırlama, mikroskop kullanımı, mikrobiyal boyama teknikleri, Kültürel sayım teknikleri, mikroskobik sayım teknikleri, Tek koloni düşürme, İzolasyon, seçici/ayırt edici besiyerleri, bakterilerin gelişim evreleri, D, Z değeri ve TÖS (Termal Ölüm Süresi) belirlenmesi.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli
2 Öğrenciler laboratuvar çalışmalarını yazılı olarak raporlandırıp sunabilmeli
3 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli
4 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Laboratuvarda uyulması gereken çalışma kuralları Laboratuvarda kullanılan genel araç ve gereçlerin tanıtımı Aseptik teknik Anlatım, tartışma, uygulama
2 Sterilizasyon teknikleri Besiyeri çeşitleri Katı/sıvı besiyeri hazırlama Anlatım, tartışma, uygulama
3 İnokulum, İnokulasyon Kültür hazırlama, Katı ortamdan sıvı ortama aktarma/çoğaltma Sıvı ortamdan katı ortama aktarma (yatık agar, dik agar) Anlatım, tartışma, uygulama
4 Mikroskop tanıtımı ve görüntü bulma Preparat hazırlama Anlatım, tartışma, uygulama
5 Bakteri morfolojisi (basit boyama) Gram boyama Spor boyama Anlatım, tartışma, uygulama
6 Kültürel sayım teknikleri (yayma plak tekniği) Anlatım, tartışma, uygulama
7 Kültürel sayım teknikleri (dökme plak tekniği) Anlatım, tartışma, uygulama
8 Kültürel yöntemle Maya ve Küf sayımı Anlatım, tartışma, uygulama
9 Direk mikroskobik sayım teknikleri (Breed, Howard, Thoma lamı) Anlatım, tartışma, uygulama
10 Diğer sayım yöntemleri (spektrofotometrik, yaş/kuru ağırlık, vb.) Anlatım, tartışma, uygulama
11 Arasınav Yazılı sınav
12 Bakterilerin gelişim evrelerinin belirlenmesi Spesifik üreme katsayısının hesaplanması Anlatım, tartışma, uygulama
13 Mikroorganizmların D-Değeri ve Z-Değeri hesaplamaları Mikroorganizmaların TÖS eğrisinin belirlenmesi Anlatım, tartışma, uygulama
14 Tek koloni düşürme, çizim teknikleri, izolasyon Anlatım, tartışma, uygulama
15 Anlatım, tartışma, uygulama
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Temiz, A. “Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri”. 1996.
2 3. Özçelik, S. “Genel Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kılavuzu”. 2010. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayın No:1. Isparta.
3 4. Güven, S., Demirel, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar kılavuzu. 2007. ÇOMU Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayın no:2.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.05 6 1. Kısa Sınav
4 0.15 11 1. Laboratuar

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli 1͵2͵3͵4
2 Öğrenciler laboratuvar çalışmalarını yazılı olarak raporlandırıp sunabilmeli 1͵2͵3͵4
3 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli 1͵2͵3͵4
4 Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 1 4 4
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
15 Son Sınav 1 1 1
140