Ders Bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ203 | Güz | 0 | 4 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd.Doç.Dr. Salih AKSAY |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Mikrobiyoloji laboratuarında çalışma koşullarının sağlanması, mikrobiyolojik analiz için besiyeri hazırlama, mikrobiyolojik sayım, görüntüleme, izolasyon tekniklerinin öğretilmesi ve mikrobiyoloji laboratuar uygulama becerisinin geliştirilmesi. |
İçeriği | Mikrobiyoloji laboratuarının tanıtımı, laboratuarda uyulması gereken kurallar, aseptik teknik, sterilizasyon teknikleri, katı /sıvı besiyeri hazırlama, mikroskop kullanımı, mikrobiyal boyama teknikleri, Kültürel sayım teknikleri, mikroskobik sayım teknikleri, Tek koloni düşürme, İzolasyon, seçici/ayırt edici besiyerleri, bakterilerin gelişim evreleri, D, Z değeri ve TÖS (Termal Ölüm Süresi) belirlenmesi. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli |
2 | Öğrenciler laboratuvar çalışmalarını yazılı olarak raporlandırıp sunabilmeli |
3 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli |
4 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Laboratuvarda uyulması gereken çalışma kuralları Laboratuvarda kullanılan genel araç ve gereçlerin tanıtımı Aseptik teknik | Anlatım, tartışma, uygulama |
2 | Sterilizasyon teknikleri Besiyeri çeşitleri Katı/sıvı besiyeri hazırlama | Anlatım, tartışma, uygulama |
3 | İnokulum, İnokulasyon Kültür hazırlama, Katı ortamdan sıvı ortama aktarma/çoğaltma Sıvı ortamdan katı ortama aktarma (yatık agar, dik agar) | Anlatım, tartışma, uygulama |
4 | Mikroskop tanıtımı ve görüntü bulma Preparat hazırlama | Anlatım, tartışma, uygulama |
5 | Bakteri morfolojisi (basit boyama) Gram boyama Spor boyama | Anlatım, tartışma, uygulama |
6 | Kültürel sayım teknikleri (yayma plak tekniği) | Anlatım, tartışma, uygulama |
7 | Kültürel sayım teknikleri (dökme plak tekniği) | Anlatım, tartışma, uygulama |
8 | Kültürel yöntemle Maya ve Küf sayımı | Anlatım, tartışma, uygulama |
9 | Direk mikroskobik sayım teknikleri (Breed, Howard, Thoma lamı) | Anlatım, tartışma, uygulama |
10 | Diğer sayım yöntemleri (spektrofotometrik, yaş/kuru ağırlık, vb.) | Anlatım, tartışma, uygulama |
11 | Arasınav | Yazılı sınav |
12 | Bakterilerin gelişim evrelerinin belirlenmesi Spesifik üreme katsayısının hesaplanması | Anlatım, tartışma, uygulama |
13 | Mikroorganizmların D-Değeri ve Z-Değeri hesaplamaları Mikroorganizmaların TÖS eğrisinin belirlenmesi | Anlatım, tartışma, uygulama |
14 | Tek koloni düşürme, çizim teknikleri, izolasyon | Anlatım, tartışma, uygulama |
15 | Anlatım, tartışma, uygulama | |
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Temiz, A. “Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri”. 1996. | ||
2 | 3. Özçelik, S. “Genel Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kılavuzu”. 2010. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayın No:1. Isparta. | ||
3 | 4. Güven, S., Demirel, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar kılavuzu. 2007. ÇOMU Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayın no:2. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.05 | 6 | 1. Kısa Sınav |
4 | 0.15 | 11 | 1. Laboratuar |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli | 1͵2͵3͵4 | |
2 | Öğrenciler laboratuvar çalışmalarını yazılı olarak raporlandırıp sunabilmeli | 1͵2͵3͵4 | |
3 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli | 1͵2͵3͵4 | |
4 | Öğrenci temel mikrobiyal teknikleri kullanarak bireysel ve grup çalışmalarıyla mikroorganizma gruplarını tanıyabilmeli, beslenme ve gelişme özelliklerini belirleyebilmeli | 1͵2͵3͵4 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 1 | 4 | 4 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
140 |