Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA PROSES TASARIMI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ402 Bahar 3 4 5 8
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Mühendislik Ekonomisi dersini alması önerilir.
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. H. İbrahim EKİZ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Proses Tasarımı dersinde öğrencilerin daha önce aldıkları derslerle ilgili bilgilerini kullanarak tasarım becerilerini geliştirmeleri ve meslek uygulamalarına hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin edinmiş oldukları bilgi ve becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmeleri ve gıda endüstrisinden verilen projelerle desteklenmektedir.
İçeriği Gıda mühendisliğinin uygulaması olan alanlarda gerekli pazar araştırmasını yaparak ürün ve üretim yönteminin seçilmesi. Üretim yapılacak yerin seçimi, fabrika yerleşiminin belirlenmesi. Madde ve enerji denklikleri ve kütle transferi konularında temel bilgilerin tekrarı ve uygulama üzerinde çalışmalar. Üretimle ilgili kapasite, sermaye yatırımı,giderler ve maliyetlerin belirlenmesi. Paranın değeri karlılık ve amortisman hesapları. Gıda endüstrisinden seçilen bir örnek üzerinden bu ders anlatılmakta ve öğretilenler öğrenciler gruplandırılarak, her grup için gıda endüstrisinden seçilen farklı bir proses uygulama saatlerinde projelendirilmektedir

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda işlenmesindeki teknik ve işletme ile ilgili bilgi sahibi olma
2 Rapor hazırlama sırasında yazma, düzenleme, revize etme ve kritize etme özelliği kazanabilme
3 Hazırladığı raporları sunabilme
4 Mantıksal bir sırayla birbirine bağlı temel işlemlerin düzenlenerek etkin gıda mühendisliği süreci oluşturabilme
5 Gıda proses endüstrisinde kullanılan cihazların boyutlandırılması, üretildiği malzemesi, sabit ve işletme masrafları tespit edebilme
6 Gıda mühendisliği sürecinin karlılığının değerlendirilmesi
7 Etik kararlar verilebilmesi
9 Gıda mühendisliği süreç tasarımına çevre ve gıda güvenliği açısından bakabilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları, sistem akım şemaları
2 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme, ön tasarım, detaylı tahmin tasarımı, detaylı tasarım, süreç belirlemede farklı yöntemlerin karşılaştırılması
3 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme, ön tasarım, detaylı tahmin tasarımı, detaylı tasarım, süreç belirlemede farklı yöntemlerin karşılaştırılması
4 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme, ön tasarım, detaylı tahmin tasarımı, detaylı tasarım, süreç belirlemede farklı yöntemlerin karşılaştırılması
5 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme, ön tasarım, detaylı tahmin tasarımı, detaylı tasarım, süreç belirlemede farklı yöntemlerin karşılaştırılması
6 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular; fabrikanın yeri, fabrikanın yerleşimi, ekipmanlar ve kontrol cihazları, yan gereksinimler, yapı ile ilgili özellikler, depolama, fabrika içi taşıma sistemleri, atık arıtma yöntemleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, patentler
7 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular; fabrikanın yeri, fabrikanın yerleşimi, ekipmanlar ve kontrol cihazları, yan gereksinimler, yapı ile ilgili özellikler, depolama, fabrika içi taşıma sistemleri, atık arıtma yöntemleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, patentler
8 1. Ara sınav
9 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular; fabrikanın yeri, fabrikanın yerleşimi, ekipmanlar ve kontrol cihazları, yan gereksinimler, yapı ile ilgili özellikler, depolama, fabrika içi taşıma sistemleri, atık arıtma yöntemleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, patentler
10 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular; fabrikanın yeri, fabrikanın yerleşimi, ekipmanlar ve kontrol cihazları, yan gereksinimler, yapı ile ilgili özellikler, depolama, fabrika içi taşıma sistemleri, atık arıtma yöntemleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, patentler, Ara Uygulama
11 Rapor sunumları
12 Mühendislik ekonomisinin prensipleri nakit akışı, sermaye yatırımının tahmini, sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi, maliyet endeksleri
13 Mühendislik ekonomisinin prensipleri nakit akışı, sermaye yatırımının tahmini, sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi, maliyet endeksleri
14 Mühendislik ekonomisinin prensipleri nakit akışı, sermaye yatırımının tahmini, sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi, maliyet endeksleri
15 Mühendislik ekonomisinin prensipleri nakit akışı, sermaye yatırımının tahmini, sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi, maliyet endeksleri, Son Proje
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Zacharias B. Maroulis and George D. Saravacos Food Process Design Marcel Dekker 2003
2 Peters, M.S. and Timmerhaus, K.D., Plant Design and Economics for Chemical Engineering, McGraw-Hill International Editions, 1991
3 Gıda sanayi ile ilgili kitaplar, makale ve bildiriler, yapılan projeler ve tezler, ve gıda sanayi ekonomik değerlendirme raporları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.02 1 1. Ara Sınav
2 0.35 5 Son Sınav
3 0.03 2 1. Ara Uygulama
4 0.03 2 2. Ara Uygulama
5 0.03 2 3. Ara Uygulama
6 0.03 2 4. Ara Uygulama
7 0.03 2 5. Ara Uygulama
8 0.03 2 6. Ara Uygulama
9 0.03 2 7. Ara Uygulama
10 0.03 2 8. Ara Uygulama
11 0.03 2 9. Ara Uygulama
12 0.03 2 10. Ara Uygulama
13 0.33 10 Son Proje

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda işlenmesindeki teknik ve işletme ile ilgili bilgi sahibi olma 3͵4͵5͵6͵7͵8͵9͵10͵11
2 Rapor hazırlama sırasında yazma, düzenleme, revize etme ve kritize etme özelliği kazanabilme
3 Hazırladığı raporları sunabilme 7͵8
4 Mantıksal bir sırayla birbirine bağlı temel işlemlerin düzenlenerek etkin gıda mühendisliği süreci oluşturabilme 6
5 Gıda proses endüstrisinde kullanılan cihazların boyutlandırılması, üretildiği malzemesi, sabit ve işletme masrafları tespit edebilme 3͵4͵10
6 Gıda mühendisliği sürecinin karlılığının değerlendirilmesi 10
7 Etik kararlar verilebilmesi 9
9 Gıda mühendisliği süreç tasarımına çevre ve gıda güvenliği açısından bakabilme

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 7 98
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 3 3
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 12 1 12
11 Ara Uygulama 10 2 20
12 Son Proje 1 6 6
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 8 8
15 Son Sınav 1 5 5
240