Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA TEKNOLOJİSİ IV
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ418 Bahar 0 4 2 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd.Doç.Dr. Salih AKSAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bitkisel ve hayvansal gıda örneklerinin üretim teknolojileri ve kalite özelliklerinin belirlenmesine yönelik uygulamaların öğrenilmesi
İçeriği Konserve üretimi, meyve suyu durultma işlemi, ekmek üretimi, yemeklik yağ analizleri, yoğurt üretimi, peynir üretimi, dondurma üretimi, sucuk üretimi, şarap üretimi, turşu üretimi, salamura zeytin üretimi

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Farklı meyve ve sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması
2 Farklı süt ürünlerini ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması
3 Fermente gıda ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması
4 Unlu mamüller üretim teknolojilerinin kavranması

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Şarap üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
2 Turşu üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
3 Salamura zeytin üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
4 Sirke üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
5 Sucuk üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
6 Ekmek üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
7 Peynir üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
8 Yoğurt üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
9 Dondurma üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
10 Arasınav Yazılı sınav
11 Sebze ve meyve konservesi üretimi Anlatım, tartışma, uygulama
12 Meyve suyu depiktinizasyon ve durultması Anlatım, tartışma, uygulama
13 Yemeklik yağ analizleri Anlatım, tartışma, uygulama
14 Seminer sunumu, duyusal değerlendirme Anlatım, tartışma, uygulama
15
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu, B., Acar, J. 1986. “Meyve ve zebze işleme teknolojisi” Güven Yay. San.ç Tc.Ltd. Şti. Ankara.
2 Cemeroğlu, B. 1992. “Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metodları” Biltav yayınları, Ankara.
3 Ekşi, A. 1988. “Meyve suyu durultma tekniği” Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 9 Ankara.
4 Canbaş, A. 1992. “Şarap Teknolojisi” Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ders notları, Adana.
5 Üçüncü, M. 2010. “Süt ve mamülleri teknolojisi” İzmir.
6 Öztan, A. 2005. “Et Bilimi ve Teknolojisi” filiz matbaacılık, Ankara.
7 Aktan,N. Kalkan, H. 1998. ”Sirke Teknolojisi” Ege Üniversitesi basımevi, İzmir.
8 Aktan,N., Yücel, U., Kalkan, H. 1998. “Turşu teknolojisi” Ege Ün. Ege Meslek Yüksek okulu Yayınları No:23. İzmir.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.15 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.05 13 Dönem Ödevi
4 0.05 12 Seminer
5 0.05 6 1. Kısa Sınav
6 0.1 11 1. Laboratuar

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Farklı meyve ve sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması 3͵4͵5͵6͵7 1͵2͵3͵4͵5͵6
2 Farklı süt ürünlerini ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması 3͵4͵5͵6͵7 1͵2͵3͵4͵5͵6
3 Fermente gıda ürünlerinin üretim teknolojilerinin kavranması 3͵4͵5͵6͵7 1͵2͵3͵4͵5͵6
4 Unlu mamüller üretim teknolojilerinin kavranması 3͵4͵5͵6͵7 1͵2͵3͵4͵5͵6

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 5 5
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 8 1 8
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
7 Ara Sınav 1 2 2
8 Kısa Sınav 1 1 1
9 Ödev 1 7 7
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 2 2
125