Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GENEL MİKROBİYOLOJİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ201 Güz 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Mikroorganizmaların genel özellikleri, mikrobiyal metabolizma, gelişme koşulları, mikroorganizmaların sayımı, izolasyonu konularında öğrenciye bilgi kazandırılması.
İçeriği Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virus, vd.) özellikleri, besin ihtiyaçları, gelişme ihtiyaçları, mikrobiyal metabolizma ve mikrobiyolojik sayım teknikleri.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mühendislik problemlerini tanımlama ve çözme becerilerinde temel oluşturacak mikrobiyolojik canlıları tanımalı ve hücresel özelliklerini bilmeli
2 Mikrobiyoloji konusunda bir çalışmayı uygun terminolojiyi kullanarak yazılı olarak ifade edebilmeli
3 Mikroorganizmaların besin ihtiyaçları hakında bilgi.
4 Mikrobiyal metabolizma hakkında bilgi.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrobiyolojinin önemi, tarihçesi, taksonomi. Anlatım, tartışma
2 Eukaryot/Prokaryot hücrelerin özellikleri, Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi Anlatım, tartışma
3 Bakterilerin genel özellikleri, morfolojisi, bakterilerde üreme Anlatım, tartışma
4 Mayalar; genel özellikleri ve üreme Anlatım, tartışma
5 Küf mantarları; genel özellikleri ve üreme Anlatım, tartışma
6 Virüsler; genel özellikleri ve çoğalmaları Anlatım, tartışma
7 Algler, Protozoalar Anlatım, tartışma
8 Mikroorganizmaların besin ihtiyaçları Anlatım, tartışma
9 Mikroorganizmaların aktivitelerine etkili faktörler Anlatım, tartışma
10 Arasınav Yazılı sınav
11 Mikrobiyal üreme ve gelişimin kontrol altına alınması Anlatım, tartışma
12 Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler Anlatım, tartışma
13 Mikrobiyal metabolizma ve kontrolu Anlatım, tartışma
14 Mikrobiyal sayım teknikleri, izolasyon ve tanımlama Anlatım, tartışma
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Arda, M. “Temel Mikrobiyoloji”. 2006. Medisan Yayınevi. Ankara
2 Özçelik, S. “Genel Mikrobiyoloji”. 2010. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayın No:1. Isparta
3 Güven, S., Demirel, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar kılavuzu. 2007. ÇOMU Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayın no:2

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.1 3 1. Ödev
4 0.1 12 Seminer

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mühendislik problemlerini tanımlama ve çözme becerilerinde temel oluşturacak mikrobiyolojik canlıları tanımalı ve hücresel özelliklerini bilmeli 1͵2͵3͵4
2 Mikrobiyoloji konusunda bir çalışmayı uygun terminolojiyi kullanarak yazılı olarak ifade edebilmeli 1͵2͵3͵4
3 Mikroorganizmaların besin ihtiyaçları hakında bilgi. 1͵2͵3͵4
4 Mikrobiyal metabolizma hakkında bilgi. 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 8 8
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 7 7
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 2 2
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
15 Son Sınav 1 1 1
80