Ders Bilgileri
GIDA KATKI MADDELERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ415 | Güz | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin özellikleri ve işlevlerinin anlaşılması. Mevzuat hakkında bilgi verme. Gıda katkı maddelerinin kullanım alanları ve endüstriyel uygulamalar hakkında bilgi verme. |
İçeriği | Gıda katkı maddelerinin tanımı, sınıflandırılması, Koruyucu yasa ve organizasyonlar, Türk-Gıda katkı maddeleri yönetmeliği, antimikrobiyal katkı maddeleri, Antioksidanlar, Renk maddeleri, Tat-koku ajanları, Kalorisiz ve düşük kalorili tatlandırıcılar, stabilizatörler, emülgatörler, Gıda islemede kullanılan fosfatlar, Asitler ve bazlar, Kekleşmeyi engelleyiciler, durultucular, Ağartıcılar, Gazlar ve propellantlar, gıdalarda yer alan doğal toksik maddeler, Gıdalara isteğe bağlı katılanlar ve bulaşanlar. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler, gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bilgileri, katkı maddelerinin sınıflarını ve ne amaçla kullanıldığı ile ilgili bilgileri kavrayabilmelidir. |
2 | Öğrenciler, gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bilgileri, katkı maddelerinin sınıflarını ve ne amaçla kullanıldığı ile ilgili bilgileri kavrayabilmelidir. |
3 | Öğrenciler, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan bilgileri kavrayıp hangi gıda ürününde hangi katkı maddesinin hangi miktarlarda kullanılabileceği ile ilgili bilgiyi rahatlıkla belirleyebilmelidir. |
4 | Öğrenciler, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan bilgileri kavrayıp hangi gıda ürününde hangi katkı maddesinin hangi miktarlarda kullanılabileceği ile ilgili bilgiyi rahatlıkla belirleyebilmelidir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımlanması ve sınıflandırılması | |
2 | Koruyucu yasalar ve organizasyonlar | |
3 | Türk-Gıda katkı maddeleri yönetmeliği | |
4 | Antimikrobiyel katkı maddeleri | |
5 | Antioksidanlar | |
6 | Renk maddeleri | |
7 | Tat ve koku ajanları | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Kalorisiz ve düşük kalorili tatlandırıcılar | |
10 | Stabilizatörler ve emülgatörler | |
11 | Gıda işlemede kullanılan fosfatlar, asitler ve bazlar | |
12 | Kekleşmeyi engelliyiciler, durultucular, ağartıcılar, gazlar ve propellantlar | |
13 | Gıdalarda yer alan doğal toksit maddeler | |
15 | ||
14 | Gıdalarda isteğe bağlı katılanlar ve bulaşanlar | |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gıda Katkı Maddeleri, editör: Tomris Altuğ, Meta Basım, 2009, İzmir |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler, gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bilgileri, katkı maddelerinin sınıflarını ve ne amaçla kullanıldığı ile ilgili bilgileri kavrayabilmelidir. | 1 | 1͵2 |
2 | Öğrenciler, gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bilgileri, katkı maddelerinin sınıflarını ve ne amaçla kullanıldığı ile ilgili bilgileri kavrayabilmelidir. | 1 | 1͵2 |
3 | Öğrenciler, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan bilgileri kavrayıp hangi gıda ürününde hangi katkı maddesinin hangi miktarlarda kullanılabileceği ile ilgili bilgiyi rahatlıkla belirleyebilmelidir. | 11 | 1͵2 |
4 | Öğrenciler, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan bilgileri kavrayıp hangi gıda ürününde hangi katkı maddesinin hangi miktarlarda kullanılabileceği ile ilgili bilgiyi rahatlıkla belirleyebilmelidir. | 11 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 5 | 2 | 10 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
7 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 5 | 1 | 5 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 5 | 5 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
80 |