Ders Bilgileri
GIDA BİYOKİMYASI | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ305 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Doç. Dr. Sedat SAYAR |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Temel gıda bileşenlerinin metabolizması ve metabolik enerjiye dönüşümü; gıda bileşenlerinin beslenme sağlığı ve gelişim açısından önemi ve gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen temel biyokimyasal tepkimelerin incelenmesi. |
İçeriği | Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri, biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizma, karbonhidrat, protein ve yağların metabolizması, genetik bilgi aktarımı, protein sentezi |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli |
4 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli |
4 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli |
5 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler | Anlatım, tartışma |
2 | Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler | Anlatım, tartışma |
3 | Biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizmaya genel bir bakış | Anlatım, tartışma |
4 | Karbonhidratların metabolizması, glikolizis, sitrik asit döngüsü | Anlatım, tartışma |
5 | Oksidatif fosforilasyon, pentoz fosfat metabolik yolu | Anlatım, tartışma |
6 | Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi | Anlatım, tartışma |
7 | 1. Arasınav | Yazılı sınav |
8 | Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi | Anlatım, tartışma |
9 | Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi | Anlatım, tartışma |
10 | Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi | Anlatım, tartışma |
11 | Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu, Ödev | Anlatım, tartışma |
12 | Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu | Anlatım, tartışma |
13 | 2. Arasınav | Yazılı sınav |
14 | DNA replikasyonu | Anlatım, tartışma |
15 | Dersin değerlendirilmesi | Anlatım, tartışma, anket |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. | ||
2 | Stryer, L. 1995. Biochemistry. New York: W.H. Freeman, 4th ed. | ||
3 | Alais, C., Alais, C., Linden, G. 1991. Food biochemistry. New York: Ellis Horwood. | ||
4 | Eskin, M. (Edt.). 1990. Biochemistry of foods. NewYork: Academic, 2th ed. | ||
5 | Gözükara, E. M. 1997. Biyokimya. İstanbul: Nobel, 3.bsk., 2 cilt. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
2 | 0.17 | 1 | 1. Ara Sınav |
3 | 0.17 | 1 | 2. Ara Sınav |
4 | 0.06 | 3 | 1. Ödev |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli | 1 | 1͵2͵3͵4 |
4 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli | 1 | 1͵2͵3͵4 |
4 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli | 1 | 1͵2͵3͵4 |
5 | Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli | 1 | 1͵2͵3͵4 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 4 | 4 | 16 |
4 | Belge/bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
7 | Ara Sınav | 2 | 2 | 4 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 4 | 4 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 2 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
80 |