Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA BİYOKİMYASI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ305 Güz 2 0 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç. Dr. Sedat SAYAR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Temel gıda bileşenlerinin metabolizması ve metabolik enerjiye dönüşümü; gıda bileşenlerinin beslenme sağlığı ve gelişim açısından önemi ve gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen temel biyokimyasal tepkimelerin incelenmesi.
İçeriği Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri, biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizma, karbonhidrat, protein ve yağların metabolizması, genetik bilgi aktarımı, protein sentezi

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli
4 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli
4 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli
5 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler Anlatım, tartışma
2 Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler Anlatım, tartışma
3 Biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizmaya genel bir bakış Anlatım, tartışma
4 Karbonhidratların metabolizması, glikolizis, sitrik asit döngüsü Anlatım, tartışma
5 Oksidatif fosforilasyon, pentoz fosfat metabolik yolu Anlatım, tartışma
6 Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi Anlatım, tartışma
7 1. Arasınav Yazılı sınav
8 Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi Anlatım, tartışma
9 Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi Anlatım, tartışma
10 Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi Anlatım, tartışma
11 Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu, Ödev Anlatım, tartışma
12 Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu Anlatım, tartışma
13 2. Arasınav Yazılı sınav
14 DNA replikasyonu Anlatım, tartışma
15 Dersin değerlendirilmesi Anlatım, tartışma, anket
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
2 Stryer, L. 1995. Biochemistry. New York: W.H. Freeman, 4th ed.
3 Alais, C., Alais, C., Linden, G. 1991. Food biochemistry. New York: Ellis Horwood.
4 Eskin, M. (Edt.). 1990. Biochemistry of foods. NewYork: Academic, 2th ed.
5 Gözükara, E. M. 1997. Biyokimya. İstanbul: Nobel, 3.bsk., 2 cilt.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.6 5 Son Sınav
2 0.17 1 1. Ara Sınav
3 0.17 1 2. Ara Sınav
4 0.06 3 1. Ödev

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli 1 1͵2͵3͵4
4 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli 1 1͵2͵3͵4
4 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli 1 1͵2͵3͵4
5 Öğrenciler, mühendislik problemlerinin incelenmesi için gerekli veri toplama ve bu verileri yorumlama sırasında gerekli olan gıda maddelerinin temel bileşim ögelerinin metabolizması, besin maddelerinin enerjiye dönüşümü, genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonu, canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini kavrayabilmeli 1 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 4 4 16
4 Belge/bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 2 4 8
7 Ara Sınav 2 2 4
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 4 4
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 2 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
15 Son Sınav 1 2 2
80