Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

FOOD PROCESSING APPLICATIONS
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ451 Güz 3 0 3 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç. Dr. Aylin ALTAN METE
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda prosesleri sırasında uygulanan işlemlerin proses üzerine etkilerinin incelenmesi ve yeni prosesler tasarımı açısından öğrencilere bir temel ve bakış açısı verilmesi
İçeriği Farklı proseslerin gıda ürünleri üzerine etkileri, ısıl işlemler (haşlama, pastörizasyon ve sterilizasyon), evaporasyon, ekstrüzyon ve kurutma, fırınlama ve kızartma işlemleri, konserve ve aseptik proses uygulamaları, yeni-özgün teknolojiler (mikrodalga, radyon-frekans, ohmik ve infrared ısıtma, ultaviyole, vurgulu elektriksel alan ve yüksek basınç uygulamaları) ve gıda proseslerinde kullanımları

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda proseslerine uygulanan işlemlerin gıda ürünlerine olan etkilerini tanır
2 Konserveleme ve asptik proses ısıl işlemlerinin incelenerek pastörizasyon, sterilizasyon ve ticari sterilizasyon kavramlarını açıklar
3 Yeni-özgün teknolojilerin gıda proseslerinde kullanımlarını tanır
4 Geleneksel ve yeni-özgün teknolojilerin gıda proseslerinde kullanımlarının yeni prosesler tasarımlanması açısından incelenmesi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Anlatım, tartışma
2 Gıda proses uygulamaları ve gıda ürünlerinde meydana gelen değişimler Anlatım, tartışma
3 Haşlama, pastörizasyon ve sterilizasyon, Ödev Anlatım, tartışma
4 Evaporasyon, ekstrüzyon ve kurutma Anlatım, tartışma
5 Fırınlama ve kızartma Anlatım, tartışma
6 Konserve ve aseptik proses uygulamaları Anlatım, tartışma
7 Fabrika gezisi Anlatım, tartışma
8 I. Ara sınav ve Ara sınav sorularının tartışılması Yazılı Sınav
9 Gıda prosesinde yenilikçi teknolojileri kullanılması Anlatım, tartışma
10 Mikrodalga ve radyo-frekans ısıtma Anlatım, tartışma
11 Ohmik ısıtma, Ara Proje Anlatım, tartışma
12 İnfrared ısıtma, Ödev Anlatım, tartışma
13 Ultraviyole ve vurgulu elektriksel alan uygulamaları Anlatım, tartışma
14 Yüksek basınç uygulamaları Anlatım, tartışma
15 II. Ara sınav ve Ara sınav sorularının tartışılması Anlatım, tartışma, Yazılı Sınav
16 Son Sınav Yazılı Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Brennan, J.G. 2006. Food Processing Handbook. Wiley-VCH GmbH & Co. KGaA, Weinheim.
2 Barbosa-Canovas, G.V. et al. 2000. Novel Food Processing Technologies, CRC Press, Boca Raton, FL.
3 Singh, R.P. 2001. Introduction to Food Engineering, CRC press, Academic Press, San Diego, CA.
4 Fellows, P.J. 2000. Food Processing Technology - Principles and Practice, 2nd ed. Woodhead Publishing, Cambridge, U.K.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.12 1 1. Ara Sınav
2 0.13 1 2. Ara Sınav
3 0.1 9 1. Ara Proje
4 0.02 3 1. Ödev
5 0.03 3 2. Ödev
6 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda proseslerine uygulanan işlemlerin gıda ürünlerine olan etkilerini tanır 4 1͵2͵3͵4͵6
2 Konserveleme ve asptik proses ısıl işlemlerinin incelenerek pastörizasyon, sterilizasyon ve ticari sterilizasyon kavramlarını açıklar 4 1͵2͵4͵6
3 Yeni-özgün teknolojilerin gıda proseslerinde kullanımlarını tanır 4͵9 1͵2͵3͵5͵6
4 Geleneksel ve yeni-özgün teknolojilerin gıda proseslerinde kullanımlarının yeni prosesler tasarımlanması açısından incelenmesi 3͵4͵7͵9 1͵2͵3͵5͵6

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 4 3 12
4 Belge/bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 2 1 2
7 Ara Sınav 2 1 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 2 1 2
10 Ara Proje 1 5 5
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 2 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 1 1
114